بیماری خود ایمنی گوش داخلی (AIED) یا اتوایمیون یک اختلال نادر است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به ساختارهای داخلی گوش داخلی میکند. این اختلال میتواند علائمی همچون سرگیجه (vertigo)، زنگ زدن در گوش (tinnitus) و کاهش شنوایی را به همراه داشته باشد. بیماری خود ایمنی گوش داخلی بیشتر در خانمهای میانسال دیده میشود، اما در افراد با هر سن و جنسیتی ممکن است رخ دهد.
در این مقاله، به بررسی علائم مختلف بیماری خود ایمنی گوش داخلی، روشهای تشخیص آن و گزینههای درمانی موجود خواهیم پرداخت تا به شما کمک کنیم تا اطلاعات دقیقتری در این زمینه کسب کنید.
بیماری خود ایمنی گوش چیست؟
همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد، بیماری خود ایمنی گوش داخلی یا اتوایمیون، زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن، اشتباهاً به سلولهای گوش داخلی حمله کند! این حمله زمانی اتفاق میافتد که بدن سلولهای گوش داخلی را بهعنوان ویروس یا باکتری شناسایی کرده و مورد حمله قرار میدهد؛ بیماری خود ایمنی گوش داخلی یک اختلال نادر است که معمولاً با کمشنوایی همراه است.
اتوایمینون ممکن است بهطور مستقل یا به عنوان بخشی از سایر بیماریهای خودایمنی رخ دهد. این بیماری در اکثر موارد به صورت کمشنوایی حسی-عصبی (Sensorineural Hearing Loss) که بهسرعت پیشرفت میکند، بروز میکند و معمولاً دوطرفه است؛ اما در برخی موارد ممکن است تنها یک گوش را تحت تأثیر قرار دهد.
در بیشتر مواقع، بیماری از یک گوش شروع شده و در نهایت به گوش دیگر نیز سرایت میکند. علائم ممکن است بهطور ناگهانی آغاز شوند و در مراحل فعال بیماری، روند نوسانی داشته باشند. علاوهبر کمشنوایی، وزوز گوش(tinnitus) بهصورت صدای زنگ، خروش یا خشخش نیز ممکن است وجود داشته باشد. بهدلیل شباهت علائم این بیماری به سایر اختلالات التهابی گوش، تشخیص آن دشوار است و معمولاً بهطور تدریجی بروز میکند.
برای تشخیص بیماری خودایمنی گوش داخلی (AIED)، باید سایر علل احتمالی کمشنوایی حسی-عصبی پیشرونده، مانند نوروم آکوستیک(acoustic-neuroma)، نوروسفیلیس و بیماری منیر(menieres disease)، نیز در نظر گرفته شوند. علاوه بر این، ممکن است انجام آزمایش خون و تصویربرداری از مغز نیز مورد نیاز باشد، تا تشخیص دقیقتری صورت گیرد.webmd
علائم بیماری خود ایمنی گوش
بیماری خودایمنی گوش داخلی (AIED) موجب بروز کمشنوایی میشود؛ اما، در ابتدا علائم معمولاً در یک گوش ظاهر میشوند و سپس ممکن است گوش دیگر را نیز تحت تأثیر قرار دهند. بروز این علائم میتواند از چند هفته تا چند ماه به طول انجامد.
از دیگر علائم بیماری اتوایمیون میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکل در تعادل
- کیپ شدن گوش(احساس پر بودن گوش از هوا)
- وزوز گوش (زنگ زدن، خروش، یا خش خش در گوش شما)
- سرگیجه (احساس چرخش و عدم تعادل)
علت بیماری خود ایمنی گوش
سلولهای ایمنی بدن همیشه در حال نظارت بر عوامل ناشناخته و بیماریهایی هستند، که ممکن است به بدن شما حمله کنند؛ اگر آنها سلولهای گوش داخلی شما را بهعنوان یک عامل خارجی و ناشناخته، مشابه باکتری یا ویروس، شناسایی کنند، به این سلولها حمله میکنند! این واکنش، واکنش خودایمنی نامیده میشود.
کمتر از ۳۰٪ از افراد مبتلا به بیماری خودایمنی گوش داخلی (AIED) به سایر بیماریهای خودایمنی که تمام بدن را تحت تأثیر قرار میدهند، مبتلا هستند. از جمله این بیماریها میتوان به آرتریت روماتوئید، لوپوس، اسکلرودرمی، کولیت اولسراتیو و سندرم شوگرن (سندرم خشکی چشم) اشاره کرد.
تشخیص بیماری خود ایمنی گوش
به دلیل شباهت علائم بیماری اتوایمیون با بسیاری از بیماریهای گوش، تشخیص آن دشوار است و پیشرفت بیماری معمولاً بهصورت موذیانه رخ میدهد. اغلب، پزشک معالج تا زمانی که بیماری بهصورت دوطرفه و با افت شنوایی در هر دو گوش بروز نکند، به این بیماری مشکوک نمیشود. این موضوع به دلیل شباهت علائم آن با علائم عفونت گوش است.
برای تشخیص بیماری خودایمنی گوش، پزشک ابتدا از بیمار درباره وضعیت سلامتی و سابقه پزشکی او سوالاتی میپرسد. سپس ممکن است معاینه فیزیکی انجام دهد و تست شنوایی(audiometry) بگیرد. علاوه بر این، تعادل بیمار را بررسی میکند تا ببیند گوش داخلی او چقدر با مغز هماهنگ است. در برخی موارد، پزشک ممکن است آزمایش خون نیز تجویز کند.
هرچند هیچ آزمایشی وجود ندارد که بتواند بهطور قطعی بیماری خودایمنی گوش را تشخیص دهد، نتایج آزمایشها ممکن است نشاندهنده یک واکنش خودایمنی باشند. در صورت مشاهده چنین نتایجی، مراجعه به یک متخصص گوش، حلق و بینی که در زمینه اختلالات خودایمنی آموزش دیده، توصیه میشود.
کلینیک گوش تهران با دارا بودن بهترین کادر پزشکی میتواند به شما در این زمینه کمک کند تا سلامتی خودرا بازگردانید.
درمان بیماری خود ایمنی گوش
برای درمان بیماری خودایمنی گوش، پزشک معمولاً داروهایی برای کاهش التهاب گوش تجویز میکند؛ داروهای استروئیدی در دوزهای بالا میتوانند برای کنترل این بیماری مؤثر باشند، اما به دلیل کاهش سیستم ایمنی بدن، ممکن است عوارض جانبی زیادی داشته باشند. بنابراین، معمولاً توصیه میشود مصرف این داروها بیش از چند هفته ادامه نیابد.
پس از مصرف داروهای استروئیدی، پزشک ممکن است داروهایی تجویز کند که سیستم ایمنی بدن را آرام کنند. داروهایی مانند آزاتیوپرین (Azathioprine) (ایموران)، سیکلوفسفامید (Cyclophosphamide) (سیتوکسان) و متوترکسات (Methotrexate) گاهی برای این هدف استفاده میشوند.
در صورتی که شنوایی بیمار کاهش یابد، پزشک ممکن است استفاده از سمعک (hearing aids) را توصیه کند؛ سمعک میتواند به بهبود شنوایی بیماران کمک کند. در نهایت، در صورت بروز کری کامل حسی-عصبی دوطرفه و از دست دادن کامل شنوایی حسی-عصبی، کاشت حلزون (cochlear implan) گزینه درمانی مناسبی است. کاشت حلزون گوش تأثیر زیادی بر سیگنالهایی دارد که گوش به مغز ارسال میکند. بخشی از کاشت حلزون در پشت گوش قرار میگیرد، در حالی که بخش دیگر در حین جراحی زیر پوست سر قرار میگیرد.asha
در نهایت
بسیاری از پزشکان برای تشخیص بیماری خودایمنی گوش داخلی (AIED) به پاسخ مثبت به درمان با استروئیدها استناد میکنند. داروهایی مانند دگزامتازون، پردنیزون و پردنیزولون معمولاً برای درمان این بیماری تجویز میشوند. متأسفانه، بهبود شنوایی در این بیماران به ندرت پایدار است. طبق بررسیها، حدود ۶ درصد از بیماران به مرحله از دست دادن عمیق شنوایی پیشرفت میکنند، اما بسیاری از آنها با کاشت حلزون گوش نتایج بسیار خوبی میگیرند.
با پیشرفت دانش پزشکی درباره بیماری خودایمنی گوش، روشهای درمانی نوین و بهروزتری در دسترس قرار میگیرد. ممکن است داروهایی با عوارض جانبی کمتر یا حتی روشهایی مانند ژن درمانی برای ترمیم سلولهای آسیبدیده گوش معرفی شوند.
ما پیشنهاد میکنیم که در صورت مشاهده این نوع از اختلالات شنوایی سریعا به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید. کلینیک گوش تهران در خیابان ولیعصر با داشتن بهترین متخصصان گوش، حلق و بینی بهترین خدمات را خدمت بیماران خود ارائه میدهد. اگر شما علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش درمانی این اختلال هستید؛ با کلینیک گوش تهران تماس بگیرید.
10 دیدگاه دربارهٔ «بیماری خود ایمنی گوش یا اتوایمیون»
دورود میشه بگید ساعت کار کلینیک به چه صورته؟
سلام. ساعات پذیرش کلینیک گوش تهران از 14:30 الی 18:00 می باشه. و واحد شنوایی سنجی همه روزه دایر هست و واحد تشخیص بیماری های گوش و جراحی روزهای دوشنبه و چهارشنبه بیماران رو پذیرش می کنه.
سلام وقت بخیر ولی چرا هر چی تماس میگیرم اشغال بود
سلام. عذر ما را بپذیرید. در این شرایط میتوانید به سایت کلینیک گوش به آدرس tehranearclinic.com مراجعه کنید.
سلام وقت بخیر به چه صورت باید نوبت بگیرم؟
سلام. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های 88205806-88870911 021 تماس بگیرید.
سلام خیلی خوب بود کلینیکتون
سلام دوستان من خیلی از این کلینیک راضی بودم. اگر به دنبال به کلینیک خوب هستید من بهتون پیشنهاد میکنم
خیلی عالی بود میشه آدرس دقیق کلینیک رو بگید لطفا
تهران، خیابان ولیعصر، روبروی بیمارستان دی، ساختمان پزشکان دی (پلاک 12). طبقه ۹ واحد تخصصی بیماریهای گوش و جراحی (9e) واحد ادیولوژی (شنواییشناسی)(9c)