جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
آشنایی کامل با سمعک و انواع آن

سمعک چیست و چگونه کار میکند؟ + معرفی بهترین انواع سمعک

تاریخ بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1403

سمعک، دستگاهی الکترواکوستیک است که با هدف بهبود شنوایی افراد کم‌شنوا طراحی شده است! این دستگاه تقویت شنوایی کوچک و پیشرفته، با استفاده از میکروفون، صداهای محیطی را دریافت و به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌کند؛ سپس، توسط مدار پردازنده، این سیگنال‌ها تقویت شده و از طریق رسیور به امواج صوتی قابل شنیدن برای کاربر تبدیل می‌شوند. در مدل های جدید سمعک، امکان دسترسی به قابلیت‌های هوشمندانه مانند اتصال بلوتوث، تنظیمات خودکار و فیلترهای پیشرفته برای حذف نویز محیطی فراهم شده است، که می‌تواند تجربه شنیداری را به طور قابل توجهی بهبود بخشد.

با وجود اینکه این دستگاه‌های تقویت شنوایی در انواع مختلفی از نظر قیمت، اندازه، ویژگی‌ها و شیوه قرارگیری در گوش موجود هستند، اما تنها حدود 20 درصد از افرادی که به این وسیله نیاز دارند، از آن استفاده می‌کنند. این در حالی است که تحقیقات نشان داده‌اند استفاده منظم از سمعک می‌تواند خطر مرگ زودهنگام را تا 24 درصد کاهش دهد! بنابراین، توجه به سلامت شنوایی و استفاده بهینه از این تجهیزات شنوایی می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی افراد داشته باشد.

سمعک چیست؟

سمعک چیست؟ وسیله الکترونیکی کوچکی است که به فرد با اختلال شنوایی، امکان می‌دهد صداها را بهتر شنیده و آنچه را که به وضوح گفته می‌شود درک کند و در نتیجه توانایی کلی فرد در برقراری ارتباط را بهبود می‌بخشد؛ کاهش شنوایی می‌تواند تأثیر زیادی در ابعاد مختلف  زندگی، از جمله شغل، روابط اجتماعی و همه احساسات و حتی  تعادل فرد داشته باشد و افراد را در این زمینه‌ها دچار مشکل کند. 

این دستگاه‌‌های کوچک، برای درمان کم‌شنوایی گوش داخلی (حسی – عصبی / Sensorineural Hearing Loss) و گاهی اوقات برای مشکلات گوش میانی استفاده می‌شوند؛ ولی، در مواردی که شنوایی کاملاً از بین رفته است، کمکی نخواهند کرد! به‌طورکلی، با استفاده از این دستگاه تقویت شنوایی، به ویژه اگر در انتخاب آن با متخصص شنوایی شناس مشورت شود، تغییر بزرگی در زندگی بیمار ایجاد می‌شود.

سمعک به افراد کم شنوا چه کمکی می کند؟

به طورکلی دستگاه های کمک شنوایی به افراد کم‌شنوا در بهبود شنوایی و کیفیت زندگی کمک می‌کنند؛ این دستگاه‌ها با تقویت صداها و تبدیل آن‌ها به امواج صوتی قابل شنیدن، افراد را قادر می‌سازند تا به بهترین شکل ممکن از محیط اطراف خود استفاده کنند! برخی از فواید استفاده از سمعک‌ها عبارت‌اند از:

  1. بهبود شنوایی؛ این ابزار شنوایی با تقویت صداها، به افراد کم‌شنوا کمک می‌کنند تا صداها را بهتر بشنوند و ارتباط بهتری با دیگران برقرار کنند.
  2. کاهش انزوا؛ افراد کم‌شنوا ممکن است به دلیل مشکلات شنوایی، احساس ایزوله‌گی کنند؛ استفاده از سمعک‌ها می‌تواند این احساس را کاهش دهد و افراد را به جامعه نزدیک‌تر کند.
  3. کاهش خطر افتادن؛ کم‌شنوایی می‌تواند خطر افتادن را افزایش دهد! با استفاده منظم از دستگاه‌ تقویت شنوایی، افراد می‌توانند بهتر از تغییرات محیطی آگاه شوند و از افتادن جلوگیری کنند.
  4. بهبود کیفیت زندگی؛ استفاده از سمعک‌ها می‌تواند بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی افراد کم‌شنوا داشته باشد .

در چه صورت فرد به سمعک نیاز دارد؟

https://www.nidcd.nih.gov/health/hearing-aidدستگاه تقویت کننده صدا، در درجه اول در بهبود شنوایی و درک گفتاری در افرادی که دچار کم شنوایی هستند و در نتیجه آسیب به سلول‌های حسی کوچک در گوش داخلی، سلول‌های مویی است، مفید می‌باشد. به این نوع کاهش شنوایی، کاهش شنوایی حسی-عصبی گفته می‌شود! این آسیب می‌تواند در نتیجه بیماری، پیری یا آسیب ناشی از سر و صدا یا داروهای خاص ایجاد شود. سمعک ارتعاشات صوتی ورودی به گوش را بزرگ‌تر می‌کند؛ سلول‌های موی زنده مانده ارتعاشات بزرگ‌تر را تشخیص داده و آنها را به سیگنال‌های عصبی منتقل شده به مغز تبدیل می‌کنند. 

چه زمانی باید از سمعک استفاده کرد؟

هرچه آسیب به سلول‌های موی فرد بیشتر شود، کاهش شنوایی شدیدتر است و تقویت سمعک مورد نیاز برای جبران اختلاف بیشتر است؛ با این حال، محدودیت‌های عملی برای میزان تقویت سمعک‌ها وجود دارد. اگر نتایج تست شنوایی (audiometry) فرد بیمار نشان دهنده کاهش شنوایی در دستگاه شنوایی باشد و کاهش شنوایی فعلی بیمار با دارو یا جراحی اصلاح نشود، معمولاً استفاده از دستگاه های کمک شنوایی توصیه می‌شود. این تقویت کننده‌های صدا در کلینیک‌های شنوایی شناسی در سراسر کشور به صورت تخصصی به فروش می‌رود. علاوه بر این، اگر گوش داخلی بیش از حد آسیب دیده باشد، حتی صداهای بلند به سیگنال‌های عصبی تبدیل نمی‌شوند؛ در این شرایط استفاده از سمعک بی اثر است.

راهنمای خرید سمعک و قیمت آن

چگونگی خرید انواع سمعک و اطلاع از قیمت انواع آن، همواره از دغدغه‌های مهم افراد مبتلا به کم‌شنوایی است. با توجه به نوع و شدت کم‌شنوایی و نحوه استفاده، تنها برخی از مدل‌ها می‌توانند بهترین انتخاب برای فرد کم‌شنوا باشند. سمعک‌ها با برنامه‌ریزی‌ها و اتصالات مختلف در مدل‌های متنوعی ارائه می‌شوند. برای انتخاب مناسب‌ترین گزینه، مراجعه به متخصص شنوایی‌شناس توصیه می‌شود. شنوایی‌شناس با در نظر گرفتن نوع و شدت کم‌شنوایی، بهترین تقویت‌کننده صدا را معرفی خواهد کرد. انتخاب و خرید یک سمعک باکیفیت می‌تواند موجب بهبود عملکرد و افزایش طول عمر دستگاه شود.

راهنمای خرید انواع سمعک

با توجه به نوع و شدت کم‌شنوایی و نحوه استفاده، تنها برخی از سمعک‌ها می‌توانند انتخاب مناسبی برای فرد کم‌شنوا باشند. این دستگاه‌ها با برنامه‌ریزی‌ها و اتصالات متفاوت، در مدل‌های متنوعی ارائه می‌شوند. مراجعه به متخصص شنوایی‌شناس بهترین راه برای انتخاب مناسب‌ترین گزینه است، زیرا شنوایی‌شناس با بررسی دقیق وضعیت شنوایی فرد، بهترین تقویت‌کننده صدا را معرفی می‌کند. انتخاب یک مدل باکیفیت می‌تواند موجب بهبود عملکرد و افزایش طول عمر دستگاه شود.

این فناوری‌ها طی سال‌های اخیر پیشرفت چشمگیری داشته‌اند و امکانات بهتری را برای افراد کم‌شنوا فراهم کرده‌اند. برخی مدل‌های پیشرفته نیز با قیمت مناسب در بازار عرضه می‌شوند.

چه کسی سمعک درست می‌کند؟

چندین تولیدکننده مطرح سمعک در دنیا وجود دارند که جدیدترین فناوری‌های این حوزه را ارائه می‌دهند؛ این شرکت‌ها با سرمایه‌گذاری گسترده در توسعه و به‌روزرسانی محصولات خود، دستگاه‌هایی را عرضه می‌کنند که نیازهای متنوع افراد کم‌شنوا را برطرف سازند. همچنین تلاش می‌کنند گزینه‌هایی با قیمت‌های متناسب با بودجه تمام اقشار جامعه ارائه دهند.

اکثر متخصصان شنوایی‌شناسی با محصولات چندین شرکت فعال در این زمینه آشنا هستند. بنابراین، هنگام مراجعه به متخصص، می‌توانید درباره نتایج آزمایش شنوایی، نیازهای سبک زندگی و بودجه خود صحبت کنید. متخصصان معمولاً با توجه به شرایط بیمار، بهترین تولیدکننده و مناسب‌ترین مدل را پیشنهاد می‌دهند. دستگاه‌های کمک‌شنوایی طی سال‌های اخیر پیشرفت‌های چشمگیری داشته‌اند و این فناوری‌های نوین، مزایای بیشتری برای افراد کم‌شنوا فراهم کرده‌اند. برخی مدل‌های پیشرفته با قیمت مناسب نیز در بازار عرضه می‌شوند.

آیا سمعک ایمن است؟

بله، سمعک‌ها جزو دستگاه‌های پزشکی است که توسط FDA تایید شده‌اند. تولیدکنندگان باید محصولات خود را قبل از فروش محصولات به تأیید FDA برسانند. این امر خطرهای احتمالی ناشی از عدم ایمنی سمعک را همانند بلند بودن زیاد یا فرکانس‌های خطرناک بسیار کاهش می‌دهد.

سمعک چگونه کار می‌کند؟

سمعک‌ها با تقویت صدا از طریق یک سیستم سه بخشی کار می‌کنند. این سه قسمت عبارتند از میکروفون که صدا را دریافت کرده و آن را به سیگنال دیجیتالی تبدیل می‌کند. تقویت کننده که قدرت سیگنال دیجیتال را افزایش می‌دهد. گیرنده که صدای تقویت شده را در گوش تولید می‌کند.

میکروفون‌ها و گیرنده‌ها مبدل هستند، به این معنی که انرژی را از شکلی به شکل دیگر تبدیل می‌کنند؛ میکروفون انرژی صوتی (صدا) را جمع کرده و به سیگنال الکتریکی تبدیل می‌کند. گیرنده سیگنال‌های الکتریکی را از تقویت کننده جمع می‌کند و آنها را دوباره به انرژی صوتی (صدا) تبدیل می‌کند. تقویت کننده که بین میکروفون و گیرنده قرار دارد، دامنه سیگنال ارائه شده توسط میکروفن را قبل از انتقال به گیرنده افزایش می‌دهد، که آن را به گوش داخلی می‌فرستد.

آیا همه سمعک‌ها به یک شکل کار می‌کنند؟

برای آنکه بدانیم سمعک چیست باید با نحوه کارکرد هر کدام از انواع آن آشنا شویم؛ این ابزارهای کمک شنوایی، بسته به نوع مورد استفاده، متفاوت عمل می‌کنند و دو نوع اصلی الکترونیک آنالوگ و دیجیتال دارند.

سمعک‌های آنالوگ

  1. سمعک‌های آنالوگ (Analog hearing aids)  امواج صوتی را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل کرده و سپس این سیگنال‌ها را تقویت می‌کنند. این نوع از دستگاه‌های کمک شنوایی خود به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند: www.nidcd.nih.gov
  2. سمعک‌های آنالوگ قابل تنظیم؛ این مدل بصورت سفارشی ساخته می‌شود تا نیازهای هر کاربر را برآورده کند. درواقع سازنده با توجه به مشخصات توصیه شده توسط شنوایی شناس، سمعک را تنظیم می‌کند.،
  3. سمعک‌های آنالوگ قابل برنامه ریزی؛ دستگاه‌های کمک شنوایی آنالوگ قابل برنامه ریزی بیش از یک برنامه یا تنظیم دارند، متخصص شنوایی شناسی می‌تواند سمعک‌ها را با استفاده از رایانه برنامه‌ریزی کند و فرد کم شنوا می‌تواند برنامه را برای محیط‌های مختلف شنیدن مانند یک اتاق کوچک و ساکت و آرام به یک مکان شلوغ مانند تئاتر یا استادیوم تغییر دهد. مدارهای آنالوگ قابل برنامه ریزی را می‌توان در انواع سمعک‌ها استفاده کرد. 

سمعک‌های دیجیتالی

دستگاه‌های کمک‌شنوایی دیجیتال (Digital Hearing Aids) قبل از تقویت، امواج صوتی را به کدهای عددی مشابه کدهای باینری رایانه تبدیل می‌کنند. این کدها شامل اطلاعاتی مانند شدت و بلندی صدا هستند، به همین دلیل می‌توان آن‌ها را به‌طور اختصاصی برنامه‌ریزی کرد تا برخی فرکانس‌ها بیشتر از سایرین تقویت شوند. مدارهای دیجیتال به متخصص شنوایی‌شناس امکان تنظیم دقیق‌تر دستگاه را براساس نیازهای کاربر و شرایط شنیداری مختلف می‌دهند. این نوع دستگاه‌ها همچنین قابلیت برنامه‌ریزی برای تمرکز بر صداهایی که از یک جهت خاص می‌آیند را دارند. فناوری مدار دیجیتال در انواع مختلف دستگاه‌های کمک‌شنوایی قابل استفاده است. به طورکلی معمولا سمعک‌های آنالوگ، هزینه کمتری نسبت به مدل‌های دیجیتالی دارند.

بهترین سمعک چه ویژگی‌هایی دارد؟

برای درک بهتر اینکه سمعک چیست، آشنایی با ویژگی‌های این ابزار تقویت کننده صدا ضروری است؛ برخی از این قابلیت‌ها، توانایی شنیدن را در شرایط خاص بهبود می‌بخشند و جزو بهترین ویژگی‌های این دستگاه محسوب می‌شوند، از جمله:

  1. کاهش نویز محیط؛ به کاهش صداهای مزاحم پس‌زمینه کمک می‌کند.
  2. میکروفون‌های جهت‌دار؛ این میکروفون‌ها می‌توانند توانایی شنیدن را در محیط‌های پر سر و صدا بهبود دهند.
  3. باتری‌های قابل شارژ؛ با حذف نیاز به تعویض مکرر باتری، تعمیر و نگهداری دستگاه را آسان‌تر می‌کنند.
  4. تصال بی‌سیم؛ امکان اتصال بی‌سیم به دستگاه‌های سازگار با بلوتوث مانند تلفن همراه، پخش‌کننده موسیقی، رایانه و تلویزیون را فراهم می‌کند. گاهی برای انتقال تماس‌ها یا سیگنال‌های صوتی، نیاز به یک دستگاه واسطه وجود دارد.
  5. کنترل از راه دور؛ برخی از مدل‌ها دارای ریموت کنترل هستند که اجازه می‌دهد بدون لمس مستقیم، تنظیمات دستگاه تغییر کند. برخی دیگر به تلفن همراه متصل می‌شوند و از طریق یک اپلیکیشن، امکان کنترل دستگاه را فراهم می‌کنند.
  6. ورودی صوتی مستقیم؛ این قابلیت امکان اتصال مستقیم دستگاه به منابع صوتی مانند تلویزیون، رایانه یا پخش‌کننده موسیقی از طریق کابل را فراهم می‌کند.
  7. استفاده منظم و مراقبت مناسب از دستگاه تقویت کننده صدا می‌تواند به بهبود شنوایی افراد کم‌شنوا کمک کند. علاوه بر این، شنوایی‌شناس می‌تواند در انتخاب مدل‌های جدید و مناسب برای نیازهای فردی مشاوره دهد و در صورت لزوم، تغییرات لازم را برای دستیابی به بهترین تجربه شنیداری ایجاد کند. هدف نهایی، یافتن دستگاهی است که علاوه بر راحتی، توانایی شنیدن و برقراری ارتباط را بهبود بخشد.

خاطرتان باشد، قبل از استفاده از هر نوع دستگاه کمک شنوایی، حتما آن را روی گوش خود قرار داده و به صدای آن گوش دهید و کیفیت صدا را امتحان کنید؛ همچنین، علاوه بر خود وسیله، کیفیت خدمات مرکز شنوایی که دستگاه را خریداری می‌کنید، بسیار مهم است. به همین دلیل، خرید سمعک از یک مرکز شنوایی که از کیفیت خدمات آن‌ها، اطمینان دارید مزایای بیش‌تری خواهد داشت.

انواع سمعک

امروه دستگاه ‌های تقویت کننده صدا انواع مختلفی دارند؛ در ادامه این مقاله برای پاسخ به سوال سمعک چیست به بررسی انواع سمعک میپردازیم:

سمعک داخل کانال (IIC، CIC و غیره)

استفاده از این نوع پردازنده صدا، بسیار راحت است زیرا به طور خاص برای اندازه گوش فرد ساخته شده‌اند. بسته به مدل و گزینه‌های قدرت دستگاه‌ها، می‌توان آن را در کم شنوایی خفیف تا شدید استفاده کرد. متخصص شنوایی، ساختار فیزیکی و فیزیولوژیکی گوش و لاله گوش، نوع و درجه کاهش شنوایی، مهارت‌های هماهنگی و… را بررسی می‌کند و در صورت مناسب بودن، می‌تواند این دستگاه‌ها را توصیه کند. 

معرفی انواع سمعک

از آنجا که این مدل از دستگاه‌های تقویت کننده صدا کوچک هستند، ممکن است تنظیم و برداشتن آن‌ها برای فرد دشوار باشد؛ علاوه بر این، کمک‌های کانال فضای کمتری برای باتری‌ها و دستگاه‌های اضافی مانند بلوتوث دارند. سمعک‌های کانال در مجرای گوش قرار می گیرند و اغلب در دو سبک زیر موجود هستند:

  1. سمعک درون کانال (ITC)، که متناسب با اندازه و شکل کانال گوش فرد ساخته شده است.
  2. سمعک کاملاً درون کانال (CIC)، که کاملاً درون کانال (CIC) و تقریباً در مجرای گوش پنهان است.

از هر دو نوع برای کاهش شنوایی خفیف تا متوسط استفاده می‌شود.

سمعک‌های داخل گوش (ITE)

 سمعک‌های داخل گوش کاملاً در داخل گوش خارجی قرار می‌گیرند و برای کم شنوایی خفیف تا شدید استفاده می‌شوند. کیس نگهدارنده قطعات الکترونیکی از پلاستیک سخت ساخته شده است. برخی از کمک‌های ITE ممکن است برخی از ویژگی‌های اضافه شده مانند تله کویل را نصب کرده باشند. تله کوئل یک سیم پیچ مغناطیسی کوچک است که به کاربران امکان می دهد صدا را از طریق مدار دستگاه تقویت کننده صدا دریافت کنند، نه از طریق میکروفون آن؛ این کار شنیدن مکالمه از طریق تلفن را آسان می‌کند. تله کوئل همچنین به افراد کمک می‌کند تا در امکانات عمومی که سیستم صوتی خاصی را نصب کرده‌اند، به نام سیستم‌های حلقه القایی، بشنوند.

سیستم‌های حلقه القایی را می‌توان در بسیاری از کلیساها، مدارس، فرودگاه‌ها و سالن‌های سخنرانی مشاهده کرد. وسایل کمکی ITE معمولاً توسط کودکان خردسال استفاده نمی‌شود زیرا غالباً با رشد گوش، پوسته دستگاه باید تعویض شود.

سمعک‌های پشت گوش(BTE)

این مدل معمولاً بر اساس قالب گوش فرد طراحی می‌شود؛ سمعک‌های پشت گوش شامل یک قسمت پلاستیکی محکم هستند که پشت گوش قرار می‌گیرند و به یک قالب سیلیکونی متصل می‌شوند که در داخل گوش خارجی قرار می‌گیرد. قطعات الکترونیکی در قاب پشت گوش نگهداری می‌شوند و صدا از طریق دستگاه به گوش منتقل می‌شود. این نوع سمعک‌ها به دلیل قدرت بیشتر در گوش خارجی و مجرای شنوایی خارجی، کارایی بالاتری دارند. در بیماران اطفال (نوزادان و کودکان) برای بهبود کم‌شنوایی، این مدل می‌تواند برای کم‌شنوایی از خفیف تا بسیار شدید مناسب باشد.

انتخاب بهترین نوع سمعک برای کودکان

هر ساله برخی از کودکان به طور مادرزادی دچار مشکلات شنوایی می‌شوند و برخی دیگر به دلیل ابتلا به عفونت‌ها، بیماری‌ها یا عوارض دارویی، قدرت شنوایی خود را از دست می‌دهند. اولین گام برای درمان این مشکل در کودکان، استفاده از دستگاه‌های کمک شنوایی مناسب است. تمامی این دستگاه‌ها ساختار مشابهی دارند و معمولاً شامل گیرنده و بلندگو برای دریافت و پخش صدا می‌باشند. در این دستگاه‌ها، صدا توسط یک پردازنده تجزیه و تحلیل می‌شود.

پردازنده‌های این دستگاه‌ها در برخی مدل‌ها دارای فیلترهایی هستند که صداهای مزاحم مانند صدای باد را از گوش کودک دور نگه می‌دارند. برخی از این ابزارهای کمک شنوایی برای کودکان به باتری نیاز دارند، در حالی که مدل‌های دیگر قابلیت شارژ دارند. به طور کلی، همه این دستگاه‌ها دارای ساختار مشابهی هستند که شامل گیرنده، بلندگو و پردازنده برای تجزیه و تحلیل صدا می‌باشند. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری در خصوص نحوه انتخاب مناسب‌ترین نوع این دستگاه‌ها برای کودکان بدست آورید، مقاله ما با عنوان “ بهترین نوع سمعک‌ها برای کودکان” را مطالعه کنید.

سمعک‌های باز(RIE، RIC، mini-BTE و..)

در این نوع، کیفیت صدا طبیعی‌تر احساس می‌شود. در قدرت‌های متفاوت عرضه می‌شوند و برای کم شنوایی خفیف تا شدید مناسب است.

mini-BTE

نوع جدید سمعک‌های BTE (Behind The Ear) طراحی باز دارند. این دستگاه‌ها کوچک و متناسب با گوش، کاملاً در گوش قرار می‌گیرند و تنها یک لوله باریک به مجرای گوش وارد می‌شود، که به این ترتیب کانال گوش باز باقی می‌ماند. این ویژگی می‌تواند آن‌ها را گزینه مناسبی برای افرادی که با تجمع مایع در گوش روبرو هستند، تبدیل کند، زیرا احتمال آسیب دیدگی این مدل‌ها کمتر است.

  1. سمعک‌های استخوانی: این نوع از دستگاه‌ها برای افرادی که نمی‌توانند از دستگاه‌های هدایت هوایی استفاده کنند، توصیه می‌شود. این دستگاه‌ها وظیفه انتقال صدا از طریق استخوان‌های جمجمه را به طور مستقیم به گوش داخلی انجام می‌دهند.
  2. سمعک‌های جیبی: این دستگاه‌ها معمولاً اندازه بزرگ‌تری دارند و می‌توانند در دست، کیف یا جیب قرار بگیرند. شکل ظاهری آن‌ها مشابه نوار کاست است. استفاده از این نوع دستگاه‌ها امروزه کمتر رایج است.

سمعک استخوانی چیست؟

یکی از مشکلات شنوایی، کاهش شنوایی انتقالی است، که از جمله علائم آن، گرفتگی گوش (ear congestion) می‌باشد. عواملی همچون عفونت، رشد تومور یا تجمع بیش از اندازه موم گوش (ear wax) می‌تواند منجر به انسداد گوش شود.

بهترین گزینه برای بهبود شنوایی، سمعک استخوانی است، زیرا ارتعاشات صوتی را به طور مستقیم به گوش داخلی می‌رساند. در برخی افراد وجود اختلالات در گوش میانی و گوش خارجی، مانعی برای شنیدن صدا است؛ دستگاه‌های تقویت کننده صدا استخوانی، به بهترین شکل ممکن این مشکل را رفع  خواهد کرد. پزشک برای تعیین کاندیدای مناسب برای دریافت این مدل، ارزیابی خاصی انجام می‌دهد.  ارزیابی پزشک در جهت مشخص کردن نوع دستگاه و میزان کم شنوایی خواهد بود؛ بعد از این ارزیابی، متخصص شنوایی شناسی، شنوایی و درک گفتار بیمار را با و بدون سمعک بررسی می‌کند. هر فردی که حداقل در  یکی از گوش‌هایش دارای عملکرد مطلوب در ناحیه گوش داخلی باشد؛ بهترین کاندید برای استفاده از سمعک استخوانی خواهد بود.

چگونه می‌توان از سمعک مراقبت کرد؟

در بحث سمعک علاوه بر پاسخ سوال سمعک چیست باید با نگهداری از آن‌ها نیز آشنا شوید؛ نگهداری و مراقبت مناسب باعث افزایش عمر دستگاه می‌شود. در ادامه برخی از راه کارها را به شما ارائه می‌دهیم:

  • دستگاه کمک شنوایی خود را از گرما و رطوبت دور نگه دارید.
  • آن‌ها را طبق دستور تمیز کنید؛ جرم گوش می‌تواند به دستگاه آسیب برساند.
  • وقتی سمعک استفاده نمی شود، خاموش کنید.
  • باتری‌های تعویض و سمعک‌های کوچک را از کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.

علت خراب شدن سمعک و راه‌های رفع آن ها

برای استفاده موفقیت‌آمیز از دستگاه‌های کمک شنوایی وقت و حوصله لازم است! استفاده مرتب از این دستگاه‌ها به شما کمک می‌کند تا به آن‌ها سازگار شوید. افرادی که به صورت دائمی از این وسایل استفاده می‌کنند، ممکن است متوجه مشکلاتی در حین استفاده شوند؛ برخی از  علل خراب شدن سمعک‌(hearing aid damaged)در ادامه برای شما بیان می‌شود.

 

  1. استفاده از دستگاه شنوایی ناخوشایند است! برخی از افراد ممکن است در ابتدا این وسایل را کمی ناخوشایند بدانند. بهتر است از شنوایی‌شناس سوال شود که چه مدت باید از آن‌ها استفاده کرد تا با دستگاه‌ها سازگار شوند.

  2. صدا خیلی بلند به نظر می‌رسد! احساسی که باعث می‌شود صدای کاربر این دستگاه‌ها در داخل سر بلندتر حس شود، اثر انسداد نامیده می‌شود و برای کاربران جدید این وسایل شنوایی بسیار معمول است. بهتر است با متخصص شنوایی‌شناس مشورت شود تا ببیند آیا قابل اصلاح است یا خیر. بیشتر افراد با گذشت زمان به این اثر عادت می‌کنند.

  3. دستگاه شنوایی سوت می‌زند! صدای سوت می‌تواند به دلیل عملکرد نامناسب دستگاه یا در اثر جرم گوش ایجاد شود؛ برای تنظیمات مجدد آن باید به شنوایی‌شناس مراجعه شود.

  4. صدا محیط شنیده می‌شود! سمعک صداهایی که می‌خواهید بشنوید را از صداهایی که نمی‌خواهید بشنوید کاملاً جدا نمی‌کنند؛ با این حال، گاهی اوقات ممکن است نیاز به تنظیم آن‌ها باشد.

  5. هنگام استفاده از تلفن همراه صدای وزوز شنیده می‌شود! برخی از افرادی که از سمعک استفاده می‌کنند یا دستگاه شنوایی کاشته‌اند با تداخل فرکانس رادیویی ناشی از تلفن‌های همراه دیجیتالی مشکل دارند. سمعک‌ها و تلفن‌های همراه در حال بهبود این اختلال هستند، بنابراین این مشکلات کمتر اتفاق می‌افتد.
     

معرفی سمعک‌های هوشمند

 

دستگاه‌های کمک شنوایی در طول سال‌ها پیشرفت زیادی کرده‌اند و دیگر مانند گذشته بزرگ و آزاردهنده نیستند. مدل‌های امروزی بسیار کوچک و طراحی شده‌اند تا با محیط اطراف فرد کم‌شنوا سازگار شوند و به راحتی شنیدن را برای کاربر ممکن سازند. این دستگاه‌ها به طور هوشمندانه صداهای پس‌زمینه و گفتار را از هم تفکیک کرده و ارتباط را برای افراد آسان‌تر می‌کنند.

سمعک‌های هوشمند نه تنها برای تقویت شنوایی به کار می‌روند، بلکه امکانات دیگری مانند پخش موسیقی، مدیریت خانه و کنترل وضعیت سلامتی را نیز فراهم می‌آورند. پیشرفت‌های اخیر در فناوری این دستگاه‌ها، زندگی بسیاری از افرادی که قبلاً با مشکلات شنوایی مواجه بودند، تغییر داده است. اگر شما هم به تازگی از این دستگاه‌ها استفاده می‌کنید یا مدت‌هاست که آن‌ها را به‌روز نکرده‌اید، می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با متخصصین گوش و حلق و بینی کلینیک گوش تهران تماس بگیرید.

 

 
 

چگونه می‌توان از سمعک استفاده و مراقبت کرد؟

نحوه استفاده از این دستگاه‌ها به مارک و مدلی که خریداری کرده‌اید بستگی دارد؛ خواندن کتابچه راهنما و پیروی از توصیه‌های متخصص و فروشنده، بسیار مهم است! برخی از دستگاه‌ها هیچ دکمه کنترلی ندارند و در بعضی دیگر، یک دکمه روی دستگاه وجود دارد که می‌توانید میزان صدا را کم و زیاد کنید و برنامه را تغییر دهید؛ برای اطلاع از نحوه استفاده، به کتابچه راهنمای کاربر مراجعه کنید یا با متخصص مشورت کنید.

هنگام خوابیدن نباید از دستگاه استفاده شود؛ از دستگاه خود در برابر گرمای زیاد محافظت کنید و از تماس با آب دور نگه دارید، اگر با آب تماس داشت، فوراً باتری‌ها را جدا کرده و با یک پارچه تمیز پاک کنید. درب باتری را باز کنید تا در هوا آزاد خشک شود، سپس آن را به خدمات فنی ببرید. به هیچ وجه آن را باز نکنید و سعی نکنید آن را خشک کنید. از قرص ضد رطوبت می‌توان برای محافظت از دستگاه در برابر رطوبت استفاده کرد. در صورت وجود زخم در گوش، هرگز نباید استفاده شود.

برخی از سمعک‌های دیجیتال می‌توانند به طور خودکار به تلفن‌های ثابت سازگار متصل شوند؛ هنگامی که گوشی تلفن به دستگاه نزدیک می‌شود، حالت تلفن به طور خودکار فعال می‌شود، و وقتی از گوش دور شد، به حالت طبیعی شنیدن برمی‌گردد.

برای بهتر شنیدن با تلفن در دستگاه‌های پشت گوش، گوشی تلفن را به جای نگه داشتن آن روی کانال گوش، به میکروفون سمعک‌ موجود در مجرای گوش نزدیک کنید. برخی از صداهای مزاحم مانند وزوز و صدای بوق هنگام استفاده از برخی از تلفن‌های همراه شنیده می‌شود. اگر این اتفاق افتاد، فاصله بین گوش و تلفن همراه خود را افزایش دهید. وقتی دستگاه روشن است و در گوش نیست، شنیدن صدایی مشابه جیر جیر امری طبیعی است.

صدای بلند، ناشی از تقویت کننده صدا، توسط میکروفون دستگاه شناسایی شده و صدای جیر جیر ایجاد می‌کند. اگر همچنان صدای جیرجیر بشنوید، ممکن است به دلایل زیر باشد:

  • درست قرار نگرفتن دستگاه در مجرای گوش
  • پاره شدن لوله سمعک‌ها
  • وجود جرم گوش
  • بالا بودن قدرت دستگاه

در سمعک‌های باز، از گنبد به جای قالب گوش استفاده می‌شود؛ گنبد باید به خوبی در مجرای گوش قرار گیرد. اگر گنبد نتواند در مجرای گوش قرار گیرد، بیمار نمی‌تواند صداهای کافی را بشنود و همچنین ممکن است صدای جیر جیر ایجاد شود و صدا، توسط نزدیکان بیمار شنیده شود. اگر علیرغم بررسی‌ها هنوز صدای جیرجیر شنیده می‌شود، باید با متخصص شنوایی خود تماس بگیرید.

بطور کلی انتخاب سمعک، حتما باید با مشورت متخصص مربوطه انجام شود تا شنوایی بیمار به حد مطلوب برسد. کلینیک تخصصی گوش تهران واقع در خیابان ولیعصر، با مجرب‌ترین متخصصین شنوایی سنجی، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان است. در صورت نیاز به مشاوره و معاینات اولیه می‌توانید به این کلینیک مراجعه کرده یا از طریق شماره تماس یا وبسایت، اقدام به رزرو وقت از متخصصین مربوطه نمایید.

سوالات متداول

سمعک دستگاهی الکترونیکی است که صداهای محیطی را تقویت کرده و به افراد کم‌شنوا کمک می‌کند تا بهتر بشنوند. این دستگاه از سه بخش اصلی میکروفون، پردازشگر صدا و بلندگو تشکیل شده و با دریافت صدا، آن را پردازش و تقویت می‌کند و به گوش منتقل می‌کند.

سمعک انواع مختلفی دارد که محبوب ترین آنها عبارتند از: سمعک‌ داخل گوش (ITE)، سمعک پشت گوش (BTE)، سمعک داخل کانال (CIC)، و سمعک استخوانی که بر اساس نیاز و شدت کم‌شنوایی انتخاب می‌شوند

خیر، در مواردی که شنوایی به شدت آسیب دیده یا عصب شنوایی به طور کامل مختل شده باشد، سمعک کمکی نخواهد کرد.

برای انتخاب سمعک مناسب، ابتدا باید به شنوایی‌شناس مراجعه کرده و آزمایش‌های شنوایی تخصصی را انجام دهید، تا نوع و شدت کم‌شنوایی مشخص شود. متخصص شنوایی‌شناسی با توجه به نیازهای فردی، سبک زندگی، و شرایط گوش، بهترین نوع سمعک (داخل گوش، پشت گوش یا دیگر انواع) را پیشنهاد می‌دهد. بررسی راحتی، کیفیت صدا و بودجه نیز از عوامل مهم در انتخاب سمعک است.

34 دیدگاه دربارهٔ «سمعک چیست؟»

  1. سلام دختر من سه سال و نیمش هست و دچار کم شنوایی شدیده در حدی که اصلا حرفامون رو متوجه نمیشه دکتر بردیمش گفتن فعلا نمیتونه از سمعک استفاده کنه و نمیدونم چرا اینو گفتن، به پدرم که دکتر هستن زنگ زدم گفتن که باید براش بخرین وگرنه سه چهارسالگی دچار مشکل میشه توی ارتباط برقرار کردن و… فعلا سمعک با قیمت و اندازه مناسب پیدا نکردم، یه دونه حدود ماه پیش از آمازون گرفتم که کلا خراب بود و گوش بچه باهاش خیلی اذیت میشد… الان سه ماهه واسش دنبال کلینیک گوش خوب و معتبر هستیم ولی پیدا نمی‌کنیم.
    من تعریف کلینیک شمارو خیلی از دوستام شنیدم ولی مشکلم اینجاست که توی ایران زندگی نمیکنم… کل روز کارم گریه کردنه از فکر بچه نمیتونم بیام بیرون
    اگه ایده‌ای دارین لطفا، ازتون خواهش میکنم بهم بگین دستتون درد نکنه

    1. کلینیک گوش تهران

      با سلام. در دایرکت اینستاگرام کلینیک پیام بدهید و آزمایشات فرزندتان را ارسال کنید. و بگوئید در کدام کشور هستید تا فرد مورد اعتماد معرفی شود. استفاده از سمعک حتما و قطعا ضروری است اما نباید از آمازون خرید می کردید. باید به متخصص شنوایی در شهر محل سکونتتان مراجعه کنید و سمعک مناسب برای ایشان تجویز و تنظیم شود.

  2. سلام
    بنده کم شنوایی حسی عصبی دارم گوش راستم متوسط و گوش چپ خفیف
    مد سمعک استایلتو ۳x
    چندین بار به شنواسنجی مراجعه کردم اما سمعک سمت راست کیفیت صداش پایین و صدا خش خش میده قبلا هم یه سمعک دیگه داشتم اونم همین مشکل رو داشت
    میتونید تنظیمش کنید تا این مشکل رفع بشه؟

    1. کلینیک گوش تهران

      با سلام، جهت تنظیم سمعک به همان مرکزی که آن را تهیه کرده اید مراجعه نمائید.

  3. سعیدی هستم

    سلام روز تون بخیر. من اتباع هستم دخترم مشکل کمشنوایی داره سمعک استفاده میکنه الان پسرش هم کم شنوایه از دوماهه گی گفتم سمعک بزاره الان سه سالو نیم شده حرف نمیزنه بخاطر وضع اختصادی پاین نتونستیم سمعک بگیریم. خاهش میکنم ازشما اگر بیمارستانی جایی سمعک رایگان میدن خاهش میکنم راه نمایم کنیم من بجوز گریه دگه کاری ازم بر نمیاد یا اکر آدم خیر خایی خاست. کمک کنه به این شماره تماس بگیره ممنون. ۰۹۲۱۱۴۱۹۲۵۲ممنون

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام. ممنون از پیام. حتما مورد باشد اعلام خواهیم کرد

  4. سلام
    آیا با بیمه ایران نیز طرف قرارداد هستید؟ (برای خرید سمعک)

  5. سلام من سمعکم رو از جای دیگه تهیه کردم و الان دچار مشکل شده می‌شه به کلینیک شما مراجعه کنم؟؟

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام خیر باید به مرکزی که سمعک رو از اونجا تهیه کردین مراجعه کنید.

  6. سلام خیلی مقاله خوب و کاملی بود مخصوصا بخش انواع سمعک و اینکه برای هر کدوم باز مقالات جدا با توضیحات تکمیلی داشتین.

  7. سلام من برای تهیه سمعک مادرم مراجعه کردم و خیلی راضیم کادر خوب و متخصصین خیلی عالی داره.

  8. اربابی

    سلام من صدای خش خش و سوت توی سمعکم میاد. ولی الان تهران هستم و مرکزی که سعمک رو ازش گرفتم در شهر دیگه‌ایی هست. برای رفع مشکل سمعکم می‌تونم به کلینیک شما مراجعه کنم ممنون می‌شم زود راهنمایی کنید.

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام خیر به نمایندگی سمعک‌تون باید مراجعه کنید.

  9. نازنین

    سلام متاسفانه دکتر گفتن باید سمعک استفاده کنم. از بین سمعک‌هایی که گفتین موردی وجود داره که اصلا مشخص نباشه؟

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام بله سمعک‌های پشت گوشی این قابلیت رو دارن. اما استفاده از این سمعک باید با تجویز پژشک و براساس نوع و میزان کم شنوایی باشه. به همین خاطر مراجعه و با مشورت با متخصصین از بهترین نوع سمعک استفاده کنید.

  10. قادر احمدی

    سلام خسته نباشید.
    من مشکل شنوایی از کودکی داشتم. مثلاً با غوغا و سروصدا در مکان‌های سر پوشیده و بعد از سربازی کم کم با بعضی صداهای کوچک مشکل پیدا کردم و حالا که سنم 33 سال است گوش‌هام سنگین‌تر شده و حتی با شنیدن صدای متور یخچال، وزوز سماور و سروصدای بچه و صدای وسایل صنعتی سرگیجه می‌گیرم. رفتم شنوایی سنج می‌گویند مشکل از اعصاب مویی است ولی گویند سمعک به کارت نمیاد تو هنوز جوانی لطفاً راهنمایی کنید.
    با تشکر

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام. شما اگر دچار کم شنوایی هستید. باید سمعک استفاده کنید. ولی اگر می‌خواهید بیشتر ارزیابی شوید و راه‌های دیگر را مورد بررسی قرار گیرند باید به کلینیک گوش تهران مراجعه کنید. بدون بررسی نمی‌توان قضاوت کرد و نظر داد.

  11. محمد اسماعیلی

    سلام. بنده اقایی 32 ساله هستم که بنابر دلایلی دچار مشکلات شنوایی شدم و دکتر برای من سمعک تجویز کردن. منتها من واقعا دوس ندارم سکعک بزنم راهی نیست به جز سمعک زدن یا اینکه اگر بخوام سمعک بزنم نوعی وجود داره که پشت گوش معلوم نباشه که سمعک زدم؟؟

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام.برای پاسخ دهی نوار گوش‌تون رو ارسال کنید. یا در صورت امکان به کلینیک گوش تهران رجوع کنید.

  12. سلام وقتتون بخیر.
    بنده همسرم به خاطر گوش سنگینی که داره از سمعک استفاده می کنه. میخواستم ببینم این سنگینی گوش یا کم شنوایی ایشون روی بچه ام تاثیر داره؟ یعنی ارثی میتونه باشه؟

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام . بله یکی از علل کم شنوایی در کودکان می‌تونه ژن و وراثت باشه.

  13. سلام
    ببخشید من حدود یک هفته میشه صدای خش خش یا سوت زدن توی سمعکم حس میکنم که داره بیشتر میشه. چه کار باید کنم؟ لطفا راهنمایی کنید.

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام. شما باید به نمایندگی سمعکتون در شهر محل زندگیتون مراجعه کنید.

  14. مهدی خسروی

    سلام. من چند روزی هست که صداهارو بلند و واضح از سمعک خودم نمیشنوم و نمی دونم دلیلش چیه. ممنون میشم کمکم کنید.

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام. به نمایندگی سمعکی که استفاده می‌کنید در شهر خودتون مراجعه کنید.

  15. فاطمه مولوی

    سلام. روز بخیر. کلینیک گوش تهران در رابطه با سمعک مشاوره هم میده؟ یعنی میتونیم برای اینکه بفهیم چه نوع سمعکی مناسب ما هست با کلینیک تماس بگیریم یا حضوری مراجعه کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *