عمل جراحی گوش و قاعده جمجمه چه کاربردی دارد؟

جراحی گوش و قاعده جمجمه چیست و کاربردی‌های آن

اتولوژی، نورواتولوژی یا جراحی گوش و قاعده جمجمه (skull base surgery) یکی از قسمت‌های مهم تخصص گوش، حلق و بینی است. 
گوش(Ear)، ساختمان شنوایی و ارگان تعادلی بدن انسان محسوب می‌شود. ارگان‌های تعادلی گوش شامل مجاری نیم دایره فوقانی و خلفی ولترال(voltaic)، اوتریکول(otriculus)، ساکول(saccule) و عصب تعادلی هستند. همچنین ارگان‌های شنوایی شامل کوکلئا(cochlea) یا حلزون گوش، استخوانچه‌های سندانی، رکابی و چکشی هستند که از داخل استخوان تمپورال یا گیجگاهی عبور می‌کند. ارگان مهم دیگری که از داخل استخوان گیجگاهی یا تمپورال می‌گذرد عصب ۷ یا عصب فاسیال است.
جراحی گوش و قاعده جمجمه (skull base surgery) به درمان بیماری‌های گوش و اختلالات مربوط به قسمت‌های داخلی آن می‌پردازد. در این مقاله توضیحات جامعی درباره جراحی گوش و جراحی قاعده جمجمه ارائه داده‌ایم.
محتوا نمایش

بیماری‌های گوش مربوط به چه قسمت‌هایی است

بیماری‌های گوش شامل آسیب‌های مربوط به عصب شنوایی، پرده گوش، اختلالات استخوانچه‌ها، بیماری‌های مربوط به شیپور استاش (eustachian) یا تیوب استاشین است. بیماری‌های تعادل، شامل اختلالات مجاری نیم دایره و بالارفتن فشار مایعات در گوش و تغییر در محتویات مایع گوش می‌باشد.
اختلال مجاری نیم دایره و اختلال در فشار مایع داخل گوش می‌تواند منجر به سرگیجه‌های محیطی (vertigo) شود. از بیماری‌های مهم در این زمینه می‌توان به بیماری منییر (menieres disease)، بیماری میگرن تعادلی و همچنین سرگیجه وضعیتی (positional vertigo) اشاره کرد.
برای درمان بیماری‌هایی که در قسمت بالا گفته شد دانش جراحی گوش و قاعده جمجمه وارد عمل می‌شود که در قسمت‌های بعد در مورد آن توضیح داده خواهد شد.

انواع تومور‌های قاعده جمجمه

تومور‌هایی که نیاز به جراحی قاعده جمجمه دارند به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

 بخش قدامی

این نوع تومور‌ها معمولاً در مجاورت کاسه چشم، سینوس‌ها و همچنین جلوی جمجمه قرار دارند. این نوع تومور خود شامل چندین نوع تومور دیگر مانند سرطان سینوس پارانازال، استیزیونئوروبلاستوما و مننژیوما می‌شود.

 تومور‌های بخش میانی

تومور‌های قسمت میانی شامل تومور‌هایی می‌شوند که در سطح غده هیپوفیز و در قسمت میانی جمجمه قرار دارند. از جمله این تومور‌ها کیست شکافی Rathke، آدنوم هیپوفیز و کرانیوفارنژیوما می‌باشند.

 تومور‌های بخش خلفی

این دسته از تومور‌ها در قسمت جمجمه بروز می‌کنند. انواع توده‌هایی که شامل این دسته می‌شوند تومور‌های مننژیوما، نوروم آکوستیک، اپیدرمونی، کندرؤسارکوم و آکوردوما هستند.

عمل‌های مرتبط با شاخه جراحی گوش و قاعده جمجمه

پزشکانی که در این زمینه فعالیت می‌کنند، باید قادر به انجام عمل‌های جراحی که در ادامه بیان می‌کنیم، باشند.
1- جراحی‌های مربوط به کانال گوش خارجی شامل اصلاح تنگی کانال گوش خارجی، برداشتن استخوان اضافی داخل کانال گوش یا اگزوستور و استئوم و تومورهای کانال گوش خارجی است.
2- جراحی‌های مربوط به عفونت‌های گوش میانی برای بیماری‌هایی مانند اوتیت سروز (serous otitis) یا وجود مایع در گوش میانی ( که به دلیل اختلال عملکرد شیپور استاش ایجاد می‌شود) این متد جراحی شامل گذاشتن وی تی یا ونتیلیشن تیوب (لوله تهویه) در پرده گوش است.
3- پارگی پرده گوش (tympanic membran perforation) را می‌توان با جراحی برطرف کرد. پارگی پرده گوش با جراحی تمپانوپلاستی قابل اصلاح است.
4- از جراحی‌های مربوط به عفونت‌های گوش میانی می‌توان به تمپانوپلاستی، خارج کردن کلستاتوم و جراحی‌های مربوط به عفونت استخوان‌های گوش و قاعده جمجمه اشاره کرد.
5- جراحی‌های مربوط به بازسازی شنوایی شامل گذاشتن پروتزهای شنوایی پشت پرده گوش (که به عنوان جایگزینی برای استخوانچه‌های معیوب استفاده می‌شود)، کاشتن سمعک‌های کاشتنی (hearing aids) در استخوان جمجمه و کاشت حلزون شنوایی (cochlear implan) (کوکلئار ایمپلنت) هستند.
6- جراحی‌های مربوط به اختلالات استخوانچه‌ها شامل در رفتگی یا سفت شدن استخوانچه‌ها، استاپدکتومی (stapedectomy) یا جراحی تعویض پروتز استخوان رکابی در بیماری اتواسکلروز است.
در ادامه اشاره‌ایی کوتاه به برخی ازعمل‌های مرتبط با شاخه جراحی گوش و قاعده جمجمه می‌کنیم.
لیست جراحی‌های گوش و قاعده جمجمه

جراحی استاپدکتومی چیست؟

استاپدکتومی(stapedectomy) نوعی جراحی گوش به منظور بهبود انتقال صدا به گوش داخلی است. جراحی استاپدکتومی یکی از بهترین روش‌های درمانی برای افرادی است که قدرت شنوایی آن‌ها کم شده است، کاهش قدرت شنوایی ناشی از مشکل استخوان رکابی و محدودیت آن در جابجایی است. 
در عمل استاپدکتومی، استخوان رکابی بی‌حرکت در گوش میانی برداشته شده و یک پروتز جایگزین آن می‌شود و در برخی موارد با برداشتن قسمتی از استخوان‌های بی‌حرکت و رکابی گوش میانی، در انتهای آن یک سوراخ کوچک ایجاد می‌شود که به آن استاپدکتومی می‌گویند.
عمل استاپدکتومی تحت بیهوشی عمومی یا بی‌حسی موضعی بسته به انتخاب جراح انجام می‌گیرد. این عمل از داخل کانال گوش انجام می‌شود. جراح متخصص گوش، از طریق کانال گوش، پرده صماخ را کناری زده و استخوان رکابی یا معیوب بی‌حرکت را برمی‌دارد و به جای آن پروتز مخصوصی می‌گذارد که این پروتز نقش همان‌ استخوان رکابی را ایفا می‌کند. بیمار تا یک هفته بعد از عمل بهبود شنوایی زیادی را احساس نمی‌کند.

کاشت حلزون گوش چیست؟

گوش انسان مسئول تعادل و شنوایی است‌‌.‌‌ این عضو که محدوده فرکانسی آن از 20 هرتز تا 20 هزار هرتز است‌‌‌‌،‌‌ می‌تواند تفاوت‌‌ بلندی صدای ‌‌‌کم‌تر از 1 دسی بل و تفاوت فرکانس ‌‌‌کم‌تر از 1٪ تشخیص دهد‌‌.‌‌ با این حال‌‌‌‌،‌‌ گاهی اوقات ممکن است بخاطر مشکلات شنوایی مادرزادی و گاهی به دلیل عوامل مختلف مانند کهولت سن و بیماری‌ها‌‌،‌‌ شنوایی به تدریج کاهش یابد‌‌.‌‌

 در چنین مواردی‌‌‌‌،‌‌ سمعک به فرد امکان می‌دهد تا با محیط خود ارتباط برقرار کند‌‌.‌‌ سمعک به افرادی که ‌‌‌کم‌شنوایی شدید تا عمیق دارند و به سختی می‌توانند صداهایی را بشنوند یا فقط صداهای بسیار بلند را می‌شنوند‌‌،‌‌ کمکی‌‌‌ نمی‌کند‌‌.‌‌ برای چنین موارد خاص‌‌،‌‌ باید از کاشت حلزون‌‌(cochlear implan) استفاده شود‌‌.

مطالعات نشان داده است که بیمارانی که کاشت حلزون انجام داده‌اند‌‌،‌‌ به درک متوسط 80% دست می‌یابند‌‌‌‌،‌‌ این میزان برای کسانی که کم شنوایی عمیق دارند و از سمعک استفاده می‌کنند‌‌،‌‌ کمتر است‌‌.

1- توانایی شنیدن گفتار بدون نیاز به نشانه‌های دیداری مانند لب خوانی

2- تشخیص اصوات محیطی طبیعی و روزانه

3- توانایی گوش دادن به یک منبع واحد در یک محیط پر سر و صدا

3- توانایی فهمیدن اینکه صداها از کجا می‌آیند‌‌.‌‌ تا بتوان برنامه‌های تلویزیونی و مکالمات تلفنی شنید

4- چه عواملی می‎ تواند بر این مزایا تأثیر بگذارد؟

فواید کاشت حلزون غالباً در افراد مختلف متفاوت است‌‌.‌‌ دلایل این تغییر معمولاً موارد زیر است:

1- مدت زمان کاهش شنوایی قبل از عمل کاشت حلزون گوش
2- شدت کاهش شنوایی
3- وضعیت حلزون گوش (گوش داخلی)
4- سایر شرایط پزشکی بیمار
5- وسعت توانبخشی بعد از جراحی کاشت حلزون
 

تمپانوپلاستی یا عمل جراحی ترمیم پرده گوش چیست؟

تمپانوپلاستی(tympanoplasty) عملی است که برای بازسازی پرده گوش(غشای تمپان) و یا استخوان‌های کوچک گوش میانی انجام می‌شود. این روش جراحی گوش، به صورت بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام می‌شود. تمپانوپلاستی عملی است که  معمولا در کلینیک‌های بستری روزانه یا  day clinilc قابل انجام است و 85-90٪ از مواقع موفقیت‌آمیز است.
تمپانوپلاستی را می‌توان از طریق کانال گوش (روش ترانس کانالی)، از طریق یک برش در گوش (رویکرد اندورال) یا از طریق یک برش در پشت گوش (رویکرد postauricular) انجام داد. ممکن است برای بازسازی پرده گوش پیوند صورت گیرد.

انواع روش‌های جراحی ترمیم گوش( تمپانوپلاستی)

1- تمپانوپلاستی وصله‌ای
2- تمپانوپلاستی چربی
3- تمپانوپلاستی داخلی
4- تمپانوپلاستی با ایجاد برش پست گوش
5- تمپانوپلاستی ماستوئیدکتومی

عمل جراحی میرنگوتومی یا تمپانوتومی چیست؟

میرنگوتومی(myringotomy)، که بعضاً با نام‌های دیگر نیز خوانده می‌شود، یک روش جراحی گوش است که در آن یک برش کوچک در پرده گوش (غشای تمپان) ایجاد می‌شود تا فشار ناشی از تجمع بیش از حد مایعات را کاهش دهد یا چرک را از گوش میانی(Middle ear) خارج کند.
یک لوله تمپانوستومی(لوله تهویه) روی پرده گوش قرار می‌گیرد تا حفره گوش میانی را برای مدت طولانی پر هوا نگه دارد و مسیر ورود هوا به حفره گوش میانی را برقرار نگه دارد تا از تجمع مایع جلوگیری کند. بدون قرار دادن لوله، برش معمولاً طی دو تا سه هفته خود به خود بهبود می‌یابد. بسته به نوع آن، لوله در 6 تا 12 ماه به طور طبیعی دفع می‌شود یا طی یک عمل سرپایی برداشته می‌شود.
اگر چه میرنگوتومی جراحی شایعی است. ولی عارضه در تعدادی از بیماری‌ها دیده می‌شود. این عوارض عبارتنداز:
1- عدم رفع عفونت گوش
2- ضخیم شدن لاله گوش به مرور زمان، که شنوایی را در درصد کمی از بیماران تحت تأثیر قرار می‌دهد.
3- سوراخ شدن مداوم پس از افتادن لوله از لاله گوش.
4- ترشح مزمن از محل قرار گیری لوله
5- عفونت
6- نیاز احتمالی به خشک نگه داشتن گوش و استفاده از شاخه‌های گوش
7- واکنش بدن خارجی به خود لوله – به عنوان مثال، یک واکنش آلرژیک به مواد لوله (نادر)
اگر شما علاقه‌مند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش درمانی این اختلال هستید؛ با کلینیک گوش تهران تماس بگیرید.
عمل جراحی میرنگتومی چیست؟

اتوپلاستی یا جراحی زیبایی گوش چیست؟

اتوپلاستی(otoplasty) که به آن جراحی زیبایی گوش نیز گفته می‌شود؛ روشی برای تغییر شکل دائم، موقعیت یا اندازه گوش است. اگر  گوش شما بیش از حد بزرگ و برجسته است، می‌توانید جراحی زیبایی انجام دهید.
همچنین اگر گوش یا گوش‌های شما به دلیل آسیب دیدگی یا نقص مادرزادی شکسته باشد، این افراد کاندید جراحی اتوپلاستی هستند. بعد از رشد کافی لاله گوش معمولاً بعد از 5 سالگی تا بزرگسالی می‌توان اتوپلاستی را انجام داد. در بعضی موارد، جراحی از اوایل 3 سالگی نیز انجام می‌شود.
در بعضی از موارد دفورمیتی‌های گوش باید در سن پایین‌تری جراحی شود اما سن اصلاح اختلال loopear یا گوش برجسته  در سن 6 تا 12 سالگی است.
تکنیک‌های اتوپلاستی بر اساس نوع و فرم گوش، اجرا می‌شوند. پزشک ممکن است از برش‌های مختلف استفاده کند که برخی در ادامه  این مقاله آورده شده است.
 

1- پشت گوش‌ها

2- درون چین‌های داخلی گوش‌ها

پس از ایجاد برش، جراح بر اساس صلاح دید غضروف و پوس اضافی را بر می‌دارد و غضروف را در موقعیت جدید با نخ‌های بخیه در موقعیت جدید شکل می‌دهد. سپس او غضروف‌ها را در موقعیت مناسب جمع کرده و با بخیه‌های داخلی آن را محکم می‌کند. این روش به طور معمول حدود دو ساعت طول می‌کشد.
کلینیک گوش تهران در خیابان ولیعصر با استفاده از روش‌های نوین درمان می‌تواند این گونه از جراحی زیبایی گوش را به بهترین شکل انجام دهند. اگر شما علاقه‌مند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد عمل جراحی اتوپلاستی هستید، با کلینیک گوش تهران تماس بگیرید و همچنین می توانید برای برای مشاوره با دکتر نسرین یزدانی متخصص داخلی گوش، حلق و بینی به آدرس پیج @DrYazdani.net  مراجعه کنید.
همچنین در ادامه برای آشنایی بیشتر شما با این جراحی ویدئو یکی از جراحی‌های اتوپلاستی کلینیک گوش تهران را قرار می‌دهیم.

عمل جراحی تمپانوماستوئیدکتومی چیست؟

جراحی تمپانوماستوئیدکتومی(tympanomastoidectomy) برای درمان عفونت‌های مکرر گوش، اصلاح پارگی پرده گوش و بازسازی استخوانچه‌های گوش آسیب دیده انجام می‌شود. استخوان ماستوئید(mastoid) قسمتی از جمجمه شما است که می‌توانید در پشت گوش خود احساس کنید.
مراحل دقیق این روش بسته به نیاز شما متفاوت خواهد بود، اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:

1– ترمیم سوراخ در پرده گوش؛ تمپانوپلاستی(tympanoplasty)

2- برداشتن بافت اضافی پشت پرده گوش به نام کلستئاتوم(cholestatoma)

3- از بین بردن بافت استخوانی آلوده

4- ترمیم سایر بافت‌های آسیب دیده

در مجموع اهداف تمپانوماستوئیدکتومی عمدتا کاهش میزان عفونت‌ها و بهبود شنوایی است. میزان موفقیت در این نوع از عمل جراحی گوش 75 تا 98 درصد متفاوت است. در مطالعات انجام شده میزان موفقیت 65٪ گزارش کرده‌اند، که با توجه به ترمیم سوراخ‌های پرده گوش، 5 درصد کمتر از میانگین است.
کلینیک گوش تهران واقع در خیابان ولیعصر با استفاده از روش‌های نوین درمان به شما خدمات رسانی می‌کنند. در صورت نیاز می‌توانید با شماره‌های درج شده در سایت کلینیک گوش تهران تماس حاصل فرمایید.

عمل جراحی گوش و قاعده جمجمه چه کمکی به بیمار می‌کند؟

در عمل کاشت حلزون و سمعک‌های کاشتنی می‌توان به بیمار ناشنوا یا کم شنوا در شنیدن کمک کرد. در برخی از انواع جراحی گوش و قاعده جمجمه می‌توان عملکرد تعادلی گوش را بهبود بخشید. برای درمان بیماری منییر هم می‌توان از جراحی‌های مختلفی استفاده کرد؛ از جمله دکمپرشن (رفع فشار) ساک آندولنف (Endolymphatic Sac Decompression)، اندولنفاتیک ساک دیکمپریشن، کوکلئو ساکولوتومی‌، لابیرنتکتومی، وستیبولار نرو سکشن یا قطع عصب وستیبولار که این درمان‌ها در کنترل سرگیجه بیمار مبتلا به منییر مفید است.
از تزریق‌های داخل گوش مانند تزریق کورتون و تزریق جنتامایسین هم می‌توان برای رفع سرگیجه بیماران مبتلا به منییر استفاده کرد. در قسمت‌های دیگر در مورد آن توضیح داده خواهد شد.
تزریق داخل گوش برای درمان بیماری منییر

عمل جراحی گوش و قاعده جمجمه برای برداشتن تومور

برخی دیگر از جراحی‌هایی که مربوط به کانال گوش داخلی یا اینترنال اودیتوری کانال (IAC) هستند که می‌توان به برداشتن تومور‌های ناحیه پلی مخچه‌ای یا cp Angle (Cerebellopontine angle) اشاره کرد. جراحی تومور آکوستیک نوروم(acoustic neuroma) یا شوآنوم وستیبولار از این دسته است.
برخی از تومورها می‌توانند ناحیه داخل جمجمه‌ای استخوان تمپورال را درگیر کنند. برای درمان آن‌ها از انواع جراحی تومورهایی مثل گولوموس جوگولار و گولوموس تمپانیک استفاده می‌شود. این نوع تومورها که با استفاده از متدهای جراحی گوش و قاعده جمجمه درمان می‌شوند.
در ادامه به برخی از عمل‌های مرتبط با قاعده جمجه که مربوط به گوش اشاره‌ایی می‌کنیم.

تومور عصب شنوایی (نوروم آکوستیک)

تومور عصب شنوایی که نوروم آکوستیک(acoustic neuroma) یا شوانومای وستیبولار نیز نامیده می‌شود، یک تومور خوش خیم است که بر روی عصب هشت مغزی(حلزونی-وستیبولار) که از گوش داخلی به مغز می‌رسد، ایجاد می‌شود. شاخه‌های این عصب مستقیما بر تعادل و شنوایی تاثیر می‌گذارند و فشار یک تومور عصب شنوایی می‌تواند موجب ناشنوایی، صدای زنگ در گوش(tinnitus)، و سرگیجه و عدم تعادل شود.
تومور عصب شنوایی معمولا از سلول‌های شوان که این عصب را پوشش می‌دهند ایجاد می‌شود و به کندی رشد می‌کند. رشد سریع تومور عصب شنوایی، و یا بزرگی بیش از حد آن که باعث فشار به مغز و اختلال در عملکرد های حیاتی گردد، به ندرت صورت می‌گیرد.
درمان‌های تومور عصب شنوایی یا نوروم آکوستیک شامل نظارت و پایش منظم، پرتودرمانی و برداشتن تومور از طریق جراحی است.

کندروسارکوم چیست؟

اگر متوجه شوید که به کندروسارکوم (chondrosarcoma) مبتلا هستید، به این معنی است که  شما به یکی از انواع متداول سرطان استخوان مبتلا هستید. تومور سرطانی کندروساکوم معمولاً به آهستگی رشد می‌کنند.
آنچه کندروسارکوم را از انواع دیگر سرطان استخوان متمایز می‌کند این است که معمولاً از غضروف شروع می‌شود. معمولا برای درمان این نوع از سرطان‌ها جراحی پیشنهاد می‌شود. جراحی تومور کندروسارکوم در قاعده جمجمه که معمولا با همکاری جراح گوش، حلق و بینی و جراح مغز و اعصاب انجام می‌گردد.

درمان بیماری‌های عصب هفتم با جراحی گوش و قاعده جمجمه

عصب هفتم یا عصب فاشیال عصب دهی عضلات صورت را به عهده دارد. این عصب از درون مجرای گوشی داخلی (internal auditory channel) می‌گذرد و وارد قسمت داخل جمجمه‌ای استخوان گیجگاهی یا تمپورال می‌شود. اختلالات عصب هفتم در اثر بیماری‌های استخوان تمپورال یا بناگوشی و غده بزاقی مجاور آن (غده پاروتید/Parotid gland) ایجاد می‌شود که درمان این اختلالات مربوط به جراح باتجربه در ناحیه گوش و سر و گردن است.
 
از اختلالات عصب هفتم می‌توان به فلج عصب هفت به دنبال آسیب‌های شکستگی استخوان گوش و عفونت‌های استخوان و کلستاتوم اشاره کرد. دکمپرشن عصب هفتم یا برداشتن فشار از روی عصب هفتم برای درمان فلج صورتی ناشی از آسیب عصب هفت در حیطه رشته اتولوژی است. جراح متبحر در عصب هفت و گوش می‌تواند به خوبی جراحی‌های فلج عصب صورت و بازتوانی صورت را انجام دهد.

انواع جراحی‌های قاعده جمجمه

جراحی قاعده جمجمه نوعی جراحی برای برداشت تومور‌هایی است که در نواحی مختلف قاعده جمجمه ایجاد می‌شوند. جراحان در سراسر دنیا به دو روش تهاجمی و غیر تهاجمی اقدام به برداشت این توده‌ها می‌کنند. البته انتخاب نوع جراحی به موارد متعددی مانند وضعیت بیمار، نوع تومور و محل قرار‌گیری آن بستگی دارد.

جراحی قاعده جمجمه به دو روش ذیل انجام می‌شود.

جراحی اندوسکوپی

این نوع جراحی یک روش غیر تهاجمی است که طی آن جراح با کمک ابزار‌های مخصوصی و از راه مجرای بینی به قاعده دسترسی پیدا می‌کند. سپس اقدام به خارج کردن توده مزاحم می‌نماید. برای انجام این روش جراحی سر دستگاه اندوسکوپ را به دوربینی کوچک و یک منبع نوری مجهز می‌کنند. انجام این اقدام به منظور ایجاد دید مناسب جراح در طول جراحی ضروری است.

جراحی باز

جراحی باز یک روش کاملاً تهاجمی است که برای انجام آن باید برش‌های بزرگی در جمجمه و صورت فرد ایجاد شوند. گاهی اوقات نحوه قرار‌گیری توده به گونه‌ای است که جراح مجبور می‌شود بخشی از استخوان جمجمه را تراش دهد.

مراقبت‌های بعد از جراحی قاعده جمجمه

بعد از اتمام جراحی قاعده جمجمه بیمار برای چندین روز در بخش مراقبت‌های ویژه نگهداری می‌شود. در این مدت زیر نظر پزشک و کادر درمان از او‌ مراقبت پزشکی می‌شود. بعد از ترخیص از بیمارستان اطرافیان بیمار مسئول مراقبت از او خواهند بود. آن‌ها موظفند دارو‌های بیمار را سر وقت به او بخورانند. زیرا مصرف به موقع دارو باعث پیشگیری از بروز عفونت در بیمار می‌شود. همچنین دوران نقاهت او را کوتاه‌تر می‌کنند.

عوارض جراحی قاعده جمجمه

لطفا توجه بکنید که درصورتی که این جراحی توسط یک تیم متخصص و حرفه ای انجام بشه احتمال بروز این عوارض خیلی نادر هست؛ و هدف از گفتن این موارد صرفا آشنایی با مواردی هست که گاها برای بعضی افراد بوجود می‌آید

جراحی قاعده جمجمه همانند بسیاری از جراحی‌های دیگر عوارضی در پی دارد که خوشبختانه در اکثر مواقع کوتاه مدت بوده و بعد از مدتی برطرف می‌شوند. برخی از این عوارض عبارتند از:

  • اختلالات گفتاری
  • تغییرات شخصیتی
  • ضعف در دست و پا
  • تشنج
  • عدم تعادل یا عدم هماهنگی
  • سرگیجه
  • گیجی
  • خونریزی: خونریزی در محل جراحی می‌تواند باعث ایجاد تورم و فشار بر مغز شود
  • عفونت: عفونت در محل جراحی ممکن است به دلیل ورود باکتری‌ها به داخل جراحی و ایجاد التهاب‌های محلی رخ دهد
  • عوارض عصبی: جراحی قاعده جمجمه ممکن است باعث آسیب به عصب‌های سر و صورت شود، که می‌تواند منجر به مشکلات حرکتی و حسی در سر و صورت شود
  • عوارض آنستزی: انواعی از عوارض آنستزی نظیر سردرد، تهوع، استفراغ و خستگی ممکن است پس از جراحی رخ دهد
  • عوارض جانبی دیگر: ممکن است عوارض دیگری نظیر خشکی دهان، گلو درد، تب و علائم اختلال خواب نیز پس از جراحی قاعده جمجمه رخ دهند

علاوه بر موارد ذکر شده می‌توان به یک نمونه از عوارض که احتمال بروز آن در زمان جراحی و یا بعد از آن وجود دارد اشاره کرد. نشت مایع مغزی نخاعی (CSF) این عارضه مهم می‌باشد. که تقریباً در ۱۳ درصد از جراحی‌های انجام شده با اندوسکوپی روی می‌دهد. همچنین در ۸ درصد از جراحی‌هایی که در بخش قدامی انجام می‌شوند نیز دیده می‌شود.

انواع روش‌های جراحی قاعده جمجمه

روش‌های مختلفی برای جراحی قاعده جمجمه وجود دارد، که بسته به شرایط و نیاز بیمار، پزشک ممکن است از یکی از آن‌ها استفاده کند. در زیر به برخی از اصلی‌ترین روش‌های جراحی قاعده جمجمه اشاره می‌کنیم:

  1. کرانیوتومی تکنیکال: در این روش، یک بخش از قاعده جمجمه برای دسترسی به مغز برداشته می‌شود و پس از جراحی، بخش برداشته شده به موقعیت خود بازگردانده می‌شود.
  2. کرانیوتومی فرانتال: در این روش، بخشی از قاعده جمجمه در بالای چشمان و میان ابروها برای دسترسی به مغز برداشته می‌شود.
  3. کرانیوتومی تمپورال: در این روش، بخشی از قاعده جمجمه در نزدیکی گوش برای دسترسی به بخش‌هایی از مغز که در نزدیکی این بخش از جمجمه قرار دارند، برداشته می‌شود.
  4. کرانیوتومی زیرین: در این روش، بخشی از قاعده جمجمه در نزدیکی گلو برای دسترسی به بخش‌هایی از مغز که در نزدیکی این بخش از جمجمه قرار دارند، برداشته می‌شود.
  5. کرانیوتومی پس‌لاترال: در این روش، بخشی از قاعده جمجمه در بخش پشتی و لاترال سر برای دسترسی به بخش‌هایی از مغز که در این بخش از جمجمه قرار دارند، برداشته می‌شود.

همچنین، روش‌های دیگری نظیر کرانیوتومی سفیده، کرانیوتومی موج یا لیزری و … نیز وجود دارند که در برخی موارد استفاده می‌شوند. به هر حالت، پزشک باید برای بیمار خود، روش مناسب را انتخاب کند.

لازم به ذکر است که هر روش جراحی دارای مزایا و معایبی است و ممکن است برخی عوارض جانبی داشته باشد. برای مثال، عوارضی مانند عفونت، خونریزی، تشکیل جمعیت خونی، اختلالات حرکتی، آسیب به نخاع شوک و … می‌تواند در جراحی قاعده جمجمه رخ دهد.

به هر حال، جراحی قاعده جمجمه به دلیل پیچیدگی و خطرات آن، به عنوان آخرین روش درمانی برای بیمارانی که به مشکلات جدی مغزی مبتلا هستند، استفاده می‌شود. در بسیاری از موارد، پزشکان ترجیح می‌دهند از روش‌های غیر جراحی از جمله داروها، تراپی های شعاعی، شیمی درمانی و فیزیوتراپی استفاده کنند.

جمع بندی

جراحی قاعده جمجمه با توجه به محل قرار‌گیری تومور باعث بروز اختلالاتی در بیمار می‌شوند. در صورتی که جراحی تحت نظر یک جراح با تجربه و ماهر انجام بگیرد با عوارض کمتر و زودگذری همراه خواهد بود. در واقع دانش و مهارت جراح نه تنها در کاهش عوارض بلکه در بهبود بیماری نیز مؤثر خواهد بود.

در این مقاله توضیحاتی در مورد انواع جراحی گوش و قاعده جمجمه ارائه شد. این متدهای جراحی باید توسط پزشکان متبحر انجام شود تا مشکلات بیماران به صورت کامل برطرف گردد. کلینیک گوش تهران مرکزی است که به صورت تخصصی در زمینه درمان بیماری‌های مربوط به گوش فعالیت می‌کند. کلینیک گوش تهران می‌تواند مشاور شما در درمان بیماری‌های گوش باشد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید از طریق قسمت «تماس با ما» در سایت زمان مشاوره رزرو کنید.

سوالات متداول درباره جراحی گوش و قاعده جمجمه 

 

اتولوژی، نورواتولوژی یا جراحی گوش و قاعده جمجمه (skull base surgery) یکی از قسمت‌های مهم تخصص گوش، حلق و بینی است. گوش، ساختمان شنوایی و ارگان تعادلی بدن انسان محسوب می‌شود.

ارگان‌های تعادلی گوش شامل مجاری نیم دایره فوقانی و خلفی ولترال، اوتریکول، ساکول و عصب تعادلی هستند. همچنین ارگان‌های شنوایی شامل کوکلئا یا حلزون گوش، استخوانچه‌های سندانی، رکابی و چکشی هستند که از داخل استخوان تمپورال یا گیجگاهی عبور می‌کند.

 ارگان مهم دیگری که از داخل استخوان گیجگاهی یا تمپورال می‌گذرد عصب ۷ یا عصب فاشیال است. در ادامه به پر تکرارترین سوالات بیماران در این باره پاسخ داده خواهد شد.

درمان برخی از بیماری‌های گوش با انجام عمل جراحی جمجه امکان پذیر است. این بیماری‌ها عبارتنداز:

کم شنوایی حسی_عصبی

آسیب به اعصاب گوش و یا ساختارهای داخلی گوش(حلزون گوش، پرده گوش، اختلالات استخوانچه‌ها) می‌تواند منجر به بروز بیماری کم شنوایی حسی­_عصبی گردد. عواملی همچون ژنتیک، پیری و یا قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صداهای بلند می‌تواند باعث ایجاد این بیماری شود. یکی از روش‌های درمان اختلال کم شنوایی حسی_عصبی، کاشت حلزون گوش به واسطه جراحی جمجمه می‌باشد. 

اختلال عملکرد گوش استاش

لوله استاش، لوله‌های کوچکی هستند که بین گوش میانی (Middle ear) و حلق قرار دارند. آن‌ها مسئول متعادل ساختن فشارهوا و تخلیه هوا از گوش میانی، بخشی از گوش که پشت پرده گوش (tympanic membran) قرار دارد، هستند. لوله‌های استاش به جز در زمان جویدن، بلع و خمیازه کشیدن، به حالت بسته قرار دارند.

این مجاری کوچک هستند و به دلایل مختلف می‌توانند مسدود شوند. گرفتگی لوله استاش می‌تواند باعث درد، مشکلات شنوایی و احساس پری در گوش شود. این پدیده اختلال عملکرد لوله استاش نامیده می‌شود. اختلال عملکرد شیپور استاش یک شرایط نسبتا شایع است.

موارد شدید اختلال عملکرد لوله‌های استاش ممکن است به درمان‌های تهاجمی‌تر نیاز داشته باشند. لوله‌های متعادل‌کننده فشار در بعضی افراد برای متعادل کردن فشار گوش و نیز برای کمک کردن به پیشگیری از عفونت مکرر یا مزمن گوش میانی جای‌گذاری می‌شوند. اگر لوله استاش عملکرد مناسبی ندارد ممکن است به تخلیه مایع ساخته‌شده [در گوش] نیاز باشد. این عمل به وسیله ایجاد یک برش کوچک در پرده گوش برای کمک به تخلیه مایع انجام می‌شود.

بیماری منییر (menieres disease)

بیماری منییر ناشی از اختلال در گوش داخلی است. برخی‌ معتقداند بیماری منییر ناشی از ناهنجاری‌های به وجود آمده در ساختار و یا مقدار مایعات درون گوش داخلی است. ولی هنوز به قطعیت مشخص نیست که چه عواملی باعث ایجاد این تغییرات شده است. اگر حملات سرگیجه مرتبط با بیماری منییر شدید و آزار دهنده باشد و سایر درمان‌ها کمکی نکنند، جراحی  به عنوان یک روش تهاجمی می‌تواند یک گزینه باشد.

میگرن دهلیزی

میگرن دهلیزی که به میگرن وستیبولار(vestibular-migraine) هم شناخته می‌شود؛ یک مشکل سیستم عصبی است که باعث سرگیجه مکرر (یا گیجی) در افرادی که سابقه علائم میگرن دارند، می‌شود. ممکن است در هنگام وقوع میگرن وستیبولار همیشه سردرد ایجاد نشود. میگرن دهلیزی از شایع‌ترین علت وقوع سرگیجه(vertigo) است.

سرگیجه وضعیتی (positional vertigo)

سرگیجه وضعیتی حمله‌ای خوش خیم (BPPV) عارضه‌ای است که طی آن، بیمار پس از حرکات سر یا تغییرات سریع وضعیتی،از سرگیجه‌های کوتاه مدت شکایت دارد. علائم BPPV خصوصاً هنگام جابجا شدن به سمت دیگر در حین خواب یا خمیدن سر به عقب رخ می‌دهد. دوره زمانی رخ دادن علائم بسیار کوتاه است و اگر بیمار بدون حرکت باشد، علائم به سرعت مرتفع می‌شوند. معمولاً پس از برطرف شدن علائم، فرد می‌تواند فعالیت‌های روزمره خود را ادامه دهد و همراه با بیماری، نشانه دیگر عصبی یا شنوایی وجود ندارد.

بیماری‌هایی نظیر سرگیجه وضعیتی و یا میگرن دهلیزی در شرایط نادری که روش‌های درمانی دیگر به نتیجه نرسد، پزشک ممکن است روش جراحی وستیبولار نرو سکشن را توصیه کند. در این روش، از بستن استخوان برای مسدود کردن بخشی از گوش داخلی شما که باعث سرگیجه می‌شود استفاده می‌شود. این روش مانع از ایجاد عکس العمل کانال نیم دایره در گوش به حرکات ذرات یا به طور کلی حرکات سر می‌شود. میزان موفقیت در  این نوع از عمل جراحی حدود 90٪ است.

معمولا در بیماری‌های گوش، حلق و بینی، جراحی به عنوان آخرین گزینه درمانی مطرح می‌شود. روش‌های جراحی کمک‌های زیادی را به بیمار می‌کنند. به عنوان مثال:

کاشت حلزون گوش: 

در عمل کاشت حلزون و سمعک‌های کاشتنی می‌توان به بیمار ناشنوا یا کم شنوا در شنیدن کمک کرد. در برخی از انواع جراحی گوش و قاعده جمجمه می‌توان عملکرد تعادلی گوش را بهبود بخشید. برای درمان بیماری منییر هم می‌توان از جراحی‌های مختلفی استفاده کرد. این اعمال عبارتند از:

جراحی کیسه اندولنفاتیک:

کیسه اندولنفاتیک در تنظیم سطح مایع گوش داخلی نقش دارد. در حین عمل جراحی، کیسه اندولنفاتیک فشرده می‌شود، که می‌تواند سطح مایعات اضافی را کاهش دهد.

جراحی لابیرنتکتومی:

با استفاده از این روش جراحی لابیرنتکتومی، جراح قسمت تعادل گوش داخلی را اصلاح کرده و بدین ترتیب هم تعادل و هم عملکرد شنوایی را از گوش آسیب دیده برمی‌دارد. این روش فقط در صورتی انجام می‌شود که از قبل در گوش آسیب دیده تقریباً کم یا شنوایی کامل داشته باشید.

جراحی برش عصب دهلیزی:

جراحی برش عصب دهلیزی، روش است شامل بریدن عصبی که حسگرهای تعادل و حرکت گوش داخلی را به مغز (عصب دهلیزی) متصل می‌کند. این روش معمولاً در حین تلاش برای حفظ شنوایی در گوش صدمه دیده، مشکلات سرگیجه را اصلاح می‌کند.

وستیبولار نرو سکشن( قطع عصب وستیبولار ):

این درمان‌ها در کنترل سرگیجه بیمار مبتلا به منییر مفید است. در این روش، از بستن استخوان برای مسدود کردن بخشی از گوش داخلی شما که باعث سرگیجه می‌شود استفاده می‌شود. این روش مانع از ایجاد عکس العمل کانال نیم دایره در گوش به حرکات ذرات یا به طور کلی حرکات سر می‌شود. میزان موفقیت در  این نوع از عمل جراحی حدود 90٪ است.

دکمپرشن (رفع فشار) ساک آندولنف:

این روش جراحی، برای خروج مایع اضافی داخل گوش انجام می‌شود.  در این روش یک لوله سلیکونی کوچک را در گوش خارجی قرار می‌دهند. از این طریق مایع اضافی جمع شده داخل گوش خارج می‌شود. این عمل جراحی از آسیب‌های ناشی از تجمع مایعات در داخل گوش جلوگیری می‌کند.

از تزریق‌های داخل گوش مانند تزریق کورتون و تزریق جنتامایسین هم می‌توان برای رفع سرگیجه بیماران مبتلا به منییر استفاده کرد.

عصب هفتم یا عصب فاشیال عصب دهی عضلات صورت را به عهده دارد. این عصب از درون مجرای گوشی داخلی (internal auditory channel) می‌گذرد و وارد قسمت داخل جمجمه‌ای استخوان گیجگاهی یا تمپورال می‌شود. اختلالات عصب هفتم در اثر بیماری‌های استخوان تمپورال یا بناگوشی و غده بزاقی مجاور آن (غده پاروتید) ایجاد می‌شود که درمان این اختلالات مربوط به جراح باتجربه در ناحیه گوش و سر و گردن است. اختلالات عصب هفتم می تواند به دنبال آسیب‌های زیر اتفاق بیافتد. این موارد عبارتنداز:

 آسیب‌های شکستگی استخوان گوش

شکستگی در استخوان تمپورال به عصب هفتم صورت آسیب وارد می‌کند. همپنین اعمال جراحی نیز می‌تواند در برخی از موارد باعث پارگی این عصب شوند.

عفونت‌های استخوان

التهابات ناشی از عفونت حاد و مزمن گوش میانی می‌تواند در آسیب به عصب هفتم گوش موثر باشد. التهابات می‌توانند باعث فلج صورت و یا ضعف عصب هفتم شوند.

کلستاتوم

کلستاتوم گوش یکی از عوامل ایجاد عفونت مزمن گوش است. کلستاتوم به علت یک نقص مادرزادی مجرای استخوانی عصب در گوش ایجاد می‌شود. از بین رفتن قسمتی از استخوان مجرای عصب می‌تواند به عصب صدمه بزند.

از اختلالات عصب هفتم می‌توان به فلج عصب دکمپرشن عصب هفتم یا برداشتن فشار از روی عصب هفتم برای درمان فلج صورتی ناشی از آسیب عصب هفت در حیطه رشته اتولوژی است. جراح متبحر در عصب هفت و گوش می‌تواند به خوبی جراحی‌های فلج عصب صورت و بازتوانی صورت را انجام دهد.

کلینیک گوش تهران در خیابان ولیعصر مرکزی است که به صورت تخصصی در زمینه درمان بیماری‌های مربوط به گوش فعالیت می‌کند. کلینیک گوش تهران می‌تواند مشاور شما در درمان بیماری‌های گوش باشد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید از طریق قسمت «تماس با ما» در سایت زمان مشاوره رزرو کنید.

وقتی نوبت به جراحی گوش و قاعده جمجمه می‌رسد، مهم نیست که این روش معمول یا پیچیده باشد، شما  زمانی بهترین نتیجه را می‌گیرید که یک جراح با تجربه آن جراحی را به طور معمول انجام می‌دهد.

متدهای جراحی باید توسط پزشکان متبحر انجام شود تا مشکلات بیماران به صورت کامل برطرف گردد. در بخش جراحی گوش‌،حلق وبینی، جراحان کلینیک گوش تهران دارای تجربه ای بیش از 20 سال در اعمال جراحی گوش هستند. از آنجا که تخصص اصلی کلینیک گوش تهران، جراحی گوش حلق و بینی است عملیاتی که ممکن است در سایر اقدامات مهم به نظر برسد برای ما یک امر عادی است.

قاعده جمجمه، بخشی از جمجمه است که در پشت سر و ناحیه ایجاد شکاف مغزی واقع شده است. به طور دقیق‌تر، قاعده جمجمه در بخش پشتی سر، بین استخوان‌های تمپورال، پاریتال و اوکسیپیتال قرار دارد. قاعده جمجمه دو بخش دارد: بخش بالایی که به آن قاعده ماتی و بخش پایینی که به آن قاعده تمپورال گفته می‌شود. این بخش از جمجمه به دلیل اهمیت و حساسیت بالایی که دارد، به عنوان یکی از مناطق حساس بدن شناخته شده است و هر گونه آسیب به آن می‌تواند عواقب جدی برای سلامتی فرد داشته باشد.

31 دیدگاه دربارهٔ «جراحی گوش و قاعده جمجمه چیست؟»

  1. احمد بیننده

    با سلام،اطلاعات بسیار خوبی از شما دریافت کردم.همسر من طبق تشخیص پزشک معالج خود نیاز به انجام عمل جراحی تیمپانوماستوئیدکتومی گوش راست دارد.لطفا راهنمایی فرمایید که جمع کل هزینه عمل بصورت آزاد چقدر میشه؟همچنین با پوشش بیمه ای که داره (سازمان تامین اجتماعی)+بیمه تکمیلی دی چقدر میشه؟
    ضمنا اگر بخوام در کلینیک شما این کار رو انجام بده چطوری اقدام کنیم؟شماره تماسم 09168238901
    ممنونم از شما

    1. کلینیک گوش تهران

      هزینه عمل بسته به موارد متعدد تفاوت می کند. برای دریافت اطلاعات دقیق و مشاوره، با تعیین نوبت مراجعه کنید. 88870912

  2. محمدرضا

    با سلام من عمل نیازمند جراحی تمپانوماستوئیدکتومی توسط دکتر کوهی شدم اما ایشان با بیمه البرز قرارداد ندارند. میخواستم بپرسم دکترهای کلینیک شما با بیمه البرز قرارداد دارند یا خیر

  3. سلام من پشت پرده گوشم آب جمع شد به پژشک مراجعه کردم گفت باید جراحی بشه میشه راهنمایی کنید؟

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام و وقت بخیر
      متاسفانه برای سوالتون نمیشه جواب قطعی داد و حتما قبلش باید معاینه بشید؛ برای این مورد میتونین از مطب دکتر یزدانی وقت بگیرید:
      88870912

  4. سلام در مورد هزینه جراحی زیبایی گوش می‌شه اطلاعاتی بهم بدین ممنون؟

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام. اینکه واقعاً چقدر برای اتوپلاستی پرداخت می‌کنید به طیفی از عوامل اضافی بستگی دارد. به عنوان مثال، رفتن به یک جراح با تجربه بیش از جراح با تجربه کمتر هزینه دارد.

      به همین ترتیب، محل جراحی اتوپلاستی بر قیمت نهایی شما تأثیر می‌گذارد. در برخی از نقاط کشور، هزینه‌های بالینی بالاتر است و هزینه را بالا می‌برد. مبلغی که پرداخت می‌کنید به هزینه‌های بیشتر مربوط به جراحی نیز بستگی دارد.

      اینها می‌تواند شامل آزمایش‌های پزشکی برای اطمینان از اینکه شما کاندید مناسبی هستید، داروهای تجویزی و هزینه‌های سایر متخصصان پزشکی باشد. کلینیک‌ها معمولاً این موارد را جزئی می‌کنند و به صورت حساب نهایی اضافه می‌کنند.

  5. زعفرانی

    سلام من حدود یک سال پیش بر اثر عفونت پرده گوشم پاره شد و دکتر چون گفتن خود به خود خوب می‌شه من دیگه پیگیری نکردم ولی الان حدود یک هفته است که گوشم خیلی درد می‌کنه می‌تونه به خاطر پرده باشه؟

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام حتما باید مراجعه و گوش مورد بررسی قرار بگیره

  6. سلام می‌شه به توضیح درباره اهمیت سن در کاشت حلزون بدین؟ منظورم اینه که تا چه سنی می‌شه از این جراحی استفاده کرد؟

  7. سلام و دورود مقاله بسیار جامع و خوبی بود من واقعا استفاده کردم و برام مفید بود خسته نباشید

  8. محمدی نیک

    سلام من حدود دو ماه پیش پرده گوشم پاره شد و دکتر گفت باید خودش ترمیم بشه ولی تا الان نشده چه کار کنم؟

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام معمولا تا سه ماه ترمیم به صورت خود به خود طول می‌کشه کمی دیگه هم صبر کنبد و بعد اگر ترمیم نشد باید مراجعه کنید و جراحی بشه

  9. وفا پور

    واقعا خسته نباشید مقالتون کامل بود و اینکه به صورت جداگانه هم برای هر کدوم از جراحی‌ها مقاله تکمیلی دارین

  10. سلام مقاله جامعی بود تقریبا تمام جراحی‌های مهم و شایعی که درباره گوش هست رو پوشش داده

  11. با سلام ، آیا درمانی برای کم شنوایی گوش که به علت ابتلا به بیماری اوریون در کودکی اتفاق افتاده وجود دارد باتشکر

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام. می‌توانند کاشت حلزون کنند یا از سمعک استخوانی استفاده کنند

  12. فخرالدین

    سلام وقت بخیر دختر من ۱۴ سالشه و از بدو تولد افت شنوایی داشته. و در مراجعات مکرر سال‌های قبل به دکتر گوش تاکید به رسیدن سن کودک به ۱۵ سالگی و افت کامل داشتن و بعد افت کامل جراحی بشه. الان نیز افت گوش راست به ۸۰ درصد رسیده ولی چپ افت متوسطی داشته ایا باز هم باید صبر کنم تا افت کامل کند ضمنا در مراجعات قبلی به دکتر چسبندگی استخوان گوش میانی را تشخیص دادن.

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام. برای بررسی حتما به کلینیک گوش تهران و خانم دکتر نسرین یزدانی مراجعه کنید.

  13. فاطمه یزدی

    سلام. مقاله خوب و کاربردیه. تقریبا تمام مقاله‌هایی که مربوط به بیماری‌ها و جراحی‌های گوش وجود دارد در این مقاله بهشون اشاره شده. خسته نباشید.

  14. زهرا مختاری

    سلام. ببخشید من خانمی 25 ساله هستم. چند وقت پیش دچار عفونت گوش میانی شدم. دکتر رفتم و دارو استفاده کردم ولی هنوز دچار مشکلات قبل هستم. می‌خواستم ببینم نیاز به جراحی دارم تا با ادامه داروها مشکلم حل میشه؟

    1. کلینیک گوش تهران

      با سلام. برای ویزیت و بررسی تخصصی به کلینیک گوش تهران مراجعه کنید.

  15. ارزو غلامی

    دورود. برادری دارم 38 ساله. ایشون به خاطر ضربه‌ای که در یک و سال و نیمگی به سرشون وارد شده شنوایی شونو از دست دادن. سوالم اینه که می‌شه برای ایشون هم کاشت حلزون انجام داد؟ اخه من جایی قبلا دیدم که گفتن سن در این رابطه مهمه ؟

    1. کلینیک گوش تهران

      با سلام. در این مورد سن بسیار مهم هست و نوع اسیب دیدگی اگر اسیب حسی عصبی باشه سمعک کمک کننده هستش. اما لازمه برای ویزیت و بررسی کامل به کلینیک گوش مراجعه کنند.

  16. سلام وقتتون بخیر آیا برای کسی که گوشش قبلا ضربه دیده و عصب گوشش آسیب دیده و باعث سوت گوش شده عمل جراحی جواب میده که سوت گوشش قطع بشه؟

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام. معمولا وقتی صدای سوت توی گوش ایجاد میشه یا همون وزوز توی گوش، راه های متخلفی برای درمانش وجود داره مثل درمان های دارویی و غیره. که اگه موثر نبود متخصص مربوطه پیشنهادهای دیگه رو مطرح می کنه. توصیه ما به شما اینه برای رفع این مشکل حتما به کلینیک گوش مراجعه کنید و از متخصصین کلینیک مشاوره بگیرید.

  17. سلام. روز خوش. من هر چی تماس میگرم کلینیک تلفونا اشغاله، ساعات کاری بخش جراحی به چه صورته و چطور بدون معطلی وقت بگیرم؟

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام وقت بخیر. نوبت دهی بخش جراحی در کلینیک گوش تهران دوشنبه و چهارشنبه از ساعت 15 الی 18 است. برای رزرو نوبت هم می توانید علاوه بر تلفن، اینترنتی اقدام کنید. به صفحه اصلی سایت به نشانی https://tehranearclinic.com/ مراجعه بفرمائید و در بخش تماس با ما روی قسمت نوبت دهی اینترنتی کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *