گوش انسان مسئول تعادل و شنوایی است. این عضو که محدوده فرکانسی آن از 20 هرتز تا 20 هزار هرتز است، میتواند تفاوت بلندی صدای کمتر از 1 دسی بل و تفاوت فرکانس کمتر از 1٪ تشخیص دهد. با این حال، گاهی اوقات ممکن است بخاطر مشکلات شنوایی مادرزادی و گاهی به دلیل عوامل مختلف مانند کهولت سن و بیماریها، شنوایی به تدریج کاهش یابد. در چنین مواردی، سمعک(hearing aids) به فرد امکان میدهد تا با محیط خود ارتباط برقرار کند. سمعک به افرادی که کمشنوایی شدید تا عمیق دارند و به سختی میتوانند صداهایی را بشنوند یا فقط صداهای بسیار بلند را میشنوند، کمکی نمیکند. برای چنین موارد خاص، باید از کاشت حلزون(cochlear implan) استفاده شود.
برای کسانی که در هر دو گوش کمشنوایی عمیق دارند و کسانی که از سمعک استفاده مناسبی نمیکنند، کاشت حلزون انجام میشود. بسیاری از این افراد، از #کاشت حلزون در هر دو گوش (دو طرفه) استفاده میکنند. گوش دادن با دو گوش میتواند توانایی تشخیص جهت صدا را بهبود بخشد.
کاشت حلزون چگونه به بهبود شنوایی کمک میکند؟
بسیاری از افراد با آسیب دیدن سلولهای مویی گوش داخلی (یا حلزون گوش) دچار کمشنوایی میشوند. کاشت حلزون اجازه میدهد تا صدا به اعصاب شنوایی منتقل شده و به گوش برسد. اجزای کاشت حلزون و وظایف این قسمتها را میتوان به شرح زیر خلاصه کرد:
1- پردازشگر صدا: صداهایی را که از میکروفن میآید دریافت کرده و پردازش میکند.
2- ایمپلنت(implant): سیگنالهایی را از پردازشگر گفتار دریافت میکند و آنها را به تکانههای الکتریکی تبدیل میکند.
3- الکترود(Electrode): گروهی از الکترودها که تکانهها را از بخش کاشت شده دریافت کرده و آنها را به قسمتهای مختلف عصب شنوایی میفرستد.
4- میکروفون: صداهای محیط را دریافت میکند و محل دقیق آن در پشت گوش است و پردازنده دقیقاً بالای آن قرار دارد. الکترودها با روش جراحی در حلزون گوش قرار میگیرند. کاشت شنوایی طبیعی را بازیابی نمیکند. اما میتواند به شخص ناشنوا، نمایشی مفید از اصوات موجود در محیط ارائه دهد و به او در درک گفتار کمک کند.
روند کار حلزون کاشت شده به شرح زیر است:
- یک پردازشگر صدا که پشت گوش قرار دارد صدا را دریافت کرده و آن را به کد دیجیتال تبدیل میکند. پردازنده صدا با یک باتری کار میکند.
- پردازشگر صدا، صدای رمزگذاری شده دیجیتالی را از طریق سیم پیچ خارج از سر به ایمپلنت منتقل میکند.
- ایمپلنت صدای رمزگذاری شده دیجیتالی را به پالسهای الکتریکی تبدیل کرده و به آرایه الکترود قرار گرفته در حلزون گوش (گوش داخلی) میفرستد.
- الکترودها حلزون را تحریک میکنند. عصب شنوایی تکانههایی را به مغز میفرستد که به عنوان صدا در مغز درک میشوند.
جراحی کاشت حلزون چگونه انجام میشود؟
جراحی کاشت حلزون که یکی از انواع جراحی های مرتبط با جراحی گوش میباشد، عملی است که تحت بیهوشی عمومی انجام میشود و حدود 2 تا 4 ساعت طول میکشد.
در این جراحی، جراح برشی در پشت گوش ایجاد میکند و استخوان جمجمه را باز کرده (ماستوئید) و سپس با ایجاد یک سوراخ کوچک در حلزون گوش، آرایه الکترود دستگاه داخلی را از این سوراخ عبور میدهد. در آخر، برشها بسته میشوند. پس از جراحی حلزون گوش، بیمار معمولاً یک روز در بیمارستان میماند و بازگشت به فعالیتهای عادی پس از 3 الی 5 روز خواهد بود. ممکن است پس از جراحی اثرات خفیفی مانند فشار خفیف یا ناراحتی در گوش، سرگیجه(vertigo) یا حالت تهوع ناشی از بیهوشی عمومی تجربه شود. در پایان هفته برای برداشت بخیه ها، معاینه پزشک لازم است. برای تسریع در زمان بهبودی، کاشت حلزون بلافاصله پس از جراحی فعال نمیشود، اما دو تا شش هفته بعد میتوان آن را فعال کرد.
کاشت حلزون چه فوایدی دارد؟
مطالعات نشان داده است که بیمارانی که کاشت حلزون انجام دادهاند، به درک متوسط 80 % دست مییابند، این میزان برای کسانی که کم شنوایی عمیق دارند و از سمعک استفاده میکنند، کمتر است.
- توانایی شنیدن گفتار بدون نیاز به نشانههای دیداری مانند لب خوانی
- تشخیص اصوات محیطی طبیعی و روزانه
- توانایی گوش دادن به یک منبع واحد در یک محیط پر سر و صدا
- توانایی فهمیدن اینکه صداها از کجا میآیند. تا بتوان برنامههای تلویزیونی و مکالمات تلفنی شنید
چه عواملی می تواند بر این مزایا تأثیر بگذارد؟
فواید کاشت حلزون غالباً در افراد مختلف متفاوت است. دلایل این تغییر معمولاً موارد زیر است:
- مدت زمان کاهش شنوایی قبل از عمل کاشت حلزون گوش
- شدت کاهش شنوایی
- وضعیت حلزون گوش (گوش داخلی)
- سایر شرایط پزشکی بیمار
- وسعت توانبخشی بعد از جراحی کاشت حلزون
نتایج کاشت حلزون
در حال حاضر سالانه حداقل 3000 نفر تحت عمل جراحی کاشت حلزون گوش قرار میگیرند که بیشتر آنها کودک هستند. طبق گفته متخصصان کودکان از یک سالگی میتوانند عمل جراحی کاشت حلزون را انجام دهند. برای کودکان خردسال که ناشنوا یا کم شنوای عمیق هستند، استفاده از کاشت حلزون برای رشد مهارتهای گفتاری و زبانی بسیار مهم است. تحقیقات نشان میدهد کودکانی که قبل از 18 ماهگی تحت عمل کاشت حلزون قرار گرفتند و تحت درمان قرار گرفتند در مقایسه با همسالان خود که در سنین بالاتر کاشت انجام داده اند.، مهارتهای زبانی قابل مقایسه با همسالان خود دارند و بسیاری از آنها در کلاسهای خود عملکرد خوبی داشته اند.
برخی از بزرگسالان که در دوران بزرگسالی شنوایی خود را از دست داده اند نیز ممکن است از کاشت حلزون استفاده کنند. بیماران بزرگسال بدون نیاز به هیچ نشانه بصری مانند لب خوانی یا زبان اشاره، میتوانند سیگنالهای موجود در کاشت را با صداهایی که به خاطر میآورند ارتباط دهند. کاشت حلزون گوش میتواند باعث بهبود ارتباطات و کیفیت زندگی در افراد شود که سمعک کمک زیادی با آنها نمیکند.
ویژگیهای لازم برای بهرهمندی از جراحی کاشت حلزون
- کمشنوایی عمیق
- بهره اندک از سمعک
- نبود شرایط پزشکی یا عواملی که باعث افزایش خطرات مرتبط با کاشت حلزون شود
- انگیزه بالا برای حضور در جلسات توانبخشی
- درک روشن از مزایا و معایب کاشت حلزون
بطور کلی کاشت حلزون راه بسیار مناسبی برای بازگردانی شنوایی بخصوص در کودکان با کم شنوایی عمیق است. نکته مهم در کاشت حلزون، پیشگیری از عفونت گوش است. برای جلوگیری از عفونت گوش بعد از کاشت.، چکاپ دورهای و بررسی وضعیت کاشت الزامی است. از طرفی بیمار باید روش زندگی خود را متناسب با شرایطی که دارد تنظیم کند تا ریسک عفونت کم شود.
برای دریافت مشاوره و معاینه، میتوانید به متخصصین مجرب کلینیک گوش تهران واقع در خیابان ولیعصر اعتماد کنید. کلینیک گوش تهران با سابقه موفق در کاشت حلزون میتواند شما عزیزان را در حل مشکلات شنوایی یاری کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.


8 دیدگاه دربارهٔ «کاشت حلزون گوش چیست؟»
سلام توضیحاتتون خیلی مفید بود
سوالم اینه که ممکنه قابل بازگشت باشه یا چقدر ممکنه عوارض به همراه داشته باشه
سلام وقت بخیر من در یاین کلینیک کاشت انجام دادم هیچ عوارضی هم نداشته. پزشکان این کلینیک عالین خیالتون راحت باشه
سلام عزیزان
من قراره کاشت حلزون انجام بدم . من تو صروصداهای که عادت کردم مثلا سرکار صدای اطراف رو خوب میشنوم ولی همه جا که ساکت میشه یا تنها میشم صدا نمیاد کم میشنوم. سمعک میزنم دوتا ولی بعضی جاها نمیشه زد . میخواستم ببینم حلزون صدا از گوش میره یا از دستگاه .مثلا سمعک صدا رو زیاد میکنه میره تو گوش حلزون چطوری عمل میکنه صدا از سوراخ گوش میره یا از دستگاه که پشت سر وصله . حتما در میان بذارید
خواهشا اینم شماره تلفن منه با ایمیل من منتظر جواب همه شما هستم
هادی
09195414529
Hadimo1166@gmail.com
خدا کمکتون کنه
سلام. برای معاینه و نظر دقیق باید به خانم دکتر نسرین یزدانی در کلینیک گوش تهران مراجعه کنید.
سلام. پسر من یک و سال و نیم داره و از ئو ماهگی مشخص شد شنوایی نداره میخواستم ببینم میشه الان براش کاشت حلزون انجام داد و هزینش چقدره؟
سلام. باید برای بررسی و ویزیت و همچنین تعیین قیمت به کلینیک گوش تهران مراجعه کنید.
سلام. نوبت دهی کلینیک گوش به چه صورته باید حتما حضوری باشه؟
سلام. برای رزور نوبت هم می تونید با شماره های 02188202934 و 02188870911 تماس بگیرید و هم می تونید اینترنتی نوبت بگیرید برای این کار به ادرس https://tehranearclinic.com/ وارد بشید و بعد در بخش تماس با ما بر روی نوبت دهی اینترنتی کلیک کنید.