بسیاری از مردم متاسفانه تجربه درد و التهاب در گوشهای خود را داشتهاند. عفونتهای گوش بسیار ناخوشایند هستند و امکان به وجود آوردن مشکلاتی مانند گوش درد، کم شنوایی دائمی یا پارگی پرده گوش را با خود به همراه دارند. طبق آمار و گزارشات عفونتهای گوش در کودکان رایجتر هستند ولی تمامی سنین امکان ابتلا به عفونتهای گوش را دارند. خوشبختانه درمانهای موثری برای التهاب گوش و مجرای ان وجود دارد که در این متن به آن ها خواهیم پرداخت.
عفونت گوش
عفونت گوش یا otitis باعث التهاب گوش میشود. عفونت گوش میتواند در گوش میانی، گوش داخلی و گوش بیرونی در حالات مختلف شکل بگیرد. چند نوع رایج از عفونتهای گوش Swimmer’s ear، otitis media و labyrinthitis میباشند. گوش درد، تب، گلودرد و پرخاشگری چندی از علائم عفونت گوش در کودکان میباشند. عفونتهای گوش میانی معمولا پس از 2 تا 3 روز خود به خود بهبود مییابند. ولی در بعضی از موارد حتی بعد از درمان با آنتی بیوتیکها چرکها تا 6 هفته در گوش باقی میمانند.
عفونت گوش میانی
عفونت گوش میانی که نام دیگر آن otitis media میباشد، زمانی اتفاق میافتد که باکتریها یا ویروسها وارد گوش میانی شوند. عفونت گوش میانی معمولا خود به خود بهبود مییابد و درمان بیشتر اوقات با کنترل کردن درد و نظارت گوش شروع میشود. بعضی اوقات از آنتی بیوتیکها برای درمان عفونت گوش نیز استفاده میشود.
علائم عفونت گوش میانی در کودکان
- گوش درد مخصوصا هنگام دراز کشیدن
- درد زیاد بعد از کشیده شدن گوش
- سختی در خوابیدن
- گلودرد
- گریه کردن بیش از حد
- پرخاشگری
- سختی در شنوایی و واکنش نشان ندادن به صداها
- از دست دادن تعادل
- تب بالای 38 درجه سانتی گراد
- خروج چرک و مایعات از گوش
- سر درد
- بی اشتهایی
علائم عفونت گوش میانی در بزرگسالان
- گوش درد
- خارج شدن مایعات و چرک از گوش
- کم شنوایی
عفونت گوش خارجی
عفونت گوش خارجی یا Swimmer’s ear، به معنای عفونت کردن کانال بیرونی گوش میباشد. که از پردۀ گوش تا بیرون گوش را شامل میشود. معمولا یکی از دلایل آن ورود آب به داخل گوش است. آب وارد شده به درون گوش باعث مرطوب شدن داخل گوش میشود که در نتیجه باعث ایجاد فضایی مناسب برای رشد باکتریها میگردد. نام دیگر عفونت گوش خارجی، otitis externa است. عفونت گوش خارجی معمولا با قطرههای گوش به آسانی درمان میشود. درمان به موقع آن میتواند از عفونتهای شدیدتر جلوگیری کند.
علائم عفونت گوش خارجی
- خارش در کانال بیرونی گوش
- قرمز شدن بیرون گوش
- ناراحتی و درد که با کشیدن گوش بدتر میشود
- خارج شدن مایعات و چرک بی رنگ و بو از گوش
علائم عفونت گوش خارجی پس از گذشت مدتی نسبتا طولانی
- خارش بیشتر
- درد بیشتر
- قرمزی بیشتر گوش
- خارج شدن چرک و مایعات بیشتر از گوش
- احساس پر بودن گوش
- کم شنوایی
علائم عفونت گوش خارجی پس از گذشت مدتی طولانی
- درد خیلی زیاد که امکان دارد به صورت، گردن و کنار سر نیز سرایت کند
- بسته شدن کامل گوش
- قرمزی و باد کردن گوش
- تب
درمان عفونت گوش
اولین گام در درمان عفونت گوش تشخیص صحیح و به موقع آن میباشد.
تشخیص دادن عفونت گوش
کسانی که به عفونت گوش مبتلا میشوند باید برای اطلاع از شدت عفونت گوش به دکتر مراجعه کنند. عفونتهای گوش رایج هستند و توسط فاکتور های مختلفی شکل میگیرند.
عفونتهای گوش خارجی معمولا توسط باکتری شکل میگیرند. عفونتهای گوش میانی میتوانند نتیجه باکتری، ویروس و یا بیماریهای دیگر مانند سرماخوردگی، آنفلونزا و یا آلرژیها باشند.
عفونتهای گوش توسط یک معاینه فیزیکی شناسایی میشوند. پزشکان عمومی و پزشکان گوش،حلق و بینی با استفاده از ابزار پزشکی مانند اتوسکوپ که مقداری باد وارد گوش میکند داخل گوش را معاینه میکنند. اگر پس از ورود باد به درون گوش پرده گوش تکان نخورد، امکان این وجود دارد که مایعاتی داخل گوش بیمار گیر کرده باشند. بسته به نوع عفونت گوش امکان دارد پزشکان به دنبال علائمی دیگر مانند تب و خارج شدن چرک از گوش نیز باشند.
روشهای درمان عفونت گوش
با توجه به تنوع عفونتهای گوش، به بیماران روشهای مختلفی برای درمان عفونتهای گوش معرفی میشود. عفونتهای گوش میانی به دلیل قابلیت طبیعی بدن برای مبارزه با عفونت همیشه نیازی به درمان با دارو ندارند. پزشک امکان دارد به شما بگوید که بین 2 تا 3 روز با مواظبت از گوش خود صبر کنید و در این بازه زمانی استراحت کنید و مایعات زیادی بخورید، اگر وضعیت شما بعد از 2 تا 3 روز بهبود نیافت دکتر آن موقع به سراغ دارو های آنتی بیوتیکی میرود.
داروی های مربوط به عفونت گوش
مسکنها
این گروه از داروها معمولا برای درمان درد همراه با عفونت گوش استفاده میشوند. با اینکه این نوع از دارو ها عفونت گوش را مستقیم از بین نمیبرند ولی باعث این میشوند که درد در گوشها کمتر شود. رایجترین مسکن که برای عفونت گوش استفاده میشود، استامینوفن میباشد که دارای عوارض حالت تهوع و دل درد میباشد.
آنتی بیوتیکها
پنیسیلین رایجترین داروی آنتی بیوتیک برای درمان عفونتهای گوش است. رایجترین آنتی بیوتیک پنیسیلینی که توسط پزشکان تجویز میشود آموکسیسیلین است. عوارض آموکسیسیلین عبارتند از: حالت تهوع و خارش.
بعضی اوقات پزشکان انواع دیگری از آنتی بیوتیکها را بر اساس شدت و نوع عفونت گوش تجویز میکنند که از کلاریترومایسین، سفپودوکسیم و آزیترومایسین میتوان نام برد.
نام دارو | نوع دارو | روش استفاده | عوارض جانبی |
استامینوفن کودکان | مسکن | قرص یا شربت | حالت تهوع، دل درد |
آموکسیسیلین | آنتی بیوتیک پنیسیلینی | قرص | حالت تهوع، سر درد |
کلاریترومایسین | آنتی بیوتیک | قرص | اسهال، حالت تهوع، دل درد |
سفپودوکسیم | آنتی بیوتیک | قرص | حالت تهوع، دل درد |
آزیترومایسین | آنتی بیوتیک | قرص | حالت تهوع، سر درد |
قطرههای گوش
قطرههایی با ترکیباتی از سیپروفلوکساسین و دگزامتازون برای درمان عفونتهای گوش مانند عفونت گوش خارجی (otitis externa) و عفونت گوش میانی (otitis media) استفاده میشوند. سیپروفلوکساسین با کشتن باکتریها و جلوگیری از رشد آنها و دگزامتازون با از بین بردن قرمزی، خارش و ورم گوش به از بین بردن عفونت گوش کمک میکنند.
قطرههای گوش آنتی بیوتیکی در درمان عفونت گوش خارجی (Swimmer’s ear) موثرتر هستند.
عفونت سوراخ گوش چیست؟
سوراخ گوش یا پیرسینگ یک یا چند سوراخ در لاله گوش یا غضروف گوش در وسط یا بالای گوش میباشد. یک سوراخ گوش عفونی میتواند قرمز، متورم، گرم و خارش آور باشد. بعضی وقتها نیز از پیرسینگ عفونی، خون، چرک سفید، زرد و یا سبز خارج میشود. سوراخ گوش یک زخم باز است که بعد از چند هفته به طور کامل التیام مییابد. در این بازه زمانی هر باکتری که وارد زخم شود میتواند باعث عفونت گردد.
علائم سوراخ گوش عفونی
درد کم و قرمز بودن پیرسینگ و اطراف آن قسمتی طبیعی از پروسه التیام سوراخ گوش میباشند و میتوانند به آسانی با علائم پیرسینگ عفونی اشتباه گرفته شوند در هر صورت بعضی از علائم که میتوانند نشان دهنده عفونت سوراخ گوش باشند عبارتنداز:
- خروج مایعات از قسمتی که سوراخ شده
- تب
- قرمزی زیاد و گرما یا ورم دور پیرسینگ
درمان عفونت پیرسینگ
پزشک شما امکان دارد روشهای مختلفی برای درمان سوراخ گوش عفونی به شما معرفی کند. این روشها عبارتنداز:
- کمپرس گرم بر روی لاله گوش یا غضروف عفونی
- شست و شوی لاله گوش با سالین (ترکیبی از آب و نمک)
- استفاده از پمادهای آنتی بیوتیک بر روی زخم
- تجویز قرصهای آنتی بیوتیک برای عفونتهای شدید تر
کلینیک گوش تهران با داشتن بهترین متخصصان گوش برترین خدمات را به بیماران ارائه میدهد. اگر شما علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش درمانی کلینیک گوش تهران و تیم حاذق آن هستید؛ با کلینیک گوش تهران تماس بگیرید.
مطلبی که تحت عنوان «با انواع عفونت گوش و درمان آن آشنا شوید» خواندید، به طور اختصاصی برای وب سایت کلینیک گوش تهران تهیه شده است و استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز میباشد.
منابع:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swimmers-ear/symptoms-causes/syc-20351682
https://www.singlecare.com/conditions/ear-infection-treatment-and-medications
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21503-infected-ear-piercing

