درمان خانگی سرگیجه هنگام دراز کشیدن

آخرین بروزرسانی: دسامبر 3, 2024
نحوه درمان خانگی سرگیجه هنگام دراز کشیدن

مشکلات مختلفی از جمله مشکلات گوش داخلی و تغییرات فشار خون میتوانند باعث سرگیجه هنگام دراز کشیدن بشوند! اما خوشبختانه برای این مشکل هم روش های درمان خانگی و هم درمان های دارویی وجود دارد؛ که از جمله موثرترین روش های درمان خانگی سرگیجه هنگام دراز کشیدن، میتوان به انجام تمرینات سر و گردن، مصرف آب کافی برای جلوگیری از کم‌آبی بدن، استفاده از تکیه‌گاه‌های مناسب در هنگام خواب و پرهیز از تغییرات سریع وضعیت بدن اشاره کرد.

سرگیجه هنگام دراز کشیدن

ابتدا اجازه دهید به شایع‌ترین علت سرگیجه در هنگام دراز کشیدن بپردازیم یعنی سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم یا BPPV؛ این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که کریستال‌های کوچک حسگر جاذبه در گوش داخلی به اشتباه به قسمت‌هایی از گوش حرکت می‌کنند، یعنی قسمت‌هایی که حرکت سر را تشخیص می‌دهند.

این عارضه می‌تواند منجر به دوره‌های کوتاه و ناگهانی سرگیجه شدید شود، نوعی سرگیجه که باعث می‌شود احساس کنید اتاق در اطراف شما می‌چرخد. علائم سرگیجه مرتبط با BPPV اغلب زمانی رخ می‌دهد که در رختخواب دراز بکشید یا غلت بزنید. اگرچه کوتاه هستند، معمولا بین 10 تا 20 ثانیه، امامی‌توانند گیج کننده، خسته کننده و حتی خطرناک باشند، زیرا ممکن است باعث شوند شما به طور تصادفی غلت بخورید یا از رختخواب بیفتید.

سرگیجه هنگام دراز کشیدن ممکن است ناشی از تغییرات در فشار خون یا مشکلات گوش داخلی باشد. در مواردی که این مشکل وجود دارد، افراد ممکن است هنگام بلند شدن نیز دچار سرگیجه شوند. این وضعیت که به عنوان سرگیجه هنگام بلند شدن شناخته می‌شود، اغلب به دلیل کاهش ناگهانی فشار خون یا مسائل مربوط به سیستم عصبی رخ می‌دهد و می‌تواند مشکلاتی مشابه سرگیجه هنگام دراز کشیدن ایجاد کند.

شرایط و بیماری‌های مرتبط با سرگیجه هنگام خوابیدن

بطور معمول یکی از دو علل زیر، میتواند مسبب سرگیجه هنگام دراز کشیدن باشد:

آسیب سر و سرگیجه

آسیب به سر می‌تواند باعث مشکلاتی در تعادل و سرگیجه، به ویژه هنگام دراز کشیدن، شود. افرادی که ضربه مغزی یا آسیب مغزی (TBI) داشته‌اند ممکن است دچار اختلالات تعادلی و سرگیجه شوند. این مشکلات معمولاً به اختلالات در سیستم دهلیزی یا مغزی مربوط هستند. خوشبختانه، با انجام تست سرگیجه و تعادل توسط متخصصین مربوطه، می‌توان علت این مشکلات را شناسایی کرده و درمان‌های مؤثری برای بهبود وضعیت بیمار ارائه داد. تشخیص دقیق و درمان به موقع می‌تواند به بازگشت تعادل و کاهش سرگیجه کمک کند.

آسیب به سر یکی از دلایل سرگیجه

بیماری منیر و سرگیجه

اگر هنگام دراز کشیدن دچار سرگیجه می‌شوید، اما نه به BPPV مبتلا هستید و نه آسیب سر داشته‌‌اید ممکن است به بیماری منیر مبتلا باشید، اختلالی در گوش داخلی که باعث سرگیجه شدید، وزوز گوش، کاهش شنوایی و اغلب احساس کیپی در گوش می‌شود.

منیر می‌تواند منجر به حملات ناگهانی سرگیجه شود که مانند دوره‌های BPPV، می‌تواند به شدت سرگیجه‌آور باشد. در حالی که بیماری منیر می‌تواند در هر سنی ایجاد شود، معمولاً بزرگسالان میانسالی بین 40 تا 60 سال را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

درمان سرگیجه هنگام دراز کشیدن

درمان سرگیجه هنگام دراز کشیدن به علت اصلی آن بستگی دارد. در برخی موارد، اصلاح شیوه زندگی ممکن است مفید باشد، مانند اجتناب از داروهای خاصی که می‌توانند به سرگیجه یا کاهش سطح استرس کمک کنند. اگر اختلال گوش داخلی علت سرگیجه در رخت خواب باشد، پزشک ممکن است داروهایی را برای کمک به کاهش علائم تجویز کند. دیگردرمان‌های سرگیجه هنگام خوابیدن، توانبخشی دهلیزی و تمرینات بازآموزی تعادل است. در موارد شدیدتر، ممکن است جراحی برای اصلاح مشکلات تعادل ناشی از مشکلات گوش داخلی توصیه شود.

اگر اضطراب یا حملات پانیک باعث ایجاد سرگیجه در هنگام دراز کشیدن می‌شود، درمان شناختی رفتاری (CBT) و تکنیک‌های آرام سازی می‌تواند به شما در مدیریت بهتر علائم کمک کند. داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب نیز ممکن است تجویز شوند.

درمان خانگی سرگیجه هنگام دراز کشیدن

پیروی از این مراحل می‌تواند به کاهش هرگونه احساس سرگیجه در هنگام دراز کشیدن کمک کند:

  1. سعی کنید به آرامی بلند شوید: وقتی از خواب بیدار می‌شوید و احساس سرگیجه می‌کنید، بلافاصله سعی نکنید بایستید. بنابراین چند ثانیه روی لبه تخت بنشینید و نفس عمیق بکشید تا این احساس از بین برود.
  2. ابتدا بلافاصله بنشینید یا دراز بکشید و به آرامی سر خود را برای چند لحظه بین زانوهای خود پایین بیاورید. این به بازگرداندن جریان خون در بدن شما و کاهش هرگونه احساس سبکی سر کمک می‌کند.
  3. دوم، سعی کنید یک لیوان آب یا آب میوه بنوشید تا بدن خود را آبرسانی کنید. این کار به بازگرداندن تعادل در بدن شما و کاهش هرگونه احساس سرگیجه کمک می‌کند.
  4. مواد غذایی سبک مصرف کنید: اگر مدتی است غذا نخورده‌اید، خوردن چیزی سبک مانند یک تکه میوه یا یک مقداری آجیل می‌تواند به بازیابی سطح انرژی و کاهش احساس سرگیجه کمک کند.
  5. از حرکات ناگهانی خودداری کنید: برای درمان سرگیجه هنگام خوابیدن سعی کنید از انجام هر گونه حرکت ناگهانی یا تند خودداری کنید، زیرا این کار می‌تواند احساس سرگیجه را بدتر کند. به آرامی و با احتیاط حرکت کنید تا خطر سبکی سر را کاهش دهید.
  6. بایستید و استراحت کنید: در صورت لزوم، استراحت‌های کوتاهی در طول روز داشته باشید تا به بازیابی سطح انرژی و کاهش هرگونه احساس سرگیجه کمک کنید.
  7. ورزش کنید: ورزش منظم می‌تواند به بهبود گردش خون کمک کند که باعث کاهش احساس سرگیجه در هنگام دراز کشیدن می‌شود. سعی کنید حداقل 30 دقیقه در روز به فعالیت بدنی متوسط بپردازید. این فعالیت می‌تواند شامل پیاده روی، دویدن، شنا یا دوچرخه سواری باشد.
  8. محیط را خنک نگه دارید: دمای گرم می‌تواند باعث احساس سرگیجه شود. مطمئن شوید که محیط خود را خنک و مطبوع نگه دارید تا خطر سرگیجه هنگام دراز کشیدن کاهش یابد.
  9. تکنیک‌های تمدد اعصاب را امتحان کنید: تمرین تکنیک‌های تمدد اعصاب مانند مدیتیشن یا تنفس عمیق می‌تواند به کاهش سرگیجه در هنگام دراز کشیدن کمک کند. هر روز زمانی را به تمرکز روی آرامش ذهن و بدن خود اختصاص دهید.
  10. به اندازه کافی بخوابید: خواب برای بازیابی انرژی و کاهش هرگونه احساس سرگیجه ضروری است. هر شب حداقل 8 ساعت بخوابید. مصرف کافئین خود را کاهش دهید و قبل از خواب از نمایشگر‌ها دوری کنید تا اطمینان حاصل کنید که استراحت شبانه خوبی دارید.
  11. دارو‌های خود را طبق دستور مصرف کنید: اگر برای شرایطی که می‌تواند باعث سرگیجه شما شود، دارو تجویز شده، حتماً آن را طبق دستور مصرف کنید. چراکه به شما کمک می‌کند تا علائم خود را تحت کنترل داشته باشید و خطر احساس سرگیجه هنگام دراز کشیدن را کاهش دهید.
  12. با یک درمانگر صحبت کنید: اگر با اضطراب یا افسردگی دست و پنجه نرم می‌کنید، صحبت با یک درمانگر آموزش دیده می‌تواند به رفع مشکلات عاطفی اساسی که باعث سرگیجه شما می‌شود کمک کند. صحبت با یک درمانگر همچنین می‌تواند به شما در ایجاد استراتژی‌های مقابله‌ای سالم برای مقابله با علائم کمک کند.

با این حال، اگر سرگیجه هنگام خوابیدن ادامه یابد یا بدتر شود، مهم است که برای ارزیابی بیشتر با پزشک صحبت کنید.

علل شایع سرگیجه هنگام خوابیدن

علل سرگیجه هنگام دراز کشیدن می‌تواند شامل تعدادی از عوامل باشد:

  • عفونت گوش داخلی: عفونت گوش داخلی می‌تواند باعث سرگیجه هنگام دراز کشیدن به دلیل تجمع مایع در گوش داخلی شود که می‌تواند تعادل و تعادل طبیعی را مختل کند.
  • فشار خون پایین: فشار خون به طور طبیعی هنگام دراز کشیدن کاهش می‌یابد و برای برخی افراد این کاهش می‌تواند منجر به سرگیجه شود.
  • اضطراب: استرس و اضطراب می‌تواند باعث سرگیجه در رخت خواب به دلیل هجوم آدرنالین شود. اضطراب همچنین می‌تواند باعث افزایش ضربان قلب شود و آرامش و به خواب رفتن را دشوار کند. به عنوان مثال، افرادی که بیش از حد استرس دارند ممکن است متوجه شوند که هنگام دراز کشیدن دچار سرگیجه می‌شوند.
  • هیپوگلیسمی: قند خون پایین می‌تواند به دلیل ناتوانی ناگهانی بدن در تامین انرژی کافی باعث شود فرد هنگام دراز کشیدن احساس سرگیجه کند.
  • مسائل قلبی عروقی: بیماری‌های قلبی، مانند آریتمی، به دلیل کاهش توانایی بدن در پمپاژ مؤثر خون، می‌توانند هنگام دراز کشیدن فرد را دچار سرگیجه کنند.
  • داروها: برخی از دارو‌ها می‌توانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث سرگیجه شوند، به خصوص اگر به صورت ترکیبی مصرف شوند. این داروها همچنین ممکن است باعث ایجاد سرگیجه هنگام دراز کشیدن فرد شوند.
  • کم آبی بدن: کم آبی بدن می‌تواند به سرگیجه در هنگام دراز کشیدن به دلیل ناتوانی بدن در حفظ فشار خون و گردش خون طبیعی منجر شود.
  • کم خونی: کمبود آهن در بدن می‌تواند منجر به کم خونی شود که به دلیل کاهش گردش خون غنی از اکسیژن در بدن باعث سرگیجه می‌شود.
  • شرایط قلبی عروقی: برخی از بیماری‌های قلبی، مانند آریتمی علائمی چون سرگیجه در رخت خواب را به دنبال دارند.

اگر سرگیجه را تجربه کردید که با علائم دیگری مانند حالت تهوع، گیجی یا سبکی سر همراه است، مهم است که با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک شما می‌تواند به تشخیص علت اصلی سرگیجه شما کمک کند و گزینه‌های درمانی مناسب را در اختیار شما قرار دهد.

علائم سرگیجه در رخت خواب

احساس چرخش یا چرخش سرگیجه می‌تواند چرخشی باشد، احساسی شبیه به پایین آمدن از چرخ و فلک. سرگیجه همچنین می‌تواند این احساس را ایجاد کند که گویی زمین به سمت بالا و پایین کج می‌شود، احساسی شبیه به حضور در قایق.

علائم کلی سرگیجه هنگام خوابیدن عبارتند از:

  • احساس عدم تعادل
  • تهوع و استفراغ
  • مشکل در راه رفتن یا حرکت کردن

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

بزرگ‌ترین خطر سرگیجه هنگام دراز کشیدن، آسیب ناشی از زمین خوردن یا عدم تعادل است. با این حال، افراد باید در مورد دوره‌های مکرر سرگیجه پس از تغییر وضعیت سر با پزشک صحبت کنند. افراد همچنین باید در مورد دوره‌های سرگیجه که بیش از 1 تا 2 دقیقه طول می کشد با پزشک مشورت کنند. در این شرایط معمولا پزشک سعی می‌کند با تمرینات توانبخشی تعادل و سرگیجه، شرایط را برای هماهنگی بیشتر چشم، مغز، گوش داخلی و بدن فراهم کند. این تمرینات حتما باید حتما توسط یک شنوایی شناس باتجربه اجرا شود.

افراد مبتلا به سرگیجه در صورت مشاهده علائم اضافی که ارتباطی با BPPV ندارند، باید به دنبال مراقبت‌های پزشکی اورژانسی باشند، مانند:

  • سرگیجه یا گیجی مداوم
  • غش کردن
  • کاهش یا تغییرات شنوایی
  • سردرد شدید
  • تب
  • از دست دادن بینایی یا دوبینی
  • بی حسی یا سوزن سوزن شدن
  • ضعف بازو یا پا
  • سوزن و سوزن
  • مشکل در صحبت کردن
  • مشکل در هماهنگی حرکات
  • درد قفسه سینه

سخن پایانی

سرگیجه هنگام دراز کشیدن یک علامت بسیار شایع است که می‌تواند به دلیل انواع بیماری‌های زمینه‌ای ایجاد شود؛ در صورت بروز هر نوع سرگیجه، به سرگیجه هنگام دراز کشیدن، مهم است که با پزشک خود صحبت کنید. پزشک شما ممکن است نیاز به تجویز آزمایشات تعادلی یا تصویربرداری اضافی داشته باشد تا بتواند به درستی علت را تشخیص دهد و برنامه درمانی مناسب با سرگیجه در رخت خواب را تجویز کند. با تشخیص و درمان مناسب، سرگیجه هنگام خوابیدن اغلب می‌تواند به طور موثر مدیریت شود.

در این مطلب تلاش کردیم در مورد کمک سرگیجه هنگام دراز کشیدن  نکاتی را ارائه دهیم. در صورتی که به این عارضه مبتلا شده‌اید حتما به کلینیک گوش تهران مراجعه کنید. شما می‌توانید برای تشخیص علت این عارضه و همچنین درمان آن به نشانی تهران خیابان ولیعصر، روبروی بیمارستان دی، ساختمان پزشکان دی (پلاک 12) ، طبقه نهم واحد C مراجعه کنید و یا برای رزرو وقت و یا پرسش در خصوص گوش درد اطفال به صفحه اینستاگرام کلینیک گوش تهران به آدرس tehranearclinic مراجعه کرده و یا از طریق تلفن تماس 02188202934- 02188870912 مطب ارتباط برقرار کنید.

جدیدترین مقالات آموزشی کلینیک گوش تهران

تصویری خانمی مبتلا به سرگیجه و جرم گوش
دانشنامه سرگیجه

رابطه جرم گوش و سرگیجه چیست؟ 

در این مطلب قصد داریم شما را با رابطه سرگیجه و جرم گوش آشنا کنیم. سرگیجه یکی از مشکلات شایع در سیستم تعادل بدن است

بیماری خود ایمنی گوش داخلی و میانی
دانشنامه مشکلات و بیماری های گوش

بیماری خود ایمنی گوش یا اتوایمیون

بیماری خود ایمنی گوش داخلی (AIED) یا اتوایمیون یک اختلال نادر است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به ساختارهای داخلی گوش داخلی

12 دیدگاه دربارهٔ «درمان خانگی سرگیجه هنگام دراز کشیدن»

  1. ناشناس

    سلام من چندروزی میشه موقع درازکشیدن سرگیجه میشه نه سردردداشتم نه گوش درد

    1. کلینیک گوش تهران

      با سلام. احتمالا مبتلا به نوعی بیماری گوش داخلی شده اید. برای درمان مراجعه کنید

  2. سلام من چند روزه سر درد شدید داشتم و الان سر دردم بهتر شده ولی موقع خوابیدن حتی سرمو این ور اون ور نمیتونم بچرخونم سرم گیج میره و اتاق دور سرم میچرخه علتش بگید لطفا یکم بهتر بشم

    1. کلینیک گوش تهران

      با سلام، احتمال دارد دچار نوعی بیماری گوش داخلی و متعاقبا سرگیجه وضعیتی شده باشید. جهت معاینه، تشخیص قطعی و درمان مراجعه کنید.

  3. سلام وقت بخیر من شهرستانم نیشابور،یه ماه قبل سرماخوردگی گرفتم ولی دکتر نرفتم دارو مصرف نکردم و از مواد مخدر استفاده کردم و بهتر شدم که دوهفته قبل صبح که بیدار شدم قبل از بلند شدن سرگیجه های بدی گرفتم که سابقه نداشت قبلا که با اب قند بهتر شدم و بلند شدم رفتم دکتر که از قرصهای سرگیجه بهم داد و کمی بهتر شدم که باز شروع شده سرگیجه های عجیب که موقع دراز کشیدن بدتر میشه دیگه میترسم دراز بکشم بخوابم نشسته خوابم میبره ،دکتر گفت که متخصص گوش برم احتمال زیاد مایع گوشم تکون خورده ولی چون بهتر شدم نرفتم ولی از دیروز که قهوه هم خوردم خیلی حالم بد شده میخوام فردا برم متخصص ،،فقط اگه میشه یه توضیحی بدین که چرا مایع گوش تکون خورده یا تکون میخوره ،ایا خطرناکه یا با دارو رفع میشه ممنون

    1. کلینیک گوش تهران

      با سلام، جابجایی مایع گوش در نتیجه کنده شدن کریستال های کوچک گوش داخلی رخ می دهد و دلایل متعددی برای این کنده شدن وجود دارد. برای درمان می بایست مراجعه نمائید.

  4. سلام
    من مدتی است سرگیجه دارم و تحت درمان توسط،پزشک هستم
    آیا پرواز با هواپیما برای سفر کوتاه یکساعته برایم خطرناک است و وضع را بدتر می کنه یا مشکلی نیست و میتونم پرواز کنم ؟؟
    ممنون

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام. احتمال تشدید سرگیجه های با منشا گوش داخلی طی تغیرات ناگهانی فشار هوا وجود دارد. برای اینکه از بی خطر بودن پرواز اطمینان حاصل کنید باید علت دقیق سرگیجه تان شناسایی شده باشد.

  5. سلام و خسته نباشید من چند روز قبل سرما خورده بودم دارو مصرف کردم خوب شدم بعد از دو شهر روز احساس کیپ شدن گوش و کم شدن شنوایی داشتم و بعد از دو سه روز خوب شدم تا دیشب داخل خواب احساس میکردم اتاق داره دور سرم تاب میخوره صبح که بلند شدم تعادل نداشتم بعد از یه ده دقیقه تعادل خودم رو حفظ کردم و رفتم سر کار سر ظهر اومدم استراحت کنم تا چشمهایم رو بستم دیدم باز همون حالت سر گیجه اومد سراغم نتونستم بخوابم چشمهایم را که باز کردم نتونستم تا یه دو دقیقه روی یه تمرکز کنم و اون نقطه حالت پرش داشت چه کنم با تشکر

  6. سلام
    من در خواب به یکباره حالت شکیک گلوله ای به داخل سرم را احساس نمودم و بلافاصله از خواب پریدم در و دیوار داشت دور سرم می چرخید و چون حالت تهوع داشتم سریع خودم رساندم روشویی آبی به دست و صورت زدم و با احتیاط رفتم سراغ تلفن و با کمک دوستی رفتم ارژانس سرم زدم و حالم بهتر شد ولی از آن موقع که ۳۰ روز می گیرد شبها با ترس از حالت سرگیجه می خوابم هر چند سرگیجه خفیفی دارم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *