میسوفونیا اختلالی است که در آن افراد واکنشهای غیرعادی قوی و منفی نسبت به صداهای معمولی انسان، مانند جویدن یا تنفس دارند.
برای افراد غیرعادی نیست که گاه گاه با برخی صداهای روزمره تحریک و یا عصبی شوند. اما برای افراد مبتلا به میسوفونیا، صدای کسی که لبهایشان را به هم میزند یا روی خودکار تند تند کلیک میکند، میتواند باعث شود که بخواهند جیغ بزنند یا واکنش تهاجمی از خود نجات دهند.
این واکنشهای فیزیکی و احساسی به صداهای بی دلیل و منظور و روزمره شبیه به واکنش «جنگ یا گریز» است. این مسئله یک تحریک عصبی ایجاد میکند و میتواند منجر به احساس اضطراب، وحشت و خشم شود.
چگونه صدا بیزاری یا میسوفونیا را درمان کنیم؟
میسوفونیا با واکنش نامطلوب به صداهای عادی و روزمره مشخص میشود. هنوز هیچ دارو یا درمان خاصی برای میسوفونیا پیدا نشده است. این صداهای روزمره برای این بیماران حسی عذاب آور است و واکنش ناخودآگاهی دارد که برخی افراد نسبت به صداهایی که باعث ایجاد وضعیت آنها میشود، دارند. این تقلید ممکن است آنها را مجبور سازد تا موقعیتهای ناراحت کنندهای را که در آن قرار میگیرند نتوانند مدیریت کنند.
محققین برای افراد مبتلا به میسوفونیا مکانیسمهای مقابلهای دیگری نیز ایجاد کردهاند تا به این بیماران آرامش دهند.
نکاتی برای مدیریت حساسیت صدا عبارتنداز:
- استفاده از هدفون و موسیقی برای از بین بردن صداهای محرک
- استفاده از گوش گیر برای محدود کردن نفوذ صدا
- انتخاب صندلی در اتوبوسها و رستورانهایی که فاصله آنها از دیگر افراد دور باشد
- برای کاهش استرس، مراقبت از خود را با استراحت، آرامش و مدیتیشن تمرین کنید
- در صورت امکان، موقعیتهایی را که در آن صداهای آزار دهنده وجود دارد ترک کنید
- به دنبال یک پزشک یا درمانگر حمایت کننده باشید
- برای توضیح میسوفونیا با دوستان و عزیزان خود آرام و صریح صحبت کنید
تلاش برای گفتن به یک فرد مبتلا به میسوفونیا که “فقط صداهای محرک خود را نادیده بگیرد” شبیه به این است که به یک فرد مبتلا به افسردگی بگویید “افسرده نباشد” و این توصیه نادرست به همان اندازه بعید است.
حقایقی در مورد میسوفونیا
- واکنش عصبی بر اثر این بیماری در یک فرد میتواند آنقدر قوی باشد که در توانایی او برای زندگی عادی اختلال ایجاد کند.
- از آنجایی که میسوفونیا یک اختلال سلامتی است که به تازگی شناسایی شده است، گزینههای درمانی هنوز محدود هستند.
- میسوفونیا، اصطلاحی به معنای “نفرت از صدا” است، اما همه صداها برای افرادی که حساسیت به صدا دارند مشکل ساز نیستند.
علائم میسوفونیا
ویژگی کلیدی میسوفونیا واکنش شدید مانند عصبانیت یا پرخاشگری به افرادی است که صداهای خاصی تولید میکنند. قدرت واکنش و نحوه واکنش فرد مبتلا به آن، بسیار متفاوت است. برخی از افراد ممکن است آزار و اذیت و تحریک را تجربه کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است خشم تمام عیار را تجربه کنند.
هم مردان و هم زنان میتوانند در هر سنی به میسوفونیا مبتلا شوند، اگرچه افراد معمولاً علائم را در اواخر کودکی یا اوایل سالهای نوجوانی نشان میدهند. برای بسیاری از افراد،اولین قسمتهای میسوفونیا توسط یک صدای خاص ایجاد میشود، اما صداهای اضافی میتوانند در طول زمان پاسخ دهند.
افراد مبتلا به میسوفونیا متوجه میشوند که واکنش آنها به صداها بیش از حد است و شدت احساسات آنها میتواند باعث شود که فکر کنند کنترل خود را از دست میدهند.
مطالعات پاسخ های زیر را به عنوان نشانه میسوفونیا شناسایی کردهاند:
- تحریک تبدیل به خشم
- انزجار تبدیل به خشم
- تهاجم کلامی به فردی که سر و صدا میکند
- پرخاشگری فیزیکی با اشیا به دلیل سر و صدا
- ضربه فیزیکی به فردی که سر و صدا می کند
- انجام اقدامات گریزان در اطراف افرادی که صداهای آزار دهنده تولید میکنند
برخی از افراد با این نوع حساسیت صدا ممکن است شروع به تقلید صداهایی کنند که باعث واکنشهای خشمگین و پرخاشگرانه آنها میشود.
صرفاً فکر کردن در مورد مواجهه با صداهایی که باعث میسوفونیا آنها میشود، میتواند باعث ایجاد احساس استرس در افراد مبتلا به این بیماری شود. به طور کلی، آنها ممکن است علائم اضطراب، افسردگی و روان رنجوری بیشتری نسبت به سایرین داشته باشند.
علاوه بر پاسخهای عاطفی، مطالعات منبع معتبر دریافتهاند که افراد مبتلا به میسوفونیا معمولاً تعدادی از واکنشهای فیزیکی را تجربه میکنند، از جمله:
- فشار در سراسر بدن، به ویژه قفسه سینه
- سفتی عضلانی
- افزایش فشار خون
- ضربان قلب تندتر
- دمای بدن افزایش می یابد
یک مطالعه نشان داد که 52.4 درصد از شرکت کنندگان مبتلا به میسوفونیا میتوانند به اختلال شخصیت وسواسی-اجباری (OCPD) نیز مبتلا باشند.
محرکها و علت صدا بیزاری یا میسوفونیا کدامند؟
برخی از صداها بیشتر از بقیه ممکن است باعث ایجاد یک پاسخ ناگوار شوند. محققان موارد زیر را به عنوان شایعترین محرکهای میسوفونیا شناسایی کردند:
- صداهای خوردن و جویدن، 81 درصد از افراد مورد مطالعه را تحت تاثیر قرار میدهد
- صدای بلند تنفس یا بینی که 64.3 درصد را تحت تأثیر قرار میدهد
- صداهای انگشت یا دست، 59.5 درصد را تحت تأثیر قرار میدهد
حدود 11.9 درصد از شرکتکنندگان به طور مشابه واکنش خشمگینانه و پرخاشگرانهای به دیدن فردی که اعمال فیزیکی خاصی مانند تکان دادن زانوهای خود را تکرار میکند، داشتند.
جالب اینجاست که انسان بیشتر صداها و مناظری را که باعث ایجاد میسوفونیا میشود تولید میکند. سگی که یک کاسه غذا یا موارد مشابه را به پایین میاندازد معمولاً واکنشی غیرمعمول ایجاد نمیکند.
ارتباط میسوفونیا با اوتیسم چیست؟
از آن جایی که برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است با تحریک حسی، و به خصوص صداهای بلند، زمان دشواری داشته باشند، گمانهزنیهایی وجود دارد که میسوفونیا و اوتیسم ممکن است مرتبط باشند.
در این مرحله، خیلی زود است که بگوییم آیا ارتباط مستقیمی وجود دارد یا خیر، زیرا دانشمندان به اندازه کافی در مورد آن چه که باعث میشود افراد مبتلا به هر یک از این بیماریها به شدت به صداها واکنش نشان دهند، نمیدانند.
طبقه بندی میسوفونیا
میسوفونیا برای اولین بار به عنوان یک اختلال نسبتاً جدید در نظر گرفته شد و اصطلاح میسوفونیا برای اولین بار در سال 2000 مورد استفاده قرار گرفت. میسوفونیا یک بیماری مزمن و یک اختلال اولیه در نظر گرفته میشود، به این معنی که در ارتباط با سایر شرایط ایجاد نمیشود.
با این حال، میسوفونیا در حال حاضر در DSM-5، منبع اصلی طبقهبندی بیماریهای سلامت روان در ایالات متحده، فهرست نشده است.
برخی از محققان اسنادی مورد اعتماد نشان میکنند که واکنش میسوفونیک یک پاسخ ناخودآگاه یا خود مختار سیستم عصبی است. این نتیجه گیری به دلیل واکنشهای فیزیکی افراد مبتلا به حساسیت صدا و این واقعیت است. موادی مانند کافئین یا الکل میتوانند وضعیت را بدتر یا بهتر کنند.
رابطه مغز با میسوفونیا
شباهتهایی بین میسوفونیا و وزوز گوش(tinnitus)، (احساس زنگ زدن در گوش) وجود دارد. در نتیجه، برخی از محققان پیشنهاد میکنند که میسوفونیا با ارتباط بیش از حد بین سیستم شنوایی و لیمبیک مغز مرتبط است. این ارتباط بیش از حد به این معنی است که ارتباطات بسیار زیادی بین نورونهای مغز وجود دارد که شنوایی و احساسات را تنظیم میکنند.
مطالعهای با استفاده از تصویربرداری MRI برای تجزیه و تحلیل مغز افراد مبتلا به میسوفونیا نشان داد که صداهای محرک پاسخهای “بسیار اغراق آمیز” را در قشر منزوی قدامی یا AIC، (بخشی از مغز که مسئول پردازش احساسات است) ایجاد میکند. این مطالعه ارتباط بیشتری را بین AIC و شبکه حالت پیشفرض یا DMN نشان داد که میتواند باعث ایجاد خاطرات و تداعی شود.
در بخشهای خاصی از مغز، سلولهای عصبی افراد مبتلا به میسوفونیا نسبت به افراد معمولی میلین بالاتری داشتند که میتواند به سطوح بالاتر ارتباط آنها کمک کند. محققان پیشنهاد کردند که سطوح بالای فعالیت مشاهده شده در AIC، که در درک عملکردهای درونی بدن نقش دارد، به درک ناهنجار افراد مبتلا به میسوفونیا کمک میکند.
تشخیص میسوفونیا
منبع اصلی برای تشخیص اختلالات سلامت روان در ایالات متحده DSM-5 است و میسوفونیا را فهرست نمیکند. از نظر فنی، این بدان معناست که نمیتوان یک فرد را مبتلا به این بیماری تشخیص داد.
با این وجود، شبکه بینالمللی میسوفونیا شبکه پزشکان ارائه دهنده درمان میسوفونیا را ایجاد کرده است که فهرستی از متخصصان شامل شنوایی شناسان، پزشکان عمومی و روانپزشکان با دانش میسوفونیا و علاقه مند به کمک به افراد مبتلا به این بیماری را فهرست میکند.
چگونه میسوفونیا را کنترل کنیم؟
افراد مبتلا به میسوفونیا اغلب سعی میکنند از شرکت در موقعیتهایی مانند گردهماییهای اجتماعی که احتمالاً با محرکهای آن مواجه میشوند، اجتناب کنند. برخی از افراد نیز از هدفون استفاده میکنند یا سعی می کنند راههای دیگری برای نشنیدن صداهای آزار دهنده بیابند. برخی افراد صداهای تحریک کننده اطراف خود را تقلید و تلقین میکنند که این مشکل درد آنان را چندین برابر میکند.
Misophonia International، یک سازمان حمایت و شبکه سازی، به دنبال ارائه اطلاعات مفید و پر کردن شکاف بین محققین و افرادی است که تحت تأثیر این بیماری قرار گرفتهاند. این سازمان میتواند به یافتن پشتیبانی برای شرایط چالش برانگیز بیماران میسوفونیا کمک کند.
در انتها
برای درمان این بیماری، سبک و نوع زندگی شما بسیار تاثیرگذار است. سعی کنید استرس را از خود دور کنید و آرامش بیشتری به خود بدهید. همچنین مرتب ورزش کنید، ورزش بر کاهش تحریک شما در اثر صداهای آزار دهنده بسیار تاثیرگذار است. در مواقعی که میخواهید به خارج از منزل بروید میتوانید از گوشگیر یا هدست استفاده کنید. در خانه هم برای خود محیطی آرامبخش و راحت بسازید که کسی در آنجا صدای آزاردهندهای ایجاد نکند. از دوستان و خانواده خود نیز بخواهید تا شما را درک کرده تا بتوانید آهسته آهسته روند درمان سپری کرده و بهبود یابید.
کلینیک گوش تهران در خیابان ولیعصر با داشتن زبدهترین متخصصان گوش، حلق و بینی و شنوایی شناسی، بهترین خدمات را به بیماران ارائه میدهد. اگر شما علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش درمانی کلینیک گوش تهران و تیم حاذق این کلینیک هستید؛ با کلینیک گوش تهران تماس بگیرید.
مطلبی که تحت عنوان «صدا بیزاری یا میسوفونیا چیست؟ + علائم و درمان آن» خواندید، به طور اختصاصی برای وب سایت کلینیک گوش تهران تهیه شده است و استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز میباشد.
منابع:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320682#management
https://www.webmd.com/mental-health/what-is-misophonia


1 دیدگاه دربارهٔ «صدا بیزاری یا میسوفونیا چیست؟ + علائم و درمان آن»
واقعا بیماری کلافه کننده ایی هست و چقدر بد که درمان قطعی و یا مثلا دارویی یا جراحی نداره و این جوری واقعا عذاب اوره