فلج بلز، بیماری است که منجر به ضعف یا فلج ناگهانی عضلات یک طرف صورت میشود. ضعف عضله به گونهای است که لبخندها یک طرفه به نظر میرسد و چشم در برابر بسته شدن مقاومت میکند. در اکثر موارد، این بیماری موقتی است و بعد از چند ماه بهبودی حاصل خواهد شد.
ابتلا به فلج بلز، در هر سنی ممکن است با این حال در سنین 16 تا 60 سال بیشتر دیده میشود. علت بروز این بیماری هنوز مشخص نیست با این حال متخصصان گمان میکنند که منشا فلج بلز از تورم و التهاب عصب کنترل کننده عضلههای یک طرف صورت است.
همچین میتواند به علت وجود عفونتهای ویروسی اتفاق بیافتد. درادامه این مقاله سعی شده است، اطلاعات کاملی از علائم و روشهای درمان فلج بلز در اختیار شما قرار گیرد.
علائم فلج بلز
نشانههای بیماری فلج بلز به صورت ناگهانی رخ میدهند. آشنایی با علائم این بیماری میتواند در تشخیص این بیماری بسیار موثر باشد. در ادامه برخی از علائم برای شما ذکر خواهد شد.
- سردرد
- ترشح آب دهان
- از دست دادن حس چشایی
- تغییر در میزان اشک و بزاق تولید شده
- افزایش حساسیت به صدا در سمت آسیب دیده
- درد در اطراف فک و گوش در سمت آسیب دیده
- در برخی از موارد نادر، اختلال اعصاب در دو طرف صورت
- افتادگی صورت و مشکل در ایجاد حالات چهره، مانند بستن چشم یا لبخند زدن
- شروع سریع ضعف خفیف تا فلج کامل در یک طرف صورت (در مدت زمان چند ساعت تا چند روز )
علل بیماری فلج بلز
عصب کنترل کننده عضلههای صورت از طریق کانالهای باریکی از سمت مغز به سمت صورت هدایت میشود. التهاب و تورم این اعصاب منجر به بیماری فلج بلز خواهد شد. تحقیقات علت دقیق بروز التهاب عصب صورت را در بیماری فلج بلز مشخص نکرده است. با این حال برخی از بیماریهایی که منشا ویروسی دارند، در ایجاد این بیماری موثر هستند.
اعصاب صورت اعمالی همچون تولید اشک، ترشح بزاق(حس چشایی)، اخم کردن، لبخند زدن، پلک زدن و حرکت یکی از استخوانچههای گوش میانی(رکابی)را تحت کنترل دارد. عوامل ویروسی میتوانند در ایجاد اختلال در این قسمتها نقش مهمی ایفا کنند. در ادامه برخی از این عوامل ویروسی را بیان خواهیم کرد.
- آنفولانزا (آنفولانزا B)
- اوریون (ویروس اوریون)
- سرخک آلمانی (سرخچه)
- بیماریهای تنفسی (آدنوویروس)
- آبله مرغان و زونا (herpes zoster)
- بیماری دست، پا و دهان (ویروس کوکساکی)
- تبخال و تبخال تناسلی (herpes simplex)
- عفونت سیتومگالوویروس(Cytomegalovirus)
- تب غده دار یا همان مونونوکلئوز عفونی (Epstein-Barr)
چه افرادی بیشتر در معرص ابتلا به فلج بلز میباشند؟
برخی از افراد دارای ریسک فاکتورهایی هستند که احتمال ابتلا به فلج بلز را افزایش میدهد. ریسک فاکتورها عبارتنداز:
- چاقی
- دیابت
- فشار خون بالا
- زنان باردار( در سه ماهه سوم یا هفته اول پس از زایمان)
- افراد بین سنین 16 تا 60 سال
- داشتن سابقه خانوادگی؛ بروز حملات مکرر فلج بلز در افرادی که سابقه ارثی دارند بیشتر دیده میشود.
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی ( قسمتهایی که در خارج از قفسه سینه قرار دارند) مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی
عوارض فلج بلز
در صورتی که فلج بلز به صورت خفیف رخ دهد؛ بهبودی طی 6 ماه بعد از بروز بیماری حاصل خواهد شد. با این حال در موارد شدیدتر، این بیماری عوارضی را بر جای خواهد گذاشت. عوارض فلج بلز در افراد مختلف، متفاوت است. در ادامه برخی از شایعترین عوارض برای شما شرح خواهیم داد.
- آسیب غیر قابل برگشت عصب صورت
- کوری جزئی یا کامل چشم؛ به علت حرکت نکردن عضلات پلک، قرنیه چشم دچار خشکی بیش از اندازه خواهد شد.
- رشد مجدد نامنظم رشتههای عصبی؛ این اتفاق منجر به انقباض غیرارادی برخی از عضلهها در زمان انقباض عضلات دیگر میشود. به عنوان مثال، هنگامی که لبخند میزنید، چشم در سمت آسیب دیده ممکن است بسته شود.
تشخیص بیماری بلز
در مرحله اول پزشک از شما میخواهد حرکاتی مثل بستن چشمها، بالا بردن ابرو، نشان دادن دندانها، اخم کردن و به طور کلی حرکت دادن عضلات صورت را انجام دهید.
فلج عضلات صورت در بیماریهای نظیر سکته مغزی، عفونتها، بیماری لایم، شرایط التهابی و تومورها نیز دیده میشود. پزشک برای رد کردن علل دیگر که منجر به ایجاد شرایطی همانند فلج بلز میشود، انجام آزمایشات دیگری را توصیه میکند. در ادامه برخی از آزمایشات را معرفی خواهیم کرد.
الکترومیوگرافی (EMG)
الکترومیوگرافی که به تست EMG نیز شناخته میشود؛ تستی برای بررسی فعالیتهای الکتریکی عضله است. درطی این آزمون با استفاده از الکترودهایی که روی عضلات قرار میگیرد، فعالیتهای الکتریکی عضلات را در پاسخ به تحریکهای الکتریکی اندازه گیری میشود.
علاوه بر تحریک پذیری، ماهیت و سرعت هدایت سیگنالهای عصبی در طول یک عصب را نیز اندازه گیری میکند. پزشک این آزمایش را برای بررسی میزان و شدت آسیبهای ایجاد شده در عصب پیشنهاد میکند.
تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)/ توموگرافی کامپیوتری (CT)
عصب کنترل کننده عضلات از طریق مجرایی به سمت صورت هدایت میشود. اگر شکستگی استخوان گونه و یا تومور، مجرای عصب عضلات را تنگ کند؛ عصب صورت تحت فشار قرار میگیرد. فشار بیش از حد تحمل عصب، میتواند به غلاف محافظ عصب آسیب برساند. در این حالت ممکن است علائمی مشابه فلج بلز مشاهده شود.
پزشک متخصص برای رد کردن احتمال شکستگی استخوان یا وجود تومور در مسیر حرکت عصب، آزمایشات ام ار ای (تصویربرداری تشدید مغناطیسی) و یا سی تی اسکن(توموگرافی کامپیوتری) را توصیه میکند.
آزمایش خون
آزمایش خون، مشخص کننده بیماری فلج بلز نیست. پزشک، آزمایش خون را برای رد احتمال ابتلا به بیماری لایم و یا وجود عفونت در بدن پیشنهاد میکند.
درمان بیماری فلج بلز
در اکثر موارد، افراد مبتلا به بیماری فلج بلز کاملا درمان میشوند. شرایط هر فرد در زمان ابتلا به این بیماری متفاوت است. به همین علت هیچ درمان یکسانی برای بهبود بیماری فلج بلز وجود ندارد. پزشک با توجه به شرایط فرد بیمار، دارو و یا فیزیوتراپی را تجویز خواهد کرد.
در موارد بسیار کمی فرد به درمانهای تهاجمی همچون عمل جراحی نیاز پیدا خواهد کرد. روشهای زیر برای افزایش سرعت بهبودی توصیه میشود. این موارد عبارتنداز:
داروها
بیمار با فلج نیمی از صورت تا درمان کامل با چالشهای زیادی روبرو میشود. در ادامه برخی از دارو هایی که به روند درمان کمک خواهند کرد، معرفی خواهیم کرد.
کورتیکواستروئیدها
داروهایی نظیر پردنیزولون که در زیر دسته کورتیکواستروئیدها قرار دارند، برای کاهش التهاب، بسیار قوی عمل میکنند. کاهش التهاب عصب منجر به کاهش فشار وارد شده به غلاف محافظتی عصب میشود. این دارو های ضد التهاب میتواند تا حدودی از آسیبهای شدید جلوگیری کنند. اگر بعد از مشاهده کردن علائم بلافاصله تحت درمان داروهای کورتیکواستروئیدی قرار گیرید، احتمال بهبودی افزایش مییابد.
داروهای ضد ویروسی
همان طور که قبلا به آن اشاره شد، عوامل ویروسی در ایجاد بیماری فلج بلز موثر هستند. مصرف داروهای ضد ویروسی همانند والاسیکلوویر (والترکس) یا آسیکلوویر (زویراکس) به تنهایی برای درمان این بیماری فایدهای ندارد. با این حال در برخی از افراد داروهای ضد ویروسی به همراه داروهای کورتیکواستروئیدها تاثیر گذار است. پزشکان هنوز علت این موضوع را متوجه نشدهاند.
فیزیوتراپی
درمان فلج بلز و ترمیم عصب آسیب دیده حداقل شش ماه طول خواهد کشید. در این مدت ممکن است عضلهها به علت عدم استفاده، کوچک و کوتاه شوند. جلوگیری از کوچک و کوتاه شدن عضلهها تنها با ماساژ عضلات و تمرین صورت میپذیرد. ماساژ عضلات صورت توسط فیزیوتراپ در طی جلسات فیزیوتراپی انجام میشود.
عمل جراحي
در روشهای قدیمی، در عمل رفع فشار با باز کردن مسیر استخوانی عصب، فشار را از روی عصب بر میداشتند. امروزه با وجود روشهای نوین انجام این عمل توصیه نمیشود.
در برخی از موارد نادر ممکن است برای اصلاح مشکلات باقی مانده از فلج بلز، نیاز به جراحی پلاستیک باشد. لیفت ابرو، لیفت پلک، کاشت صورت و پیوند عصب نمونههایی از انواع جراحی پلاستیک در این زمینه است. برخی از جراحیها همانند لیفت ابرو ممکن است، هر چند سال یکبار نیاز به تکرار داشته باشند.
در انتها
بیماری فلج بلز منجر به ضعف یا فلج موقت عضلات صورت میشود. این اتفاق در هنگام التهاب، تورم و یا فشرده شدن عصب رخ میدهد. در صورت مشاهده هر گونه علائم، به پزشک مراجعه کنید. این بیماری در اکثر موارد با روشهای دارویی و فیزیوتراپی قابل درمان هستند. در صورت مراجعه زودهنگام به پزشک، احتمال بهبود و بازگشت سلامتی کامل شما افزایش مییابد.
کلینیک گوش تهران با داشتن بهترین متخصصان گوش و حلق و بینی بهترین خدمات را به بیماران ارائه میدهد. اگر شما علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش درمانی کلینیک گوش تهران و تیم حاذق این کلینیک هستید؛ با کلینیک گوش تهران تماس بگیرید.
مطلبی که تحت عنوان « همه چیز درباره فلج بلز(علائم، تشخیص و درمان آن)» خواندید، به طور اختصاصی برای وب سایت کلینیک گوش تهران تهیه شده است و استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز میباشد.
منابع:
https://www.mayoclinic.org/
https://www.healthline.com/health/bells-palsy
24 دیدگاه دربارهٔ «همه چیز درباره فلج بلز»
سلام خسته نباشید پسرم درگیر توتمور مغزی هست دوبار عمل عمل جراحی کردیم خدارو شکر دکتر گفت کامل توده رو برداشته جای نگرانی نیست حالا بعداز ۴ماه الان دچار فلج بلز شده الان چکار کنیم احتمال داره بخاطر تومور باشه لطفا جواب بدید ممنون
سلام. بعید است اما باید حتما معاینه شوند و آزمایشات ضروری انجام شود.
سلام من پدرم تقریبا ساعتای ۶ یا ۷ بود دقیق نمیدونم طرف راست صورتش کج شده لبش و یکم ضعف حسی در دست راست فقط در دست راستش یکم کم حس میکنه ایا فلج بلز است یا سکته مغزی
سلام. حتما فورا به اورژانس مراجعه کنید
سلام دوستان من دو هفته اس ک به این ویروس دچار شدم هیچ جای نگرانی نیست یک نوع ویروسه من هم متخصص مغز و عصاب رفتم هم فیزیوتراپی و هم کلی دارو گرفتم ،هروز صورتتونو ۲۰ دقیقه ماساژ بدین جلوی آینه تمرین گنین سوت بزنین و فیزیوتراپی حتمن برید ک خیلی تاثیر داره من الان ده جلسه فیزیوتراپی رفتم و خیلی بهتر شدم
با آرزوی سلامتی و شادکامی
سلام من 6 و نیم ماهه باردار هستم و چهار روزه دچار فلج باز شدم ولی بخاطر برداریم قرص های ک متخصص اعصاب تجویز کرده رو مصرف نکردم آیا این فلج خود به خود خوب میشه یانه
فلج بلز درمان مشخص دارد. با ذکر بارداری به پزشک معالج، درمان های پیشنهادی ایشان را انجام دهید
سلام خسته نباشید.
من حدود ۹ ماه پیش دچار فلج بلز شدم .
بعد از فیزیوتراپی … بهبودی نسبی پیدا کردم .در حالت عادی اصلا کسی متوجه نمیشه. ولی وقت خندیدن متاسفانه آثار فلج هنوز هست .آیا امیدی به بهبودی کامل داشته باشم
با سلام باید مراجعه کنید معاینه شود
سلام من دو هفته هست ک فلج بلز گرفتم نصف صورتم ب کل فلج شد چشمم ودهانم بسته نمیشد خیلی کم میدیدم داروهایی ک دکتر دادن میخورم عطاری هم رفتم دارو بهم دادن روزی چهاربار هم باروغن سیاهدونه چرب میکنم غذای سرد هم کلا از وعده غذاییم حذف کردم خداروشکر الان خوب خوب شدم
فلج بلز درمان مشخص دارد. توصیه های عطاری به هیچ عنوان مورد تائید نمی باشد. در صورتی که برای سلامتی خود اهمیت قائل هستید به هیچ وجه غیراز توصیه های پزشکی را عمل نکنید.
سلام من من دو روز پیش به دکتر رفتم و دارو ها رو هم کامل گرفتم ۱۶ سالمه به نظر شما اگه عطاری هم برم دارو بگیرم امکان صد در صد خوب شدنم هست
و اینکه شما الان کاملا خوب شدید؟
با سلام، موادی که تحت عنوان دارو در عطاری ها پخش می شود به هیچ عنوان مورد تائید نیست. سلامتی خودتان را به خطر نیندازید.
سلام من تقریبا ۸ ماه پیش نوع ۲ ۴۰درصدو گرفتم ۸ ماه بود ک میرفتم فیزیوتراپی بعد هش ماه تقریبا ۸۰ درصد خوب شده بودم ک فزیوتراپی را قطع کردم و دو روز پیش رفتم تپ سوزنی ک متاسفانه بعد تپ سوزنی دوباره عضلات صورتم افتاد و دوباره فلج بلز گرفتم .
پیشنهادی در این باره دارید؟
ابتدا مراجعه کنید معاینه انجام شود. 88870912
سلام شما فلج بلز تون درمان شد؟ من 5 ماهه درگیرم و هنوز خوب نشدم با اینکه از اول فیزیوتراپی میرم.
سلام وقت بخیر من پارسال خردادماه به این مریضی دچار شدم..بااینکه طب سوزنی رفتم فیزیو تراپی رقتم ولی هنوز اثرش دربعضی ازحرکت ها توچشمم وجود داره .ایابمرور حل میشه یانه؟
فلج بلز یک مسئله پیچیده است و زمانی که بهبودی کامل حاصل نشود ممکن است برخی از علائم باقی بمانند. در بیشتر موارد، افرادی که به فلج بلز دچار شدهاند میتوانند با گذشت زمان و درمانهای متناسب بهبود یابند. اما بهبودی کامل در برخی از موارد نیازمند زمان و تلاش برای دستیابی به تکنیکهای درمانی مناسب است. برای تخمین بهبودی شما، لازم است یک پزشک متخصص شما را بررسی کند. وی میتواند به علل و شدت فلج، مراحل درمان گذشته، نتایج فعلی و پیش بینیهای بهبود آینده شما را بررسی کرده و توصیههای خاصی را به شما بدهد. برخی از افراد ممکن است بهبودی کامل برایشان برنگردد و تعدادی دیگر نیز با پیشرفت درمانی بیشتر تا حدود زیادی بهبود مییابند. بسته به شرایط شما، ممکن است به روشهای ترکیبی درمانی نظیر فیزیوتراپی، طب سوزنی، توانبخشی شناختی و یا داروهای خاص نیاز داشته باشید. مهمترین نکته این است که با پیگیری منظم و همکاری با پزشک معالجتان بهبود را تجربه کنید.
سلام-من 5 سال پیش فلج بلز گرفتم فیزیوتراپی هم رفتم تاثیری نداشت الان برم پیگیری کنم تاثیری داره؟
پس از مدت 5 سال، ممکن است شرایط شما تغییر کرده باشد. بهبود فلج بلز در هر فرد ممکن است متفاوت باشد و به عوامل مختلفی مانند شدت اولیه و موقعیت آسیب، برنامه فیزیوتراپی، و تمرینات خانگی بستگی داشته باشد. با مراجعه مجدد به پزشک معالج خود، وی میتواند بر اساس تقییرات فیزیکی، تاریخچه درمانی و ارزیابی جدید، بهبودی شما را ارزیابی کند و نسبت به پیشنهادات و درمانهای جدید راهنمایی کند.
سلام
ببخشید من یک هفته به این مشکل برخوردم نصف صورتم فلج شده رفتم دکتر یه بسته قرص پردنیزولون ۵۰ و یک بسته ویرابکس توصیه کرده اما هیچ تاثیری نداشته شما چ راهی را توصیه میکنید
سلام و وقت بخیر
متاسفانه برای سوالتون نمیشه جواب قطعی داد و حتما قبلش باید معاینه بشید؛ برای این مورد میتونین از مطب دکتر یزدانی وقت بگیرید:
88870912
سلام من الان نزدیک ۱ ماهه درگیر شدم و صورتم فلج شده
.
همین قرص و مرتب میخورم فیزیوتراپی هم میرم
.
طبق دستور دکتر جلو برید رعایت کنید خوب میشید
.
والبته اینکه چه مدت طول کشید تا بادیدن علائم پیش دکتر برید تو روند بهبود خیلی مهمه
.
با آروزی سلامت تمام مریض ها