درمان کم شنوایی بدون سمعک یکی از سوالات پرتکرار افراد درگیر با اختلالات شنوایی است! کمشنوایی (Hearing loss) به معنای کاهش یا از دست دادن قدرت شنوایی در یک یا هر دو گوش است و میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. عوامل مختلفی از جمله عفونتها، آسیب به گوش داخلی و بیماریهایی مانند مولتیپل اسکلروزیس (MS) میتوانند باعث بروز کمشنوایی شوند.
این مشکل ممکن است در هر سنی رخ دهد، اما در افراد بالای ۶۰ سال شایعتر است و معمولاً بهعنوان بخشی از روند طبیعی پیری در نظر گرفته میشود. به طور کلی کمشنوایی یکی از مشکلات شایع در سراسر جهان محسوب میشود؛ آمارها نشان میدهند که حدود ۱۶ درصد از بزرگسالان در ایالات متحده به درجاتی از کمشنوایی دچار هستند، رقمی که تقریباً دو برابر تعداد مبتلایان به دیابت و سرطان است.
خبر خوب این است که راهحلهای متعددی برای درمان کم شنوایی وجود دارد، که استفاده از سمعک(hearing aids) یکی از این راهحلها است، اما تنها راه نیست! انجام برخی کارها و رعایت برخی نکات میتواند باعث تقویت شنوایی شما شود. در این مقاله از وب سایت تهران کلینیک ، به تعدادی از روشهای درمان کم شنوایی بدون سمعک اشاره میکنیم.
روشهای درمان کم شنوایی بدون سمعک
سمعک یکی از بهترین راهها برای بهبود شنوایی است. اما برای درمان تمام بیماریهایی که باعث کم شنوایی میشوند، نیاز به استفاده از سمعک نیست. درمان کم شنوایی تا حد زیادی به نوع آن و عامل ایجاد آن بستگی دارد. در ادامه به تعدادی از راههای درمان کم شنوایی بدون سمعک اشاره میکنیم. www.attune.com.au
درمان کم شنوایی ناشی از افزایش سن
یکی از آثار طبیعی افزایش سن، کاهش شنوایی و سنگین شدن گوشها است؛ کاشت حلزون گوش(cochlear implan)، یکی از راههای درمان کم شنوایی بدون سمعک است. این روش به خصوص در افراد بسیار مسن، افرادی که کم شنوایی شدید دارند، یا افرادی که تمایلی به استفاده از سمعک ندارند، انتخاب بسیار مناسبی است. کاشت حلزون به روش جراحی انجام میشود؛ در طی جراحی، استخوان ماستویید(Mastoid bone) برش داده شده، و یک الکترود کوچک در پشت پرده گوش(Eardrums) تعبیه میشود.
درمان کم شنوایی هدایتی
نوع اصلی دیگر کم شنوایی به عنوان کم شنوایی هدایتی شناخته میشود؛ کم شنوایی هدایتی، به طور کلی ناشی از یک بیماری یا مشکل ساختاری در گوش بیرونی یا میانی است و معمولا موقتی است. کم شنوایی هدایتی میتواند نتیجه تجمع جرم گوش(ear wax) در مجرای گوش، مایع در گوش میانی یا سوراخ شدن پرده گوش(tympanic membran perforation) باشد.
درمان کم شنوایی هدایتی معمولاً شامل مداخله پزشکی، توسط متخصص گوش و حلق و بینی برای رفع علت خاص ایجاد آن است؛ البته در برخی موارد، ممکن است بیمار نیاز به جراحی داشته باشد.
درمان کم شنوایی حسی-عصبی
کمشنوایی حسی-عصبی زمانی رخ میدهد که مشکلات یا بیماریهایی در گوش داخلی ایجاد شوند؛ عواملی مانند تومورها، عفونتها، آسیبهای ناشی از ضربه به سر، بیماریهای خودایمنی و قرار گرفتن طولانیمدت در معرض صداهای بلند از جمله دلایل اصلی بروز این نوع کمشنوایی هستند.
روش معمول برای مدیریت و درمان کمشنوایی حسی-عصبی استفاده از سمعک است، اما گزینههای دیگری نیز وجود دارد. برای مثال، کاشت حلزون یکی از روشهای جایگزین برای کمک به شنوایی است. در موارد خاص، جراحی میتواند مفید باشد و در شرایط حاد که علت آن ویروسها هستند، استفاده از کورتیکواستروئیدها (Corticosteroids) میتواند به بهبود شنوایی کمک کند. www.mayoclinic.org
درمان کم شنوایی مادرزادی
کم شنوایی مادرزادی میتواند هدایتی یا حسی-عصبی باشد؛ از روشهای درمان کم شنوایی بدون سمعک در کودکان مبتلا به کم شنوایی مادرزادی، میتوان موارد زیر را نام برد:
- کاشت حلزون گوش: همانند کم شنوایی ناشی از افزایش سن، در کودکان مبتلا به کم شنوایی مادرزادی که مشکل آنها بسیار شدید است، هم میتوان از کاشت حلزون گوش کمک گرفت.
- دستگاههای کمکی: طیف وسیعی از دستگاههای کمکی وجود دارد، که میتواند در موقعیتهای خاص، با یا بدون سمعک یا همراه باکاشت حلزون، به بهبود شنوایی کمک کند.
دستگاه FM یا سیستم راجر، دستگاه کمک شنوایی است، که مختص استفاده کودکان طراحی شده است. این دستگاه میتواند به کودکانی که از کم شنوایی خفیف یا کم شنوایی در یک گوش رنج میبرند، یا از سمعک استفاده میکنند، کمک کند تا در موقعیتهایی مانند کلاس درس، بهتر بشنوند. این دستگاه شامل یک میکروفن است که صدای معلم را به یک گیرنده که توسط کودک استفاده میشود، منتقل میکند.
روشهای بهبود شنوایی بدون سمعک
انجام کارهای زیر میتواند در بهبود شنوایی یا درمان کم شنوایی بدون سمعک موثر باشد: www.healthyhearing.com
- رفع انسداد گوش؛ یکی از دلایل ساده و برگشتپذیر کاهش شنوایی، انسداد کانال گوش، در اثر تجمع ترشحات گوش است. این مشکل به راحتی با تخلیه ترشحات و موم اضافی از گوش قابل درمان است.
- مدیتیشن؛ مدیتیشن با افزایش جریان خون به مغز، تمرکز و توجه را تقویت کرده و به بهبود سلامت شنوایی کمک میکند. این تمرین باعث میشود بهتر روی صداهای موردنظر تمرکز کنید.
- ترک سیگار؛ سیگار کشیدن با کاهش جریان خون به گوش داخلی، باعث آسیب سلولی و کمشنوایی میشود. ترک سیگار گامی مؤثر در بهبود سلامت شنوایی و جلوگیری از آسیبهای ناشی از نیکوتین است.
- یوگا؛ تمرینات یوگا با بهبود خونرسانی به مغز میتوانند سلامت سیستم شنوایی را تقویت کرده و به افراد دارای اختلال شنوایی کمک کنند تا بهتر بشنوند.
- ورزش کردن؛ ورزش منظم مانند پیادهروی یا باغبانی با بهبود جریان خون، سلامت گوشها را تقویت میکند. اما گوش دادن به موسیقی بلند هنگام ورزش میتواند به سلولهای گوش داخلی آسیب برساند.
- تغذیه مناسب؛ رژیم غذایی متعادل با ویتامینهای B، اسید فولیک، منیزیم و روی به بهبود شنوایی و سلامت بدن کمک میکند. مشورت با پزشک برای مصرف مکملهای غذایی توصیه میشود.
- قرار نگرفتن در معرض صداهای بلند؛ از قرار گرفتن در معرض صداهای بالاتر از 85 دسیبل خودداری کنید، زیرا میتواند به شنوایی آسیب بزند. صداهای بلند، چه پیوسته و چه ناگهانی، میتوانند آسیبهای دائمی به گوش داخلی وارد کنند. در محیطهای پر سر و صدا، از محافظ گوش استفاده کنید و فاصله بگیرید.
علائم کم شنوایی
علائم کم شنوایی به تدریج ایجاد میشوند، به شکلی، که ممکن است در ابتدا اصلا متوجه آنها نشوید. با پیشرفت بیماری، این علائم و نشانهها مشخصتر میشوند، و کم کم این احساس به شما دست میدهد که شنوایی شما مشکلی دارد.بنابراین؛ اگر یکی از علائم زیر را دارید و قبل از اینکه مجبور به استفاده از سمعک شوید، به متخصص گوش مراجعه کنید:
- خفه و محو شنیدن صداها و صحبتهای دیگران
- مشکل در درک کلمات، به ویژه در محیطهای پرسروصدا
- اغلب از دیگران میخواهید که آهستهتر، واضحتر و بلندتر صحبت کنند
- نیاز دارید تا برای بهتر شنیدن، صدای تلویزیون یا رادیو را بلندتر کنید
- از صحبت با دیگران و یا موقعیتهای اجتماعی کنارهگیری میکنید
خیلی از افراد فکر میکنند، که تنها راه تقویت شنوایی استفاده از سمعک است. اما در واقع میتوان در کنار سمعک، از روشهای گوناگون دیگری هم برای تقویت شنوایی کمک گرفت. در این مقاله از وبسایت کلینیک گوش تهران، با تعدادی از روشهای تقویت شنوایی یا درمان کم شنوایی بدون سمعک آشنا شدیم. درصورت نیاز، میتوانید برای مشاوره با متخصصان کلینیک گوش تهران واقع در خیابان ولیعصر درتماس باشید.
2 دیدگاه دربارهٔ «روشهای درمان کم شنوایی بدون سمعک»
دوکتور عزیز من در کودکی پرده های گوشم از اثر عفونت پاره شده اکنون ۲۶ سالمی شنوایی من کم شده برای علاجم کدوم راه بهتره کاشت حلزون ویا سمعک؟ممنونم
با سلام. اگر پرده گوشتان پاره است؛ اولویت با ترمیم جراحی پرده گوش و مشکلات احتمالی گوش میانی تان است. سپس سمعک می تواند به تقویت باقی مانده شنوایی کمک کند.