انتخاب بهترین نوع سمعک برای کودکان

آخرین بروزرسانی: فوریه 25, 2025
سمعک برای کودکان

هر ساله، تعدادی از کودکان به طور مادرزادی با مشکل کم‌شنوایی متولد می‌شوند، در حالی که برخی دیگر ممکن است به دلیل ابتلا به عفونت‌ها، بیماری‌های خاص یا عوارض جانبی داروها، در مراحل مختلف زندگی دچار کم‌شنوایی شوند. تشخیص به‌موقع و اقدامات درمانی مناسب، نقش کلیدی در بهبود کیفیت زندگی این کودکان ایفا می‌کند. یکی از اولین و مهم‌ترین اقدامات برای کمک به کودکان مبتلا به کم‌شنوایی، تهیه و استفاده از سمعک(hearing aids) مناسب برای کودک است. سمعک‌ها با تقویت صداها، به کودکان کمک می‌کنند تا بهتر بشنوند و در نتیجه، در رشد گفتاری، اجتماعی و آموزشی آن‌ها تأثیر مثبت بگذارند.

در ادامه این مقاله سعی شده است تا درباره انتخاب بهترین سمعک برای کودکان و موضوعاتی دیگر نظیر سمعک برای کودکان کم شنوا و سمعک برای کودکان ناشنوا اطلاعات جامعی جمع آوری شود. برای مطلع شدن از بهترین نوع سمعک کودکان با ما همراه باشید.

سمعک کودکان چگونه است؟

همه مدل‌های سمعک برای کودکان از ساختار مشابهی تشکیل شده‌اند؛ این سمعک‌ها شامل گیرنده و بلندگو برای دریافت و پخش صدا هستند. صدا در سمعک کودکان توسط یک پردازنده تجزیه و تحلیل می‌شود. در برخی از سمعک‌ها، این پردازنده مجهز به فیلتر است که صداهای ناخواسته، مانند صدای باد، را حذف می‌کند و به گوش کودک نمی‌رسانند.

همچنین، برخی از سمعک‌های مخصوص کودکان دارای باتری هستند، در حالی که برخی دیگر قابلیت شارژ دارند.

آیا سمعک کودکان با بزرگسالان متفاوت است؟

به طور کلی سمعک‌های کودکان فرق زیادی با سمعک بزرگسالان ندارد؛ با این وجود تفاوت‌هایی جزئی، در بین سمعک‌ها دیده می‌شود، که در ادامه برخی از این تفاوت را برای شما بیان خواهیم کرد:

  • سمعک در کودکان بیشتر مورد آسیب و ضربه قرار می‌گیرند؛ به همین علت بدنه سمعک کودکان از دوام بیشتری نسبت به سمعک بزرگسالان برخوردار است.
  • باتری سمعک کودکان به سختی خارج می‌شود؛ به همین علت از خطر بلعیده شدن باطری توسط کودک جلوگیری می‌شود.

  • برخی از کودکان ناشنوا قادر به صحبت کردن نیستند؛ به همین علت در سمعک برای کودکان چراغی تعبیه شده است. این چراغ به والدین نشان می‌دهد که سمعک در حال کار است یا خاموش شده است.

  • اکثر سمعک کودکان از مواد غیر شیمیایی و ضد آلرژی ساخته شده است؛ رنگ بدنه سمعک برای کودکان با مشکل کاهش شنوایی، بسیار متنوع است. با توجه به شدت کم شنوایی و حالت فیزیکی گوش ممکن است سمعک‌های متفاوتی وجود داشته باشد.

کودکان در چه سنی می‌توانند از سمعک استفاده کنند؟

کم‌شنوایی در کودکان معمولاً از طریق غربالگری‌های اولیه تشخیص داده می‌شود؛ از این رو، استفاده از سمعک برای کودکان از سنین نوزادی امکان‌پذیر است. کودکان باید به‌طور دوره‌ای تحت معاینات شنوایی قرار گیرند تا میزان کم‌شنوایی آن‌ها بررسی شود. این معاینات به تعیین نوع سمعک مناسب و تنظیمات دقیق آن کمک می‌کنند. همچنین، این بررسی‌ها اطمینان می‌دهند که سمعک در مراحل مختلف رشد کودک، نیازهای شنوایی او را به‌خوبی پوشش می‌دهد.

استفاده از سمعک کودکان چه اهمیتی دارد؟

استفاده از سمعک در کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورت تجویز سمعک برای کودکان، ضروری است که به طور مداوم از آن استفاده شود. مغز کودکان، به ویژه از بدو تولد تا سه سالگی، با سرعت زیادی رشد می‌کند. استفاده منظم از سمعک نه تنها به بهبود شنوایی کمک می‌کند، بلکه نقش حیاتی در رشد گفتار و مهارت‌های ارتباطی کودک ایفا می‌نماید.

در سمعک کودکان به چه نکاتی باید توجه شود؟

همانطور که گفته شد، استفاده از سمعک در هر سنی مجاز است؛ با این وجود سمعک وسیله شخصی محسوب می‌شود. به همین علت هر سمعک برای فرد شخصی سازی شده و قابل استفاده برای شخص دیگری نیست؛ کودک باید با توجه به نیاز خود، سمعک مناسب دریافت کند. در ادامه برخی از رایج ترین عوامل برای شما ذکر خواهد شد. www.healthyhearing.com

شدت کم شنوایی

انتخاب نوع سمعک به شدت کم‌شنوایی کودک بستگی دارد؛ به عنوان مثال، برای کودکانی با کم‌شنوایی خفیف تا متوسط، معمولاً از سمعک‌های پشت گوشی(hearing aid behind the ear) استفاده می‌شود. اما در مواردی که فرد دچار کم‌شنوایی عمیق باشد، سمعک‌های پشت گوشی ممکن است نتوانند نیازهای شنوایی او را به‌طور کامل برطرف کنند و گزینه‌های دیگری مانند سمعک‌های قوی‌تر یا کاشت حلزون مورد بررسی قرار می‌گیرند.

بیماری‌های گوش

ممکن است سمعک‌های مرسوم با وجود برخی بیماری‌های گوش، قابل استفاده نباشند؛ به عنوان مثال افراد مبتلا به عفونت مزمن گوش نمی‌توانند از سمعک‌های داخل گوشی(in the ear hearing aids) استفاده کنند.

توانایی و مهارت

برخی از سمعک‌ها برای نوزادان مناسب نیستند، چرا که مهارت استفاده از سمعک در سنین مختلف متفاوت است. به همین دلیل، انتخاب سمعک برای کودکان باید با توجه به توانایی‌ها و مهارت‌های آن‌ها انجام شود تا بهترین نتیجه حاصل گردد.

آناتومی

آناتومی گوش کودک در سنین مختلف تغییر می‌کند. این تفاوت‌ها باعث می‌شود برخی از سمعک‌ها برای دوره‌های خاصی از رشد کودک توصیه نشوند. بنابراین، انتخاب سمعک باید متناسب با ساختار گوش کودک در هر مرحله از رشد باشد.

ایمنی

ایمنی در استفاده از سمعک برای کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است؛ جنس سمعک کودکان باید مقاوم و بادوام باشد. سمعک‌های پشت گوشی معمولاً از پلاستیک نرم ساخته می‌شوند که آن‌ها را برای کودکان ایمن و مناسب می‌کند. در مقابل، سمعک‌های داخل گوشی از جنس پلاستیک سخت هستند و احتمال شکستن آن‌ها بیشتر است، بنابراین برای کودکان کمتر توصیه می‌شوند.

ویژگی‌ها

انتخاب رنگ و طراحی سمعک نیز می‌تواند اهمیت خاصی داشته باشد، به‌ویژه برای کودکان. علاوه بر این، سمعک‌های ضد آب گزینه‌ای مناسب برای کودکان هستند، چرا که مقاومت بیشتری در برابر شرایط مختلف دارند و استفاده از آن‌ها را راحت‌تر می‌کنند.

نحوه کار با سمعک برای کودکان

استفاده از سمعک در کودکان نیاز به همراهی والدین دارد! بهتر است والدین برخی از نکات را حین استفاده از سمعک در کودک کم شنوای خود، مدنظر قرار دهند؛ این نکات عبارتنداز:

تعیین انتظارات

والدین نباید از سمعک انتظار درمان ناشنوایی کودک را داشته باشند؛  بهتر است قبل از هر چیزی اطلاعات خود را در زمینه سمعک و نحوه فعالیت و هدف از گذاشتن سمعک افزایش دهند. این نکته حائز اهمیت است که سمعک باعث برگرداندن نسبی شنوایی خواهد شد؛ اما به طور کامل شنوایی کودک با اختلال شنوایی(hearing loss)، را باز نخواهد گرداند.

کمک به بهبود گفتار

در حین استفاده از سمعک در کودکان بهتر است به نحوه گفتار کودک نیز توجه شود؛ مراجعه به گفتار درمانی در همان اوایل استفاده از سمعک می‌تواند در نحوه تولید گفتار کودک ناشنوا موثر باشد.

ایجاد تمرکز

ایجاد تمرکز برای کودک با مشکل شنوایی، بسیار ساده است! در این شرایط بهتر است برای برقراری ارتباط بهتر به کودک نزدیک شد؛ همچینین کاهش صدای محیط مانند صدای تلویزیون می‌تواند به بهبود افت شنوایی کودک ،کمک کند.

بهترین راه‌حل برای بهبود شنوایی کودکان

اگر علائم کم‌شنوایی یا اختلال در شنوایی کودک مشاهده شود، بهتر است هر چه سریع‌تر به پزشک جراح گوش مراجعه شود. استفاده از سمعک به‌تنهایی نمی‌تواند کم‌شنوایی کودک را به‌طور کامل درمان کند، اما می‌تواند به بازگردانی نسبی شنوایی و بهبود کیفیت زندگی او کمک شایانی نماید.

تهیه سمعک برای کودکان نیازمند دقت و حساسیت بالایی است؛ بنابراین، برای انتخاب بهترین سمعک متناسب با نیازهای کودک، مشاوره با متخصص شنوایی‌شناس از اهمیت بالایی برخوردار است.

کلینیک گوش تهران در خیابان ولیعصر با داشتن زبده‌ترین متخصصان شنوایی شناسی، بهترین خدمات را به بیماران ارائه می‌دهد. اگر شما علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش درمانی کلینیک گوش تهران و تیم حاذق این کلینیک هستید؛ با کلینیک گوش تهران تماس بگیرید.

جدیدترین مقالات آموزشی کلینیک گوش تهران

دانشنامه مشکلات و بیماری های گوش

چسبندگی استخوانچه گوش یا اتواسکلروز

گوش انسان دارای 3 استخوانچه کوچک در داخل گوش میانی است؛ استخوانچه‌های گوش میانی وظیفه انتقال ارتعاشات صوتی را به گوش داخلی، بر عهده دارند.

3 دیدگاه دربارهٔ «انتخاب بهترین نوع سمعک برای کودکان»

  1. ریحانه مویدی

    ممنون بابت خدمات خوب و کاملتون من برای سمعک پسرم مراجعه کردم واقعا راضی ام

  2. فاطمه قاسمی پور

    دکتر برای پسر 7 ساله من سمعک تجویز کرده میخوای برای اطمینان به متخصیین بیشتری مراجعه کنم به خاطر همین میخوام بدونم توی کلینیک گوش تهران بخش مجزا برای کودکان دارده؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *