علت خراب شدن سمعک و راه‌های رفع آن‌ها

آخرین بروزرسانی: ژوئن 29, 2025
علت خراب شدن سمعک

اگر احساس می‌کنید صدای سمعک‌تان کم شده، نویز دارد یا به‌طور کامل از کار افتاده، احتمالاً این سؤال برایتان پیش آمده که «علت خراب شدن سمعک چیست؟». سمعک یک وسیله الکترونیکی ظریف و حساس است که اگرچه با تکنولوژی پیشرفته‌ای طراحی می‌شود، اما به دلایل مختلفی ممکن است دچار اختلال عملکرد شود. از ورود رطوبت و جرم گوش گرفته تا ضعیف شدن باتری، استفاده نادرست یا حتی نقص فنی در قطعات داخلی، همه می‌توانند در عملکرد آن اختلال ایجاد کنند.

حتی در صورت استفاده از بهترین سمعک، باز هم ممکن است با خرابی های رایجی همچون نشنیده شدن صدا از سمعک، بلند نبودن صدای سمعک و یا سوت زدن آن مواجهه شوید؛ ولی جای نگرانی نیست در اکثر مواقع با اقدامات ساده ای همچون تعویض باتری، تمیز کردن سمعک یا تنظیم مجدد آن می‌توان خرابی سمعک را برطرف کرد.

علت متوجه نشدن کلمات با سمعک

یکی از عمده ترین مشکلات افرادی که برای خرابی سمعک به کلینیک مراجعه می‌کنند متوجه نشدن کلمات با سمعک است! سوال اکثر این افراد این است که چرا با وجود استفاده ازسمعک، همچنان در درک صحیح صداها با مشکل مواجه هستند؟

طبق بررسی‌های انجام‌ شده بر روی نتایج ادیومتری این افراد، اغلب مشاهده می‌شود که تست تشخیص کلمه آن‌ها عملکرد ضعیفی دارد؛ به عبارت دیگر، این افراد با مشکل اختلال پردازش شنوایی یا بدشنوایی مواجه هستند. در ویدئو زیر سرکار خانم فاطمه زرین پور علت متوجه نشدن کلمات با سمعک و روش رفع این مشکل را به شما عزیزان توضیح می‌دهد.

رعایت نکات گفته شده در ویدئو، می‌تواند به بهبود درک گفتار و افزایش کیفیت ارتباط در افراد کم‌شنوا کمک کند.

خرابی های رایج سمعک

افرادی که به صورت دائمی از سمعک استفاده می‌کنند؛ ممکن است متوجه مشکلاتی در حین استفاده از این ابزار کمک شنوایی شوند؛ چهار نوع رایج از خراب شدن سمعک که دارندگان آن بسیار تجربه می‌کنند عبارتند از:

  • از سمعک هیچ صدایی شنیده نمی‌شود.
  • صدای سمعک به اندازه کافی بلند و واضح نیست.
  • صدای شنیده شده از سمعک غیرعادی به نظر می‌رسد.
  • سمعک صدای سوت زدن می‌دهد.

مشکلات استفاده از سمعک

رفع نشدن این خرابی‌ها ممکن است شما را در استفاده از سمعک مردد کند؛ اما باید بدانید عوارض استفاده نکردن از سمعک، می‌تواند مشکلات بیشتری برای شما ایجاد کند. در ادامه راه‌حل‌هایی را برای رفع خراب شدن سمعک بیان خواهیم کرد. در صورتی که با استفاده از راه‌کارهای این مقاله قادر به رفع اختلالات سمعک نشوید؛ ممکن است لازم باشد به متخصصان شنوایی شناس مراجعه کنید. healthyhearing

از سمعک هیچ صدایی شنیده نمی‎‌شود

عدم شنیدن صدا در سمعک یکی از علت‌های رایج خراب شدن سمعک است که بیشتر افرادی که با سمعک شنوایی خود را بهبود می‌بخشند، با آن مواجه هستند؛ برای حل این مشکل راه کارهایی توصیه می‌شود. که عبارت‌انداز:

  1. بررسی فیزیکی سمعک؛ ابتدا سمعک را از نظر وجود هرگونه موانع فیزیکی مانند موم گوش(ear wax) بررسی کنید. موانع فیزیکی ممکن است باعث کاهش یا عدم وضوح صدا شوند. در صورت وجود موم گوش یا هر گونه آلودگی در داخل میکروفون یا محل خروج صدا، سمعک را با احتیاط تمیز کنید.
  2. اطمینان از روشن بودن سمعک؛ سمعک‌ها معمولاً با بستن درب باتری روشن می‌شوند. اگر درب باتری به درستی بسته نمی‌شود، احتمالاً باتری به اشتباه قرار گرفته است. در این صورت باتری را بیرون آورده و مجدداً در محل صحیح جایگذاری کنید. اگر پس از قرار دادن درست باتری، درب به راحتی بسته شد، سمعک باید روشن شود.
  3. تعویض باتری در صورت لزوم؛ اگر باتری به درستی در جای خود قرار گرفته باشد ولی از سمعک صدایی شنیده نشود، باید باتری را تعویض کنید. ممکن است باتری خراب شده باشد و نیاز به جایگزینی داشته باشد.
  4. چک کردن میزان صدای خروجی سمعک؛ بررسی کنید که صدای سمعک در سطح مناسب باشد. از کنترل از راه دور یا مستقیماً از روی سمعک، میزان صدا را افزایش دهید و چند بار ولوم را کم و زیاد کنید. در برخی مواقع، صدا به دلیل پایین بودن ولوم ممکن است شنیده نشود.

اگر هیچ یک از مراحل بالا مشکل سمعک را حل نکرد، ممکن است سمعک آسیب دیده باشد؛ در این صورت بهتر است برای عیب‌یابی و تعمیر خرابی سمعک به متخصصان شنوایی شناسی در کلینیک گوش تهران مراجعه شود.

صدای سمعک به اندازه کافی بلند و واضح نیست

عدم شنیدن صدای واضح و بلند در سمعک جزو شایع‌ترین  علت خراب شدن سمعک به شمار می رود؛ در ادامه راهکارهایی برای رفع این نوع از مشکلات سمعک بیان شده است:

  • همانطور که پیش‌تر اشاره شد، در ابتدا بهتر است سمعک به صورت فیزیکی بررسی شود. ممکن است در صورت وجود موانع فیزیکی همچون موم گوش در محل میکروفون یا خروجی صدا، صدا به صورت واضح و بلند شنیده نشود.
  • در صورت استفاده از سمعک‌های پشت گوشی (BTE) که دارای لوله و قالب گوش هستند؛ لوله باید به دقت بررسی شود. در صورت مشاهده هر گونه ترک، انسداد یا رطوبت در داخل لوله، سریعا برای رفع آن باید اقداماتی انجام شود.
  • میزان صدا با کنترل از راه دور یا مستقیماً روی سمعک افزایش داده شود؛ برای اطمینان از وجود یا عدم وجود صدا چند بار صدای سمعک کم و زیاد شود. در این حالت ممکن است به علت کاهش ولوم سمعک، صدا به صورت رسا و واضح شنیده نشود.
  • به یک متخصص شنوایی شناس برای ارزیابی شنوایی مراجعه شود. ممکن است به علت تغییر در میزان شنوایی، سمعک توانایی رساندن صدای واضح و بلند را نداشته باشد.
  • در صورتی که مدتی از آخرین ارزیابی شنوایی فرد گذشته باشد، ممکن است لازم باشد یک تست شنوایی(audiometry) انجام شود؛ در صورت تغییر در میزان شنوایی، شنوایی شناس می‌تواند سمعک را مجددا تنظیم کند.

صدای شنیده شده از سمعک غیرعادی به نظر می‌رسد

شنیدن صدای غیرعادی همچون نویز در سمعک جزو متدوال‌ترین  علت خراب شدن سمعک به شمار می رود؛ در ادامه می‌توان با استفاده از راه‌کارهای زیر به رفع این نوع از مشکلات سمعک پرداخته شود.

شنوایی شناس در حال بررسی علت خرابی سمعک

  1. در صورت مواجه شدن با چنین مشکلی در سمعک باید ابتدا به بررسی فیزیکی سمعک پرداخته شود. درب باتری با دقت بررسی شود. در صورتی فرسودگی، ممکن است صدا به صورت دستکاری شده به گوش برسد.
  2. محفظه باتری تمیز و سپس باتری تعویض گردد. در این حالت ممکن است صدا به درستی دریافت شود. متخصص شنوایی شناس همچنین می‌تواند محفظه باتری را برای شما تمیز کند.
  3. به آسیب دیدگی سمعک توجه شود. در صورتی که سمعک آسیب دیده باشد صدا به درستی به گوش رسانده نمی‌شود. افراد می‌توانند به متخصص شنوایی شناسی برای عیب‌یابی و تعمیر خرابی سمعک، مراجعه کنند.

سمعک صدای سوت زدن می‌دهد

شنیدن صدای سوت در سمعک جزو شایع‌ترین علت خراب شدن سمعک به شمار می‌رود. راه‌کارهای زیر می‌تواند برای رفع این نوع از مشکلات در سمعک‌ها استفاده شود.

  •  اگر سمعک در حالی که در گوش است سوت می‌کشد، باید آن را از گوش خارج کرده و دوباره به درستی وارد کنید. احتمالاً سمعک به درستی قرار نگرفته است.
  • اگر سمعک به درستی وارد شده باشد و هنگام کاهش صدا سوت نزند، ممکن است صدای زیادی از اطراف قالب گوش خارج شود. در این صورت، برای تنظیم مجدد به متخصص شنوایی شناس مراجعه کنید.
  • جرم گوش می‌تواند باعث افزایش صدای سمعک شود. به‌طور معمول، افراد به دلیل جرم گوش صدا را بالا می‌برند و این باعث خروج صدای بیش از حد از سمعک و شنیدن سوت می‌شود.
  • در صورت کاهش وزن قابل توجه، تناسب سمعک تغییر کرده و ممکن است به درستی در گوش قرار نگیرد. متخصص شنوایی شناس می‌تواند وضعیت جدید را ارزیابی کرده و در صورت نیاز سمعک را دوباره تنظیم یا متناسب با گوش فرد بسازد.

صدای سوت در سمعک

اگر نکات مربوط به عیب‌یابی سمعک به کار گرفته شد و سمعک هنوز هم به درستی کار نکرد. باید برای کمک به متخصصان شنوایی شناس در کلینیک گوش تهران مراجعه شود.

مطالعات نشان داده‌اند که ۶۰–۷۰٪ از سمعک‌هایی که برای تعمیر ارسال می‌شوند، تنها به دلیل مسدود شدن منافذ یا دریچه‌ها توسط جرم گوش خراب شده‌اند. جرم گوش نه تنها مانع عبور صدا می‌شود، بلکه می‌تواند اجزای حساس داخل سمعک را نیز تخریب کند. TECHNICAL FAILURE OF HEARING AIDS

اهمیت مراجعه به متخصص برای رفع خرابی سمعک

اگر شما به‌طور مداوم از سمعک استفاده می‌کنید، به‌ویژه اگر برای اولین بار است که از آن استفاده می‌کنید، ممکن است با مشکلاتی مانند خرابی یا اختلالات در عملکرد سمعک مواجه شوید. این مشکلات می‌تواند ناشی از عدم آگاهی کافی از نحوه استفاده صحیح یا خرابی‌های داخلی سمعک باشد. خوشبختانه، در بسیاری از مواقع روش‌های ساده‌ای برای رفع این مشکلات وجود دارد.

اگر با وجود استفاده از این روش‌ها، مشکل سمعک برطرف نشد، توصیه می‌کنیم که سریعاً به یک متخصص شنوایی شناس مراجعه کنید. کلینیک گوش تهران در خیابان ولیعصر با بهره‌گیری از بهترین متخصصان شنوایی شناس، خدمات با کیفیتی را به بیماران خود ارائه می‌دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، می‌توانید با کلینیک گوش تهران تماس گرفته و مشکلات خود را مطرح کنید.

جدیدترین مقالات آموزشی کلینیک گوش تهران

روش‌های درمان کم شنوایی بدون سمعک شاخص
دانشنامه سمعک

روش‌های درمان کم شنوایی بدون سمعک

 یکی از سوالات پرتکرار افراد درگیر با اختلالات شنوایی، درمان کم شنوایی بدون سمعک  است! برخی از افراد کم شنوا حتی باوجود بهترین سمعک، باز

فرد مراجعه کره برای تست شنوایی قبل از کاشت حلزون
دانشنامه تست های شنوایی

لزوم و انواع شنوایی سنجی قبل کاشت حلزون

یکی از مهم ترین اقدامات قبل از کاشت حلزون، انجام شنوایی سنجی است؛ این تست در ارزیابی بیماران مبتلا به کم‌شنوایی یا ناشنوایی شدید، اهمیت

عوارض استفاده نکردن از سمعک چیست؟
دانشنامه سمعک

عوارض استفاده نکردن از سمعک چیست؟

بسیاری از افرادی که با کاهش شنوایی مواجه هستند، تصور می‌کنند اگر سمعک نزنند، فقط صدای اطراف را کمتر می‌شنوند! اما حقیقت این است که

15 دیدگاه دربارهٔ «علت خراب شدن سمعک و راه‌های رفع آن‌ها»

  1. ناشناس

    سلام روزتون بخیر ببخشید من سمعک نوازبهزیستی گرفتم براولین بارروشن نمیشه باوجودی که باطری نو گذاشتم اهرم را هرچه زیاد میکنم روشن نمیشه کلید بالا سر اهرم رافشارمیدم موقع فشاردادن صوت میزنه بعد رها میکنم قطع میشه دلیلش چیه

    1. کلینک گوش تهران

      با سلام. سمعک را به مرکز خدمات بهزیستی ببرید تا توسط متخصصین آن مرکز بررسی شود.

  2. سلام ما برای پدرمان سمعک گرفتیم یه هفته میشه همه چی اوکیه از دیروز عصر هر یک دقیقه انگار کوک کرده باشی مثله صدای کوک ساعت زنگ میزنم علت چی می‌تونه باشه مارکش هم زنیس هستش

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام. باید به همان مرکزی که سمعک را تهیه کرده اید مراجعه کنید.

  3. رفعت مهدی

    سلام مقاله خوبی بود ممنون من واقعا گاهی اوقات از مشکلاتی که برای سمعک مادرم پیش میاد عاجز میشم.

  4. سلام من یه سمعک خوب میخواستم شما کجا رو بهم معرفی میکنید؟ خود کلینیکتون فروش هم داره؟

    1. کلینیک گوش تهران

      برای مشاوره درباره نحوه خرید سمعک با شماره های 02188202934 و 02188870911 تماس بگیرید.

    1. کلینیک گوش تهران

      تهران، خیابان ولیعصر، روبروی بیمارستان دی، ساختمان پزشکان دی (پلاک 12). طبقه ۹ واحد تخصصی بیماری‌های گوش و جراحی (9e) واحد ادیولوژی (شنوایی‌شناسی)(9c)

  5. سلام وقت بخیر یه نوبت میخواستم. باید به صورت حضوری بگیرم یا ایترنتی؟

    1. کلینیک گوش تهران

      سلام. برای رزرو نوبت هم می توانید با شماره های 88205806-88870911 021 تماس بگیرید. و هم می توانید به صورت اینترنتی اقدام کنید. به صفحه اول سایت به ادرس tehranearclinic.com مراجعه و در بخش تماس با ما بر روی قسمت نوبت دهی اینترنتی کلیک کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *